Παράνομες εξετάσεις οδήγησης: Πώς έφθασε η αστυνομία στην εξάρθρωση της οργάνωσης

Παράνομες εξετάσεις οδήγησης: Πώς έφθασε η αστυνομία στην εξάρθρωση της οργάνωσης
Ήδη έχουν γίνει 13 συλλήψεις, όμως τα εμπλεκόμενα άτομα είναι πολύ περισσότερα. Το κόλπο με τις μικροκάμερες στα ρούχα και τις ψείρες στα αυτιά.

Τέλος έβαλε η Ελληνική Αστυνομία στην εγκληματική δράση ενός εκ των πλέον οργανωμένων κυκλωμάτων παράνομων χορηγήσεων αδειών οδήγησης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στην Αττική τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022. Σε αυτό το διάστημα είχαν χορηγήσει με παράνομο τρόπο 340 άδειες οδήγησης και πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας, αντί χρηματικού ποσού – κατά μέσο όρο – 2.000 ευρώ.

Εναντίον των 13 συλληφθέντων (μεταξύ των οποίων 8 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και 4 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής) καθώς και 58 ακόμη ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκεται στα καθήκοντά του, ψευδής βεβαίωση – νόθευση, παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατοχή γνήσιων και πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και νομοθεσία περί όπλων.

Πώς έγιναν οι συλλήψεις

Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγραφεί σε περιοχή των βορείων προαστίων μεμονωμένα περιστατικά με υποψήφιους που εντοπίστηκαν να φέρουν ψείρες στα αυτιά τους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Οι αστυνομικές αρχές θορυβήθηκαν από τα περιστατικά αυτά και άρχισαν ευρύτερη έρευνα, η οποία τους οδήγησε στην εγκληματική οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια των εφόδων της ΕΛΑΣ, εντοπίστηκαν οι εξεταζόμενοι να φέρουν στα ρούχα τους μικροκάμερες και στα αυτιά τους ψείρες, ενώ οι εκπαιδευτές οδήγησης τους υπαγόρευαν εξ αποστάσεως τις σωστές απαντήσεις και οι επιτηρητές έκαναν τα... στραβά μάτια.

Τα άτομα που είχαν σταματήσει τη δράση τους

Στο οργανόγραμμα που παρουσίασε η Ελληνική Αστυνομία με τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης εμφανίζονται και άτομα – τόσο από τις σχολές οδηγών όσο και από τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας – τα οποία δεν συνελήφθησαν εντός του αυτοφώρου, καθώς φέρονται να διέκοψαν νωρίτερα τη δράση τους. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του gMotion by Gazzetta δεν αποκλείεται να διαταχθεί η σύλληψή τους, καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

κύκλωμα με παράνομες εξετάσεις οδήγησης

Μπλούζες αλά... Τζέιμς Μποντ με μικροκάμερα αντί για κουμπί

Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και έρχονταν σε επαφή με υποψήφιους, οι οποίοι αδυνατούσαν να επιτύχουν στις εξετάσεις, είτε λόγω ικανοτήτων είτε επειδή δεν γνώριζαν τη γλώσσα. Στο πλαίσιο αυτό, τους ενημέρωναν για τη διαδικασία, ενώ την προηγούμενη των εξετάσεων απέστελλαν στους επιτηρητές – υπάλληλους, μέλη της οργάνωσης, τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των εξεταζόμενων.

Την ημέρα της εξέτασης τοποθετούσαν σε κατάλληλα σημεία στο σώμα και τα ρούχα των υποψηφίων οπτικοακουστικές συσκευές (ακουστικά τύπου «ψείρα» και μικροκάμερα), ενώ εντός σακιδίου ή σακούλας, που έφερε ο εξεταζόμενος, έκρυβαν συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων, ώστε να έχουν ζωντανή εικόνα.

κύκλωμα με παράνομες εξετάσεις οδήγησης

Μάλιστα, φρόντιζαν να δίνουν ειδικές οδηγίες για τα ρούχα που έπρεπε να φοράει ο υποψήφιος, ώστε να μην εντοπίζονται οι συσκευές ενώ διέθεταν και μπλούζες με προεγκατεστημένο εξοπλισμό, τις οποίες χορηγούσαν στους εξεταζόμενους. Σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις η μετάδοση της εικόνας επιτυγχανόταν μέσω «έξυπνου ρολογιού», που έφερε κάμερα ή τοποθετούσαν αυτή μέσα στη μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό.

Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της γραπτής εξέτασης, με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού, κατεύθυναν τους εξεταζόμενους και τους υποδείκνυαν τις σωστές απαντήσεις.

Φωτογραφίες: Ελληνική Αστυνομία

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!