Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του MotoGP Φιλ Ριντ (vid)

Κώστας Παστρίμας
Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του MotoGP Φιλ Ριντ (vid)
Ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Grand Prix Φιλ Ριντ άφησε τεράστια κληρονομιά στους αγώνες μοτοσικλέτας.

Ένας από τους μεγαλύτερους αναβάτες όλων των εποχών, ο Φιλ Ριντ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Ο Βρετανός άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Κάντερμπούρι της Αγγλίας αφήνοντας πίσω του μια τεράστια καριέρα στους αγώνες μοτοσικλέτας αλλά και στον παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ο «Πρίγκηπας της Ταχύτητας» από μικρός είχε δείξει ιδιαίτερη συμπάθεια στις μοτοσικλέτες και μόλις στα 16 του χρόνια μπήκε στον κόσμο των αγώνων. Οι πρώτες του συμμετοχές έγιναν με μοτοσικλέτες της BSA, ενώ οι επιτυχίες δεν άρχισαν να έρθουν σε τοπικό επίπεδο κερδίζοντας αγώνες όπως το Manx GP με μοτοσικλέτα της Norton. Το 1961 έκανε την εμφάνισή του σε διεθνές επίπεδο, ενώ η Yamaha του έδωσε την ευκαιρία να οδηγήσει την αγωνιστική της μοτοσικλέτα το 1963.

Yamaha

Ο Ριντ αντάμειψε την Yamaha με την νίκη στο TT Isle of Man το 1963, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 1964, κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο στα GP250 με μια Yamaha RD56. Αυτός ήταν ο πρώτο τίτλος της ιαπωνικής μάρκας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grand Prix μοτοσικλετών. Ο Ριντ συνέχισε να έχει ανοδική πορεία και το 1968 διέλυσε τον ανταγωνισμό κερδίζοντας τόσο στον τίτλο στα GP125 όσο και στα GP250.

Yamaha

Το 1971 ήταν η τελευταία φορά που κατάκτησε τίτλο με τη Yamaha κερδίζοντας την κατηγορία των GP250 πριν περάσει στις τάξεις της MV Agusta. Με την τετράχρονη πλέον ιταλική μοτοσικλέτα σάρωσε τον ανταγωνισμό κατακτώντας δύο συνεχόμενους τίτλους, το 1973 και το 1974, στην κορυφαία κατηγορία των GP500. Έγινε ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία που κατάκτησε τον τίτλο και στις τρεις κατηγορίες (125, 250, 500) και συνολικά έφτασε τις 52 νίκες στην καριέρα του στα GP.

Ο Ριντ συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι το 1976 όταν αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα του σε διεθνές επίπεδο. Ο τελευταίος του αγώνας ήταν στο Isle of Man το 1982. Τιμήθηκε από την FIM το 2002 μπαίνοντας στο MotoGP Hall of Fame, ενώ αργότερα μπήκε στη λίστα με τους MotoGP Legends. Έμεινε στην ιστορία για την ταχύτητά του εντός πίστας, την άσωτη ζωή εκτός πίστας και τους... εμετούς πριν από κάθε αγώνα!

Βίντεο με στιγμές του Φιλ Ριντ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!