WRC, Ν. Ζηλανδία: Πρόβα τίτλου για τον Ροβάνπερα (vid)

Κώστας Παστρίμας
WRC, Ν. Ζηλανδία: Πρόβα τίτλου για τον Ροβάνπερα (vid)
Ο Φινλανδός της Toyota πήρε σημαντικό προβάδισμα το Σάββατο και πλησιάζει σε μια τεράστια νίκη.

Με τον καλύτερο τρόπο γιόρτασε τα 22α γενέθλιά του ο Κάλε Ροβάνπερα στο Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας. Ο Φινλανδός της Toyota, και πρωτοπόρος της βαθμολογίας, επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις και στις γρήγορες, αν και αρκετά λασπωμένες, χωμάτινες διαδρομές της μακρινής χώρας επέβαλε το ρυθμό του στο 3ο σκέλος του αγώνα, ανέβηκε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης και έφτιαξε και μια αρκετά καλή διαφορά, της τάξης των 29 δευτερολέπτων, από τον δεύτερο.

ogier

Ο οποίος δεύτερος είναι ο μεγάλος Σεμπαστιέν Οζιέ, που επέστρεψε στο τιμόνι του Toyota GR Yaris Rally1. Ο Οζιέ κάνει πολύ καλό αγώνα και επιβεβαιώνει ότι παραμένει σε σταθερά υψηλό επίπεδο. Ο Γάλλος, όπως και οι Ροβάνπερα, Τάνακ, Νεβίλ και αρκετοί άλλοι, πήρε ποινή για παράβαση των κανονισμών σχετιά με τη λειτουργια του υβριδικού συστήματος.

Ο μοναδικός αντίπαλος που έχει μείνει στον Ροβάνπερα για την κατάκτηση του τίτλου, ο Οτ Τάνακ της Hyundai, ξεκίνησε την ημέρα ως πρωτοπόρος στη γενική κατάταξη αλλά στο τέλος της βρέθηκε στην 3η θέση και -το κυριότερο- 46,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Φινλανδό. Ο Τάνακ, εκτός από το ότι δεν είχε το ρυθμό του πρώτου, δέχτηκε και δύο ποινές χρόνου μέσα στην ημέρα, λόγω της δυσλειτουργίας του υβριδικού συστήματος στο αυτοκίνητό του, που δε κάποια σημεία έδινε περισσότερη δύναμη από αυτήν που προβλέπουν οι κανονισμοί.

tanak

Ο Εσθονός ωστόσο ηγείται της τριάδας των Hyundai i20 N Rally1, καθώς στην 4η και στην 5η θέση της γενικής κατάταξης ακολουθούν ο Τιερί Νεβίλ και ο Όλιβερ Σόλμπεργκ αντίστοιχα. Ουσιαστικά όμως μιλάμε για μια τετράδα από Hyundai, αφού στην 6η θέση της γενικής βρίσκεται ο Νεοζηλανδός Χέιντεν Παντόν, που προηγείται στην κατηγορία WRC2 με το i20N της Rally2.

paddon

Καταστροφική ήταν η ημέρα για δύο από τους οδηγούς της μεγάλης κατηγορίας που στο ξεκίνημά της είχαν καλές θέσεις στην κατάταξη. Ιδιαίτερα για τον Έλφιν Έβανς της Toyota, που βρισκόταν πολύ κοντά στην κορυφή αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όταν μια έξοδος στην 9η ΕΔ έκανε ζημιά στον κλωβό ασφαλείας (roll cage) του Yaris του. Στην επόμενη ΕΔ εγκατέλειψε και ο Γκας Γκρινσμιθ της M-Sport Ford, όταν ύστερα από μια θεαματική -όσο και τρομακτική- έξοδο διάλυσε το Puma Rally1 του.

greensmith

Το Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τέσσερις ΕΔ να απομένουν, η τελευταία από τις οποίες είναι η Power Stage του αγώνα. Αν οι θέσεις στην κατάταξη μείνουν ως έχουν, ο Κάλε Ροβάνπερα θα χρειάζεται μόλις μια 4η θέση στην Power Stage, που δίνει 2 έξτρα βαθμούς, για να εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

Γενική κατάταξη

new zealand

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!