Formula 1: Στην Αθήνα ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Στην Αθήνα ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ (vid)
Ο Βετεράνος οδηγός βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος «More Than Equal» και το gMotion by Gazzetta ήταν εκεί!

Μετά από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, υποδεχθήκαμε ξανά τον Ντέιβιντ Κούλθαρντ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψής του με αφορμή το πρόγραμμα «More than Equal».

Πρόκειται για μία δική του πρωτοβουλία, καθώς σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Κάρελ Κομάρεκ, ίδρυσαν και χρηματοδοτούν αυτό το πρόγραμμα που στοχεύει στην προετοιμασία και την ανάδειξη της πρώτης γυναίκας Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στο μαγικό κόσμο Formula 1!

Ο στόχος του «More Than Equal»

Αυτή η νέα πρωτοβουλία φιλοδοξεί να εντοπίσει και να ελαχιστοποιήσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες οδηγοί και τις εμποδίζουν να φτάσουν στη Formula 1. Παρά το γεγονός ότι η F1 ήταν πάντα «ανοιχτή» στις εκπροσώπους του όμορφου φύλου, από το πρώτο Grand Prix στην ιστορία του, το 1950, μέχρι σήμερα, μόνο 5 γυναίκες έχουν συμμετάσχει σε διαδικασίες ενός Grand Prix. Μάλιστα, μόλις 2 εξ αυτών προκρίθηκαν και πήραν μέρος στον αγώνα. Σε σύνολο 771 πιλότων στην ιστορία της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, oι άνδρες κατέχουν ποσοστό 99,8%.

Το «More than Equal» ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο κι έχει ήδη συγκεντρώσει μερικούς από τους καλύτερους scouts, προπονητές φυσικής κατάστασης, ψυχολόγους, διατροφολόγους, προπονητές οδήγησης και οδηγούς στον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται για την επίτευξη του στόχου της πρωτοβουλίας. Βασικός συνεργάτης σε αυτή την προσπάθεια είναι η Hintsa Performance, κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στην προπόνηση αθλητών υψηλών επιδόσεων.

Τι λέει ο Κούλθαρντ

Μιλώντας για τους λόγους που τον οδήγησαν στην υλοποίησή της, ο Κούλθαρντ που έχει στο ενεργητικό του 13 νίκες σε Grand Prix, είπε: «Πάντα πίστευα ότι η αδερφή μου, Λίνσεϊ Τζάκσον, είχε περισσότερο ταλέντο από εμένα. Απλώς εγώ είχα την απαραίτητη υποστήριξη κι εκείνη όχι. Για να πετύχει κανείς, θα πρέπει να καλλιεργήσει το ταλέντο του από νωρίς. Θα ήθελα, λοιπόν, κάθε Λίνσεϊ να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες στην προσπάθειά της να φτάσει στο επίπεδο της F1 και να κερδίσει».

More Than Equal

Ο συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Κάρελ Κομάρεκ, σχολίασε με τη σειρά του: «Η εμπειρία μου στις επιχειρήσεις μου έχει διδάξει ότι πάντα μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα για την ισότητα των φύλων. Το “Μore than Equal” θέτει έναν νέο, τολμηρό μεν, εφικτό δε, στόχο που ελπίζουμε από κοινού με τον David ότι θα αναδείξει τις δυνατότητες των γυναικών σε όλους τους τομείς: τον αθλητισμό, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία».

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Κούλθαρντ βρέθηκε στα γραφεία του ΟΠΑΠ, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρωτοβουλία αυτή. Με τη σειρά μας, είχαμε τη δυνατότητα να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί του και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με το πρόγραμμα, τη σύγχρονη εικόνα της Formula 1, μάχες του παρελθόντος και μικρά-μικρά που θα μοιραστούμε μαζί σας σε επόμενο άρθρο.

Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος

Αναζήτηση ταλαντούχων γυναικών σε όλο τον κόσμο: Το «Μore than Equal» συνεργάζεται με ένα παγκόσμιο δίκτυο ατζέντηδων για την αναζήτηση ταλέντων με μεγάλες προοπτικές στην αγωνιστική οδήγηση. Οι πιο ταλαντούχες υποψήφιες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ανάπτυξη σωματικής δύναμης, νοοτροπίας νικητή και ψυχικού σθένους: Οι προπονητές της Hintsa Performance αρχικά θα αναζητήσουν ταλέντα όλων των ηλικιών, αξιοποιώντας την εμπειρία τους. Θα υλοποιήσουν, επίσης, ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικής άσκησης και διατροφής για τις νεαρές γυναίκες οδηγούς του προγράμματος, αντίστοιχο αυτού που ακολουθείται από τους πιλότους F1.

More Than Equal

Ανάπτυξη ταχύτητας μέσω προπονητικών μεθόδων: O Ντέιβιντ Κούλθαρντ θα ενώσει τις δυνάμεις του με κορυφαίους προπονητές αγώνων για την ανάπτυξη αγωνιστικών στρατηγικών που αρμόζουν στα δυνατά σημεία των γυναικών. Επίσης, το πρόγραμμα θα συνεργαστεί με ομάδες κι ένα οικοσύστημα παροχής ευκαιριών ταχείας ανάπτυξης, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο κρίσιμος χρόνος προπόνησης σε πίστα.

Σύνδεση ταλαντούχων οδηγών με ομάδες και χορηγούς: Ενώ οι ταλαντούχοι οδηγοί θα αποδεικνύουν την αξία τους στις πίστες, τα μέλη του προγράμματος θα χρησιμοποιούν το ευρύτατο δίκτυο επαφών τους για εξεύρεση πιθανών ομάδων και χορηγών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «More Than Equal» μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!