Nissan: Νέα τεχνολογία καταπολέμησης των ιών

Nissan: Νέα τεχνολογία καταπολέμησης των ιών

Κώστας Παστρίμας
Nissan: Νέα τεχνολογία καταπολέμησης των ιών
Η Nissan παρουσίασε μια νέα τεχνολογία η οποία απενεργοποιεί τους ιούς με καταλυτικά ενεργά είδη.

Καθημερινά περνάμε αρκετές ώρες μέσα στο αυτοκίνητό μας, ιδιαίτερα τις δύσκολες ημέρες με έντονη κίνηση στους δρόμους. Όπως είναι λογικό λοιπόν το περιβάλλον μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου πρέπει να ευχάριστο και κυρίως καθαρό προκειμένου να γίνεται όσο πιο άνετη η διαμονή μας εκεί αλλά και να προστατευόμαστε από βλαβερούς ιούς, όπως ο κορωνοϊός.

Η Nissan παρουσίασε μια νέα τεχνολογία απενεργοποίησης των ιών χρησιμοποιώντας καταλυτικά ενεργά είδη για αερόβια οξείδωση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έγινε σε συνεργασία με τη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Τοχόκου και λειτουργεί μετουσιώνοντας και ανοικοδομώντας πρωτεΐνες και άλλες ουσίες από την επιφάνεια του ιού. Το οξυγόνο δρα ως οξειδωτικό και έχει αποτέλεσμα ακόμα και σε σκοτεινές συνθήκες θερμοκρασίες δωματίου.

Nissan

Παράλληλα με την απενεργοποίηση των ιών (περιλαμβάνει και κορωνοϊούς) αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να απενεργοποιήσει παθογόνα όπως μύκητες και βακτήρια. Έχει μάλιστα τη δυνατότητα να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ως αντιβακτηριδιακών και αντιικών υλικών βάσης σε φίλτρα για εξοπλισμό κλιματισμού και καθαριστές αέρα, καθώς και σε μάσκες και ιατρικά προϊόντα με βάση το ύφασμα.

Nissan

Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί οργανικούς καταλύτες οξείδωσης ριζών νιτροξυλίου (ριζικοί καταλύτες). Μελέτες για τα αποτελέσματα αυτής της τεχνολογίας έχουν βρει ότι τα άλατα οξικού αμμωνίου που παράγονται από καταλύτες ριζών, μέσω αερόβιας οξείδωσης, οξειδώνουν και αδρανοποιούν τις επιφανειακές πρωτεΐνες των ιών, μειώνοντας έτσι την ικανότητά τους να δεσμεύονται στα κύτταρα-στόχους. Οι ριζικοί καταλύτες χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα πολυμερή βασικά υλικά των χρωμάτων αυτοκινήτων, καθώς και στις ίνες και τα οργανικά πολυμερή υλικά που χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους οχημάτων.

Nissan

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!