Αντιολισθητικές αλυσίδες: Σε ποια οχήματα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά από τον Οκτώβριο

Κώστας Μπιτσικώκος
Αντιολισθητικές αλυσίδες: Σε ποια οχήματα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά από τον Οκτώβριο
Τι προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση που ήρθε ως αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν τον περασμένο Ιανουάριο στην Αττική Οδό.

Το φθινόπωρο δεν έχει δείξει ακόμα τα… δόντια του, όμως όσον αφορά την οδική ασφάλεια και την προετοιμασία του οχήματός μας είναι προτιμότερο να προβλέπουμε παρά να… τρέχουμε εκ των υστέρων. Τα όσα είχαν συμβεί στις 24 Ιανουαρίου στην Αττική Οδό, με χιλιάδες οδηγούς και επιβάτες εγκλωβισμένους για αρκετές ώρες, είχαν οδηγήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε μία σειρά μέτρων για τους επόμενους χειμώνες.

Με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου, από το φετινό χειμώνα καθίσταται υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Πότε ισχύει η υποχρέωση και για ποια οχήματα

Τα οχήματα θα πρέπει να φέρουν αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες στο χώρο αποσκευών τους, την περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, όταν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν. Δηλαδή όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν π.χ. η πρόγνωση του καιρού κάνει λόγο για επικείμενη χιονόπτωση σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, οι οδηγοί θα πρέπει να διαθέτουν στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου τους τις αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε αντίθετη περίπτωση και μετά από σχετικό έλεγχο της Τροχαίας, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο.

Από την υποχρέωση εξαιρούνται τα οχήματα που φέρουν ειδικά ελαστικά, με την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

ελαστικά M+S

Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει:
α. Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.
β. Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους και
γ. Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.

Υποχρεωτική εκπαίδευση τοποθέτησης αλυσίδων κατά τα πρακτικά μαθήματα οδήγησης

Μάλιστα, με εγκύκλιο που είχε αποστείλει ο κ. Παπαδόπουλος στις ομοσπονδίες εκπαιδευτών οδήγησης, ενημέρωνε ότι εφεξής, κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης, «οι υποψήφιοι οδηγοί εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στον τρόπο τοποθέτησης σε όχημα αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων ή αναλόγου εξοπλισμού) καθώς και της αφαίρεσής του».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!