Η Fiat τιμήθηκε για την πρώτη της νίκη στη θρυλική Μόντσα

Η Fiat τιμήθηκε για την πρώτη της νίκη στη θρυλική Μόντσα

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Η Fiat τιμήθηκε για την πρώτη της νίκη στη θρυλική Μόντσα
Στο πλαίσιο του αγώνα της F1 στην ιστορική Μόντσα, η αυτοκινητιστική λέσχη της Ιταλίας, ACI, βράβευσε τη Fiat για τη μεγάλη της επιτυχία τη χρονιά ίδρυσης της πίστας.

Η Mόντσα έκλεισε τα 100 χρόνια ζωής και είναι η τρίτη αρχαιότερη πίστα που βρίσκεται σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο, αλλά και η παλαιότερη σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο των εορτασμών για αυτή τη πολύ σημαντική επέτειο, η ιταλική μάρκα έλαβε ένα πολύ ξεχωριστό βραβείο, όντας αυτή που κατέκτησε τη νίκη στο πρώτο Grand Prix που πραγματοποιήθηκε στη θρυλική διαδρομή. Ήταν ο Πιέτρο Μπορντίνο στις 10 Σεπτεμβρίου του 1922 που έκοβε πρώτος το νήμα του τερματισμού. με το Fiat 804.

Εφοδιασμένο με ένα εξακύλινδρο σε σειρά, δίλιτρο ατμοσφαιρικό σύνολο απόδοσης 95 ίππων, το μόλις 650 κιλών Fiat 804 έφτανε την εντυπωσιακή για την εποχή ταχύτητα των 170 χλμ/ώρα, ενώ ήταν εξαιρετικά δύστροπο στην οδήγηση. Παρ΄ όλα αυτά ο Μπορντίνο δεν δίστασε να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ιπποδύναμη στους 112 ίππους και να δαμάσει το 804 κερδίζοντας τον ανταγωνισμό στο πρώτο Grand Prix Ιταλίας στη θρυλική πίστα της Mόντσα. Μάλιστα την επόμενη χρονιά, το 804, θα κατακτούσε ακόμα μια πρωτιά για την ιταλική φίρμα, η οποία θα γινόταν η πρώτη μάρκα στην ιστορία που κέρδιζε Grand Prix με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα.

Fiat Μόντσα

Η πίστα της Μόντσα (Autodromo Nazionale di Monza) κατασκευάστηκε το 1922 και αξίζει να σημειωθεί ότι τιμητικά το τελευταίο κομμάτι στο πλακόστρωτο οδόστρωμα τοποθέτησε ο ιδρυτής της Lancia, Βιτσέντσο Λάνσια. Αρχικά η συνολική απόσταση που κάλυπτε ένας γύρος ήταν 10 χιλιόμετρα, ενώ βεβαίως οι κεκλιμένες στροφές αποτελούσαν ένα πολύ ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου του 1922, ενώ στις 10 του ίδιου μήνα πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας, το Ιταλικό Grand Prix.

Fiat Μόντσα

Για αυτή τη νίκη βραβεύθηκε φέτος η Fiat από τον Πιέτρο Μαρία Μέντα, Αντιπρόεδρο του ACI του Μιλάνο και Πρόεδρο του EICMA. Παράλληλα, για να γιορταστεί αυτή η ξεχωριστή στιγμή, δημιουργήθηκε και ένα συλλεκτικό γραμματόσημο που απεικονίζει ένα Fiat 804 που τρέχει στην πίστα της Monza.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!