Διεθνής Ημέρα του Mazda RX-8

Διεθνής Ημέρα του Mazda RX-8

Κώστας Παστρίμας
Διεθνής Ημέρα του Mazda RX-8
Η 8η Αυγούστου είναι η ημέρα γιορτής για το θρυλικό μοντέλο της Mazda με τον Wankel κινητήρα.

Ένα από το πιο εμβληματικά αυτοκίνητα στην ιστορία των τεσσάρων τροχών είναι αδιαμφισβήτητα το Mazda RX-8. Το σπορ μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Βόρειας Αμερικής το 2001 και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, χάρη στην έντονη σπορ του εμφάνιση, τον μοναδικό κινητήρα και την ιαπωνική προσέγγιση στην οδηγική απόλαυση.

Το σημείο στο οποίο το RX-8 έκανε την μεγάλη διαφορά ήταν ο κινητήρας. Ο περιστροφικός κινητήρας που ονομάζεται Renessis, άφησε έκπληκτους ορισμένους από τους οπαδούς όταν παρουσιάστηκε. Σε αντίθεση με το RX-7 δεν ήταν υπερτροφοδοτούμενος, γεγονός που μείωσε τις εκπομπές ρύπων καθώς και την κατανάλωση, ωστόσο προσέφερε παρόμοια απόδοση.

Mazda

Οι φίλοι της Mazda και του RX-8 καθιέρωσαν λοιπόν την 8η Αυγούστου ως την Διεθνή Ημέρα του Mazda RX-8 για να τιμήσουν αυτό το μοναδικό δημιούργημα των Ιαπώνων. Το μοντέλο σταμάτησε να παράγεται πριν από 10 χρόνια, αλλά ακόμα το θρυλικό αυτοκίνητο που σχεδίασε ο Ικούο Μαέντα, παραμένει διαχρονικό, θυμίζοντας σε όλους πως πρέπει να κατασκευάζεται ένα διασκεδαστικό, γρήγορο σπορ αυτοκίνητο.

Mazda

Παρά το γεγονός ότι το Mazda RX-8 είχε μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων σε σύγκριση με τα προηγούμενα οχήματα με περιστροφικό κινητήρα, τελικά δεν συμμορφώθηκε με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η Mazda σταμάτησε να πουλάει το αυτοκίνητο στην Ευρώπη το 2010, ενώ συνέχισε να πωλείται στην Ιαπωνία μέχρι το 2012. Για αγωνιστικούς σκοπούς κατασκευάστηκε μέχρι το 2018. Η Mazda έχει πουλήσει συνολικά 192.094 Mazda RX-8 και το αποκορύφωμα των πωλήσεων στην Ευρώπη ήταν το 2004.

Mazda

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!