BMW: 50 χρόνια ζωής για το κτίριο-ορόσημο στο Μόναχο (vid)

BMW: 50 χρόνια ζωής για το κτίριο-ορόσημο στο Μόναχο (vid)

Κώστας Παστρίμας
BMW: 50 χρόνια ζωής για το κτίριο-ορόσημο στο Μόναχο (vid)
Η BMW γιορτάζει τα 50 χρόνια από την κατασκευή των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στο Μόναχο.

Όποιος έχει επισκεφτεί το Μόναχο στη Γερμανία είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχει παρατηρήσει το κεντρικό κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της BMW. Πρόκειται για ένα σύμβολο της αυτοκίνησης το οποίο παραδόθηκε το 1972 από τον αρχιτέκτονα Κάρλ Σβάντσερ και συνέδεσε την ύπαρξή του με την χρυσή εποχή της BMW στους δύο και τέσσερις τροχούς.

Το αρχηγείο του BMW Group, με την αναρτώμενη δομή, του είναι ένα από τα πιο καινοτόμα κτίρια της μεταπολεμικής περιόδου – επειδή οι τέσσερις κύλινδροι αναρτώνται από μια ατσάλινη δομή σε σχήμα σταυρού που βρίσκεται στην οροφή. Στην ανέγερσή του, το κτίριο δεν αναπτύχθηκε από κάτω προς τα πάνω, όπως συνέβαινε συνήθως, καθώς οι επάνω όροφοι κατασκευάστηκαν αρχικά στο έδαφος και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με υδραυλικό τρόπο προς τα πάνω, στον τεράστιο «πύργο» που ήταν κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα, και ολοκληρώθηκαν τμηματικά.

BMW

Για την ολοκλήρωση του κτιρίου χρειάστηκαν 26 μήνες, 3,5 εκατομμύρια εργατοώρες στο εργοτάξιο, 500 οικοδόμοι και 200 αρχιτέκτονες, μηχανικοί και σχεδιαστές, ενώ πάνω από 3.000 στοιχεία πρόσοψης κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας την Ιαπωνική διαδικασία χύτευσης αλουμινίου. Σχεδιασμένο από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα - καθηγητή Κάρλ Σβάντσερ, το κτίριο είχε τρομερές καινοτομίες, φουτουριστική οπτική και μια διαχρονικότητα την οποία δύσκολα συναντάει κανείς σήμερα.

BMW

Η BMW γιόρτασε τα 50 χρόνια από την παράδοση του κτιρίου σε μια εμφατική εκδήλωση. Πάνω από 200 διεθνείς προσκεκλημένοι από το χώρο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού, της πολιτικής και της κοινωνίας, τίμησαν το κτίριο που αποτελεί την εταιρική του έδρα και ένα παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό σύμβολο. Η κύρια ομιλία έγινε από τον αρχιτέκτονα και νικητή του Βραβείου Pritzker, Φράνσις Κέρε, ενώ στην εκδήλωση πήραν μέρος ο εικονογράφος Κρίστοφ Νίεμαν, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ, ο τενόρος Γιόνας Κάουφμαν και η χορευτική ομάδα Bandaloop.

BMW

Στο Μουσείο της BMW στο κεντρικό κτίριο θα υπάρχει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου ειδική έκθεση «ensemble», που παρουσιάζει την αρχιτεκτονική και την ιστορία ανέγερσης του θρυλικού αυτού κτιρίου.

Βίντεο με την εντυπωσιακή ομάδα Bandaloop.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!