Volkswagen: Το πρώτο από τα έξι εργοστάσια μπαταριών που θα τη βοηθήσουν να… προσπεράσει την Tesla

Volkswagen: Το πρώτο από τα έξι εργοστάσια μπαταριών που θα τη βοηθήσουν να… προσπεράσει την Tesla

Volkswagen: Το πρώτο από τα έξι εργοστάσια μπαταριών που θα τη βοηθήσουν να… προσπεράσει την Tesla
Η τελετή έναρξης κατασκευής του εργοστασίου έγινε παρουσία του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.

Το 2025 θα αρχίσει να λειτουργεί το gigafactory μπαταριών του Volkswagen Group στην πόλη Σάλτζγκιτερ της Κάτω Σαξονίας. Πρόκειται για το πρώτο από τα συνολικά 6 εργοστάσια που θα κατασκευάσει στην Ευρώπη, με το επόμενο να βρίσκεται στη Βαλένθια της Ισπανίας. Για το μέλλον εξετάζεται η πιθανότητα λειτουργίας παρόμοιου εργοστασίου και στη Βόρεια Αμερική. Όλα τα εργοστάσια θα είναι έτοιμα έως το 2030 και θα χρησιμοποιούν ενέργεια που θα προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές.

Η τελετή θεμελίωσης του εργοστασίου στο Σάλτζγκιτερ έγινε παρουσία του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του Πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ και άλλων αξιωματούχων. «Σήμερα είναι μία καλή ημέρα για την αυτοκινητοβιομηχανία, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σολτς. «Δεν τοποθετούμε απλά τον θεμέλιο λίθο για το νέο εργοστάσιο, αλλά δημιουργούμε ένα στρατηγικό ορόσημο. Η δημιουργία ενός εργοστασίου μπαταριών ιδιοκτησίας μας αποτελεί ένα τεράστιο project, τόσο από τεχνολογικής όσο και από οικονομικής πλευράς», σχολίασε ο CEO του Volkswagen Group, Χέρμπερτ Ντις.

Volkswagen Group

Το Volkswagen Group ίδρυσε την εταιρεία PowerCo, η οποία θα διαχειρίζεται όλα τα εργοστάσια παραγωγής μπαταριών του ομίλου αλλά και θα είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου. Στη θέση του CEO της PowerCo τοποθετήθηκε ο Φρανκ Μπλόμε. Μέσω της PowerCo το Volkswagen Group θα επενδύσει – από κοινού με τους συνεργάτες του – περισσότερα από 20 δισ. ευρώ, ενώ θα απασχολεί 20.000 εργαζόμενους. Στόχος του γερμανικού ομίλου είναι να γίνει σύντομα ο πρώτος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων - ξεπερνώντας την Tesla - και για να το πετύχει κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία τεράστιων εργοστασίων μπαταριών.

Οι μπαταρίες που θα κατασκευάζονται στο Σάλτζγκιτερ θα εξοπλίζουν ηλεκτρικά μοντέλα ευρείας παραγωγής, όχι μόνο της Volkswagen αλλά και των υπολοίπων εταιρειών του Ομίλου. Το πρώτο διάστημα η ετήσια δυνατότητα παραγωγής του εργοστασίου θα ανέρχεται σε 20 GWh, με τον απώτερο στόχο να είναι στις 40 GWh.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!