ΣΕΑ Μαλακάσας: Άρχισε η δοκιμαστική φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

ΣΕΑ Μαλακάσας: Άρχισε η δοκιμαστική φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης φόρτισης έως 8 οχημάτων, με την ενέργεια να προέρχεται από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Έτοιμοι για χρήση από τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι σύντομα οι ταχυφορτιστές DC που έχουν τοποθετηθεί στους χώρους στάθμευσης του ΣΕΑ Μαλακάσας, γνωστού ως Σείριου. Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες του Gazzetta, έχουν αρχίσει ήδη οι δοκιμαστικές φορτίσεις ηλεκτρικών οχημάτων, πριν οι ταχυφορτιστές τεθούν στη διάθεση του κοινού.

Η επένδυση έγινε από την εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου, Νέα Οδό, με εργολάβο την Easy Power, μια εταιρεία εξειδικευμένη σε αυτόνομα / υβριδικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας έχουν τοποθετηθεί δύο φορτιστές DC ισχύος 100 kW (στο σύνολο 4 ταχυφορτιστές), που έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης φόρτισης 8 οχημάτων και υποστηρίζουν τα πρωτόκολλα CCS και CHAdeMO.

ΣΕΑ Σείριος

Η διάρκεια φόρτισης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: τη χωρητικότητα της μπαταρίας, το υπόλοιπο ενέργειας κατά την αρχή της φόρτισης, την κατάσταση της μπαταρίας, ακόμα και από τις καιρικές συνθήκες. Ενδεικτικά, σε ένα οικογενειακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με μπαταρία 80 kWh, η διαδικασία φόρτισης από το 10% στο 80% θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

ΣΕΑ Σείριος

Το σημαντικό της συγκεκριμένης επένδυσης είναι ότι στα στέγαστρα για τη στάθμευση των αυτοκινήτων έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ. Συνολικής ισχύος περίπου 500 kWp, παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. «Οι ενεργειακές του ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα καλύπτονται αποκλειστικά από ΑΠΕ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Μελλοντικά δε, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα επέκτασης των δυνατοτήτων του σταθμού, ώστε να υποστηρίζει και αποθήκευση ενέργειας», ανέφερε στο gMotion by gazzetta στέλεχος της Νέας Οδού.

Οι δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Ιουλίου, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η κανονική λειτουργία των ταχυφορτιστών. Τότε θα ανακοινωθεί και το κόστος φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

ΣΕΑ Σείριος

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!