Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ΕΕ από το 2035: «Ναι» ψήφισε το ευρωκοινοβούλιο

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ΕΕ από το 2035: «Ναι» ψήφισε το ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις θέσεις της Κομισιόν για το χρονοδιάγραμμα παύσης πώλησης συμβατικών αυτοκινήτων. Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Ένα βήμα πιο κοντά ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί ανθρακικά ουδέτερη έγινε στο ευρωκοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τους αναθεωρημένους στόχους εκπομπών ρύπων από τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (βαν) που περιέχονται στο πακέτο «Fit for 55» της Κομισιόν.

Με ψήφους 339 έναντι 249 (υπήρξαν και 24 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παύσης πώλησης επιβατικών αυτοκινήτων και βαν με συμβατικούς κινητήρες στην ΕΕ από το 2035. Στόχος είναι να μειωθούν κατά 100% οι εκπομπές ρύπων από τις συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων, σε σύγκριση με το 2021. Παράλληλα τίθεται και ενδιάμεσος στόχος για το 2030, στο 55% για τα επιβατικά αυτοκίνητα και στο 50% για τα βαν.

Τι απομένει να γίνει

Το κείμενο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί τη θέση του στις διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πλέον οι χώρες θα πρέπει να πειστούν ώστε να εφαρμόσουν τα σχετικά μέτρα μέσω νομοθεσίας. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλέπει την προώθηση οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων. Μάλιστα θέτει ως ημερομηνία για την αποκλειστική πώληση ηλεκτρικών οχημάτων την 1η Ιανουαρίου 2030. Υπάρχει πάντως η δυνατότητα ως χρονικό όριο να τεθεί το 2035, αν προβλεφθεί κάτι τέτοιο από το ενωσιακό δίκαιο.

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Τι είναι το «Fit for 55»

Το πακέτο «Fit for 55» είναι το εργαλείο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει τους στόχους της: να μειώσει το λιγότερο κατά 55% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και να επιτευχθεί η ανθρακική ουδετερότητα στην Ευρώπη έως το 2050. Ειδικά για τον τομέα των μεταφορών, ο στόχος είναι αρκετά υψηλότερος, φθάνοντας το 90%.

Θα απαγορεύονται τα συμβατικά αυτοκίνητα από το 2035;

Το μέτρο αφορά αποκλειστικά τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται από το 2035 και τα οποία θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Δεν θα απαγορευτεί άμεσα εκείνη τη στιγμή η κυκλοφορία των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Σταδιακά θα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων παλαιότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (π.χ. πρώτα τα Euro 5, μετά τα Euro 6 και μετά τα Euro 7). Έτσι μέσω υψηλής έμμεσης φορολογίας (π.χ. τέλη κυκλοφορίας) θα καταστεί ασύμφορη η κατοχή και χρήση ενός συμβατικού αυτοκινήτου, ώστε σταδιακά να αποσυρθούν από την κυκλοφορία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!