Formula 1, Χόρνερ: «Ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν να χάσουν αγώνες λόγω του budget cap»

Formula 1, Χόρνερ: «Ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν να χάσουν αγώνες λόγω του budget cap»
Ηχηρή προειδοποίηση προς την F1 έστειλε ο επικεφαλής της Red Bull Racing, Κρίστιαν Χόρνερ, τονίζοντας πως πρέπει να αυξηθεί το όριο του budget cap.

To 2021 υιοθετήθηκε στη Formula 1 το budget cap, το οποίο περιορίζει το ανώτατο ποσό που μπορούν να ξοδέψουν οι ομάδες κάθε χρόνο. Το 2021 το όριο αυτό ήταν στα 140 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος μειώθηκε κατά 5 εκατομμύρια. Το 2023 αναμένεται να μειωθεί άλλα 5 εκατομμύρια. Αυτό έχει ως στόχο να μειώσει τις διαφορές των ομάδων, ώστε τα μονοθέσια να είναι κοντά σε απόδοση.

Όμως το όριο αυτό υπολογίστηκε από την FIA, τις ομάδες και τη Formula 1 πριν την πανδημία της Covid-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη συνεχή αύξηση στον πληθωρισμό και την άνοδο των τιμών στην ενέργεια. Παράλληλα το κόστος μεταφοράς (logistics) έχει αυξηθεί ραγδαία μέσα στη σεζόν, κάτι που βγάζει εκτός προγραμματισμού τις ομάδες.

F1 Ισπανία 2022

Για ακόμη μία φορά, ο επικεφαλής της Red Bull Racing, Κρίστιαν Χόρνερ έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα, προειδοποιώντας πως ορισμένες ομάδες ενδέχεται να μην καταφέρουν να συμμετάσχουν στους τελευταίους αγώνες της χρονιάς.

«Συνολικά 7 ομάδες, λόγω του ορίου, μπορεί να χάσουν τους τελευταίους τέσσερις αγώνες φέτος. Δεν αφορά μόνο τις κορυφαίες ομάδες. Υπάρχουν ομάδες στο μέσον του grid που επίσης δυσκολεύονται ιδιαίτερα με την αύξηση του πληθωρισμού. Η FIA έχει καθήκον να νοιάζεται γι’ αυτό. Γνωρίζω πως το παίρνουν πολύ σοβαρά. Οι λογαριασμοί ενέργειας, το κόστος ζωής έχουν αυξηθεί και η Formula 1 δεν είναι εξαίρεση. Το κόστος μεταφοράς εξοπλισμού έχει τετραπλασιαστεί», ανέφερε ο Βρετανός στο BBC.

Όμως δεν συμμερίζονται όλες οι ομάδες τις απόψεις του Χόρνερ. Ο επικεφαλής της Alpine, Ότμαρ Σαφνάουερ, έδωσε τη δική του συμβουλή προς τον συνάδελφό του: «Όταν το κόστος μεταφοράς του εξοπλισμού ανεβαίνει κατά 2 ή 3 εκατομμύρια και ο προϋπολογισμός σου για την εξέλιξη είναι 20 εκατομμύρια, μπορείς να το μειώσεις στα 17 εκατομμύρια και να είσαι και πάλι εντός του budget cap».

Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com, Mercedes-AMG

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!