Formula 1, Ισπανία: Αυτές είναι οι πιθανές στρατηγικές του Grand Prix

Formula 1, Ισπανία: Αυτές είναι οι πιθανές στρατηγικές του Grand Prix
Ποιος είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι οδηγοί της F1 για να φτάσουν στη νίκη στη μάχη της Ισπανίας; Ακολουθούν οι απαντήσεις...

Ο έκτος αγώνας της Formula 1 για το 2022 είναι προ των πυλών, με ομάδες και οδηγούς να προετοιμάζονται για μία ακόμα μεγάλη μάχη. Οι κατατακτήριες δοκιμές μας έδωσαν μία εικόνα του τι να περιμένουμε, με τους οδηγούς να θέλουν να πάρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα των 66 γύρων. Η πίστα της Βαρκελώνης είναι γνωστή σε όλες τις ομάδες και τους οδηγούς, ωστόσο οι πολλές αναβαθμίσεις που έχουν φέρει, έκανε αρκετά περίπλοκο το αγωνιστικό τριήμερο.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η φθορά των ελαστικών. Παρά το γεγονός πως η Pirelli έχει φέρει τις πιο σκληρές γόμες της γκάμας της, είδαμε την πτώση στην απόδοση στις ελεύθερες δοκιμές να είναι έντονη. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει άπαντες σε στρατηγική δύο (ή ακόμα και τριών) pit-stop. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στην πλειοψηφία των οδηγών δεν άρεσε η σκληρή γόμα.

Τζορτζ Ράσελ

Η νίκη για ακόμα έναν αγώνα φαίνεται πως θα κριθεί ανάμεσα σε Scuderia Ferrari και Red Bull Racing. H Mercedes-AMG έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα στην απόδοση και δίχως αμφιβολία είναι το «dark horse» για το σημερινό αγώνα. Οι τρεις ομάδες αυτές έχουν από δύο φρέσκα σετ ελαστικών της μέσης γόμας για τους οδηγούς τους και ένα φρέσκο σετ σκληρής γόμας. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο Σαρλ Λεκλέρ έχει ένα φρέσκο σετ μαλακής γόμας, καθώς κατάφερε να εξοικονομήσει ένα στις κατατακτήριες δοκιμές. Όπως γίνεται σε κάθε αγώνα, η Aston Martin δεν έχει κανένα φρέσκο σετ μέσης ή σκληρής γόμας, ενώ έχει τρία ολοκαίνουργια σετ μαλακής γόμας.

Από πλευράς στρατηγικής, ο επίσημος προμηθευτής ελαστικών της Formula 1, Pirelli, δίνει ως ιδανική στρατηγική τα δύο pit-stop. H καλύτερη λύση είναι η εκκίνηση με τη μέση γόμα ελαστικών, με το πρώτο stint να έχει διάρκεια από 20 έως 25 γύρους. Η αλλαγή θα γίνει ξανά για μέση γόμα, ενώ η δεύτερη αλλαγή ελαστικών θα γίνει μεταξύ των γύρων 45 και 50, με τους οδηγούς να περνούν στη μαλακή γόμα.

Η δεύτερη ταχύτερη στρατηγική είναι επίσης δύο pit-stop, όμως η Pirelli προτείνει τη χρήση δύο σετ της μέσης γόμας, ενώ η μαλακή χρησιμοποιείται στο τελευταίο stint. O επίσημος προμηθευτής ελαστικών προτείνει άλλες δύο στρατηγικές, η μία είναι τριών pit-stop και η άλλη με δύο, όμως με τη χρήση της σκληρής γόμας.

Το Grand Prix Ισπανίας είναι προγραμματισμένο για τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Συντονιστείτε από τις 15:30 στο LIVE του gMotion by Gazzetta για να μπείτε από νωρίς σε κλίμα αγώνα.

F1 Ισπανία 2022

Φωτογραφίες: Aston Martin, Mercedes-AMG

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!