Formula 1: «Έφυγε» ο Τόνι Μπρουκς

Formula 1: «Έφυγε» ο Τόνι Μπρουκς
Η F1 θρηνεί την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους οδηγούς του παρελθόντος.

Το παρατσούκλι του ήταν ο «αγωνιζόμενος οδοντίατρος» και ως κληρονομιά του είχε τη φήμη ενός από τους σπουδαιότερους οδηγούς στην ιστορία της Formula 1, δίχως παγκόσμιο τίτλο στο ενεργητικό του. Τον έλεγαν Τόνι Μπρουκς.

Όταν πριν από σχεόν δύο χρόνια το σπορ έχασε τον Σερ Στέρλινγκ Μος, τον άνθρωπο που είχε παρόμοια ακόμα πιο ισχυρή φήμη αφού δεν γεύτηκε κι αυτός ποτέ τη χαρά ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος, ο Μπρουκς ήταν ο μοναδικός εν ζωή νικητής Grand Prix της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού από τη δεκαετία του ’50!

Μάλιστα οι δύο τους είναι αλληλένδετες καριέρες, γνώρισαν μαζί επιτυχίες αλλά όταν ο… φοιτητής οδοντιατρικής από το Ντάκινφιλντ της Αγγλίας άρχισε να κερδίζει, υποχρεώθηκε βάσει συμβολαίου να έχει το ρόλο του Νο2 στη Vanwall.

Η πρώτη του εμφάνιση σε πρωταθληματικό αγώνα (σ.σ. τότε γίνονταν και Grand Prix που δεν προσμετρούσαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα) ήρθε το 1956, στο Μονακό. Μέχρι τον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Ουότκινς Γκλεν το 1961, πρόλαβε και συμμετείχε σε 39 Grand prix.

Κέρδισε τα 6 από αυτά, ανέβηκε συνολικά 10 φορές στο βάθρο είχε 3 pole position, σημείωσε 3 φορές τον ταχύτερο γύρο ενώ η τελική του συγκομιδή ήταν στους 75 βαθμούς. Είναι να αναρωτιέται κανείς τι θα είχε πετύχει, αν δεν είχε εγκαταλείψει το σπορ στα 29 του χρόνια.

Οδήγησε για τις BRM, Vanwall και Ferrari ενώ ήταν τρίτος στην τελική βαθμολογία της σεζόν του 1958 και δεύτερος την επόμενη σεζόν, όταν και έχασε τον τίτλο από τον θρυλικό Τζακ Μπράμπαμ στον τελευταίο αγώνα.

Η καρό σημαία για τον Τόνι Μπρουκς έπεσε σε ηλικία 90 ετών.

Φωτογραφία: F1/Twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!