WRC, Ράλλυ Κροατίας: Χορός στη βροχή για Ροβάνπερα (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
WRC, Ράλλυ Κροατίας: Χορός στη βροχή για Ροβάνπερα (vid)
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν τον οδηγό της Toyota που κυριάρχησε στις ειδικές γύρω από το Ζάγκρεμπ.

Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε ο Κάλε Ροβάνπερα το πρώτο σκέλος του Ράλλυ Κροατίας, τρίτου γύρου του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο Φινλανδός που πήγε στο Ζάγκρεμπ απολαμβάνοντας την κορυφή της βαθμολογίας, έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα.

Κέρδισε έξι από τις οκτώ ασφάλτινες ειδικές διαδρομές – τρεις σε κάθε σκέλος. Δεν πτοήθηκε ούτε από τη βροχή, ούτε από την ομίχλη, ούτε από τη λάσπη και έκλεισε την ημέρα με το εντυπωσιακό προβάδισμα των 64 δευτερολέπτων.

Μάλιστα, με το Toyota Yaris Rally1 να «πετάει», ο Ροβάνπερα είχε ήδη χτίσει διαφορά 47 δευτερολέπτων από το πρωινό σκέλος!

«Πιθανότατα ήταν μία από τις καλύτερες ημέρες μου σε rally car. Είναι πάντα ωραίο να έχεις την πρωτοπορία αλλά είναι δύσκολο να έχεις τόσο μεγάλο προβάδισμα. Αύριο είναι μία ημέρα με πολλές ειδικές και θα πρέπει να οδηγώ γρήγορα για να παραμείνω συγκεντρωμένος», είπε ο 21χρονος.

Δεύτερος ήταν ο Τιερί Νεβίλ της Hyundai Motorsport, που είναι κι αυτός που ακολουθεί τον Ροβάνπερα στη βαθμολογία, υστερώντας κατά 14 πόντους. Ο Βέλγος ακολουθούσε από κοντά τον αντίπαλό του, ώσπου ο κινητήρας του i20 Rally1 σταμάτησε δύο φορές. Μάλιστα, ο Νεβίλ και ο συνοδηγός του, Μάρτιν Βίνταγκε, χρειάστηκε να σπρώξουν το αγωνιστικό τους τα τελευταία 800 μέτρα προς το σέρβις.

Έφτασαν εξαντλημένοι, με καπέλο 4 λεπτών, που έφερε 40 δευτερόλεπτα ποινής και τους έριξε προσωρινά στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης. Αντεπιτέθηκαν, κέρδισαν την τελευταία ειδική του σκέλους και έκλεισαν την ημέρα δεύτεροι.

Στην 3η θέση βρίσκεται άλλο ένα Hyundai, αυτό του Όιτ Τάνακ που ελέω των συνθηκών, δεν βοηθήθηκε από την σειρά εμφάνισης στο δρόμο. Είχε και ένα κλαταρισμένο ελαστικό στην προτελευταία ειδική, άρα αρκέστηκε στο να συμπληρώνει το Top3, 19 δευτερόλεπτα μακριά από τον teammate του.

Δώδεκα δευτερόλεπτα πιο πίσω και στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης, είναι ο Κρεγκ Μπριν. Για τον Ιρλανδό οδηγό, ήταν η πρώτη εμπειρία με το Ford Puma σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Όλιβερ Σόλμπεργκ

Πέμπτος έμεινε ο Όλιβερ Σόλμπεργκ, με ένα ακόμα Hyundai, που είχε ένα τετ α κε αλλά κρατήθηκε μπροστά από το Yaris του Έλφιν Έβανς. Ο Ουαλός είχε δύο κλαταρίσματα που του κόστισαν πολύ χρόνο.

Εκτός μάχης βρέθηκε ο Εσάπεκα Λάπι που πλήγωσε το εμπρός δεξιά μέρος του Yaris, ο Αντριέν Φορμό έφυγε σε μία πλαγιά με το Puma ενώ οι Πιερ-Λουί Λουμπέ και Γκας Γκρίνσμιθ, εγκατέλειψαν από το σκέλος έχοντας από τρία κλαταρίσματα και προφανώς, όχι αντίστοιχο αριθμό από ρεζέρβες.

Αναλυτικά η κατάταξη μετά το πρώτο σκέλος:

1. Ροβάνπερα, Toyota GR Yaris Rally1, 1:15:35.5
2. Νεβίλ, Hyundai i20 N Rally1, +1:04.0
3. Τάνακ, Hyundai i20 N Rally1, +1:23.3
4. Μπριν, Ford Puma Rally1, +1:35.2
5. Σόλμπεργκ, Hyundai i20 N Rally1, +2:38.5
6. Έβανς, Toyota GR Yaris Rally1, +2:49.1

Το σκέλος του Σαββάτου περιλαμβάνει οκτώ ειδικές διαδρομές που απλώνονται σε 116.98 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!