Mercedes EQS: «Ξυπνά» τον οδηγό (vid)

Mercedes EQS: «Ξυπνά» τον οδηγό (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Mercedes EQS: «Ξυπνά» τον οδηγό (vid)
Η λειτουργία «Microsleep Detection» της Mercedes-EQS ανιχνεύει φαινόμενα υπνηλίας και ειδοποιεί τον οδηγό.

Το φαινόμενο «microsleep» (μικρο-ύπνος στα ελληνικά) είναι το κλείσιμο των ματιών για λίγα δευτερόλεπτα που εμφανίζεται σε κουρασμένους οδηγούς. Ακόμη και ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ικανό να προκαλέσει σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η TNS Kantar, ένας στους τέσσερις οδηγούς (26%) έχει βιώσει παρόμοιο περιστατικό.

Η Mercedes-Benz ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα σποτ με τίτλο «Awake», στο πλαίσιο καμπάνιας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Τηλεόρασης και Κινηματογράφου Μονάχου. Σε αυτό παρουσιάζεται η λειτουργία «Microsleep Detection» στην ηλεκτρική ναυαρχίδα EQS, ένα σύστημα που ειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση που έχει κλείσει τα μάτια του για λίγα δευτερόλεπτα.

Το Microsleep Detection αποτελεί μέρος του συστήματος ATTENTION ASSIST, το οποίο ανιχνεύει σημάδια κόπωσης του οδηγού και τον συμβουλεύει να κάνει ένα διάλλειμα για ξεκούραση ή καφέ. Σε συνδυασμό με το ψηφιακό ταμπλό MBUX Hyperscreen, μία κάμερα «διαβάζει» τα βλέφαρα του οδηγού σε ταχύτητες από 20 χλμ/ώρα και πάνω και τον ειδοποιεί με ηχητικό σήμα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!