Τα 5 μεγάλα οδικά έργα που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ

Κώστας Μπιτσικώκος
Τα 5 μεγάλα οδικά έργα που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ
O Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα έργων που θα γίνουν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Συνολικά 20 μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σε αυτά αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 4ο ΣΔΙΤ Forum με τίτλο «Η άνοδος των ΣΔΙΤ μετά την πανδημία».

Ο Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε ότι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ μοχλεύονται ιδιωτικά κεφάλαια, συνδέεται η αποπληρωμή του έργου με ταυτόχρονη διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, επιταχύνονται οι χρόνοι ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και της υλοποίησης των έργων, και μετακυλίεται η διαχείριση των κινδύνων στον ιδιώτη.

Από τα 20 έργα που θα πραγματοποιηθούν με ΣΔΙΤ, τα πέντε είναι οδικά: το Flyover Θεσσαλονίκης, το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, ο οδικός άξονας Δράμας – Αμφίπολης και ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.

Το Flyover είναι η νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες. Ο προϋπολογισμός του είναι 370 εκατ. ευρώ και η φάση κατασκευής του αναμένεται να διαρκέσει 3 - 4 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση.

Γιώργος Καραγιάννης

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!