Αντρέας Ζίμπεν: «Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι θετικό»

Αντρέας Ζίμπεν: «Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι θετικό»

Αντρέας Ζίμπεν: «Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι θετικό»
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του BMW Group Hellas μίλησε αποκλειστικά στο gΜotion by gazzetta για την κίνητρα υπέρ της ηλεκτροκίνησης αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον Πόλεμο στην Ουκρανία και την έλλειψη ημιαγωγών.

Με εμπειρία δύο δεκαετιών μέσα στον Όμιλο BMW, o Αντρέας Ζίμπεν αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των προκλήσεων που εμφανίστηκαν τα δύο τελευταία έτη και την ανάγκη για άμεσες λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Ευρισκόμενος στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του BMW Group Hellas από το Σεπτέμβριο του 2020, ο κ. Ζίμπεν καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά από την πανδημία του COVID-19, την έλλειψη ημιαγωγών που έχει επιφέρει περιορισμούς στην παραγωγή αυτοκινήτων αλλά και τον Πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Ζίμπεν μίλησε αποκλειστικά στο gMotion by gazzetta για όλα τα θέματα της επικαιρότητας αλλά και την αποδοχή της ηλεκτροκίνησης από το ελληνικό κοινό.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το BMW i4 που αρχίζει να διατίθεται στην Ελλάδα και πώς βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα επόμενα χρόνια;

Θεωρούμε ότι το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι θετικό, καθώς υποστηρίζεται έντονα από την κυβέρνηση. Μέσω κινήτρων για όσους σκέφτονται να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όπως η κρατική επιδότηση αλλά και η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι τόσο φιλική προς την ηλεκτροκίνηση, άλλωστε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι από το 2030 θα πωλούνται στη χώρα μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στη δυτική Ευρώπη υπάρχει η θέληση να καταστεί πιο ανεξάρτητη από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, οπότε προσωπικά πιστεύω ότι αυτό θα επιταχύνει την αποδοχή της ηλεκτροκίνησης.

BMW i4

Το θετικό κλίμα για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα διαπιστώνεται και από τον αριθμό των παραγγελιών που λαμβάνουμε για ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στην γκάμα μας πολλά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, όμως μετά την iX και την i4 η γκάμα σύντομα θα μεγαλώσει κι άλλο. Οπότε θεωρούμε ότι η ηλεκτροκίνηση θα αναπτυχθεί σύντομα στην ελληνική αγορά.

Πιστεύετε ότι το κόστος της ενέργειας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη;

Όχι δεν το πιστεύω. Διότι ποια είναι η εναλλακτική; Αν θέλεις να οδηγείς ένα αυτοκίνητο πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε βενζίνη, πετρέλαιο, υβριδική/ηλεκτρική τεχνολογία ή τα υπόλοιπα καύσιμα. Το κόστος χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι μάλλον το χαμηλότερο από όλες τις επιλογές, αν υπολογίσουμε και τα κίνητρα που δίνονται. Με ένα ηλεκτρικό όχημα είσαι επίσης πιο ανεξάρτητος από τη βενζίνη και το πετρέλαιο στο μέλλον. Οπότε δεν πιστεύω ότι θα επηρεαστούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Αντρέας Ζίμπεν στο τεύχος 84 του περιοδικού gMotion by gazzetta

BMW i

Φωτογραφίες: BMW Group Hellas / Γ. Καραγιωργάκης

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!