Ρέθυμνο: Πανευρωπαϊκό βραβείο για την οδική ασφάλεια

Κώστας Μπιτσικώκος
Ρέθυμνο: Πανευρωπαϊκό βραβείο για την οδική ασφάλεια
Η πόλη της Κρήτης βραβεύτηκε για τις δράσεις της στον τομέα της οδικής ασφάλειας κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Με μία μεγάλη επιτυχία για τα… ελληνικά χρώματα ολοκληρώθηκε η τελετή βραβεύσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2002 η Κομισιόν. Το Ρέθυμνο ήταν ο νικητής στην κατηγορία Urban Road Safety Award, επικρατώντας των άλλων δύο φιναλίστ (Βαρσοβία και Φλωρεντία) για τις δράσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ρεθύμνης διακρίθηκε για τα μέτρα που έλαβε σχετικά με την «ενεργή» μετακίνηση, τις διαμορφώσεις στο οδικό της δίκτυο υπέρ της ασφάλειας των πεζών όλων των κατηγοριών όπως και των χρηστών ποδηλάτων, για την εκτεταμένη ανάπλαση της πόλης καθώς και για τη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης του αστικού ιστού. Συνολικά στην εκστρατεία Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 συμμετείχαν 3.184 πόλεις από όλη την Ευρώπη.

Τη βράβευση έκανε ο Μάθιου Μπόλντουιν, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move) και Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αποστολής «Mission Board 100 Climate Neutral Cities by 2030». Στην κατηγορία των μικρών πόλεων, φιναλίστ ήταν ο Δήμος Αλίμου.

Ρέθυμνο Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

«Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από την περιεκτική προσέγγιση του Ρεθύμνου στην οδική ασφάλεια, η οποία στοχεύει σε τρεις βασικούς πυλώνες: την αναβάθμιση του συστήματος δημόσιων μεταφορών, την αύξηση και την ενθάρρυνση της αλλαγής συμπεριφοράς μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων και την καθιέρωση ολοκληρωμένης συνεργασίας με τοπικούς φορείς. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση βοηθά το Ρέθυμνο να εξισορροπήσει τον ρόλο του ως τουριστικού προορισμού με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η ελληνική πόλη προσπάθησε επίσης να επαναλάβει την επιτυχία της μοιράζοντας την εμπειρία και τα διδάγματα που αντλήθηκαν με άλλους δήμους για να ενισχύσει τον πολλαπλασιασμό και τη δυνατότητα μεταφοράς των μέτρων οδικής ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του θεσμού.

«Συγχαρητήρια στο Ρέθυμνο για τη μεγάλη διάκριση στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Η κατηγορία στην οποία πρώτευσε, η οδική ασφάλεια, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην ουσία της βράβευσης διότι αφορά στην προστασία και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή χωρίς διακρίσεις. Συγχαρητήρια και στον Δήμο Αλίμου αλλά και σε όλες τις ελληνικές συμμετοχές που φέτος ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Το ΥΠΕΝ ήταν και θα είναι δίπλα σε όλους τους Δήμους, μικρούς και μεγάλους ώστε να γίνουν οι πόλεις μας πιο ανθρώπινες», δήλωσε ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!