Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Renault ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη Lada

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Renault ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη Lada

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Renault ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη Lada
Ο γαλλικός όμιλος σταματά την παραγωγή οχημάτων στο εργοστάσιό της στην Μόσχα και εξετάζει κάθε εναλλακτική σχετική με τη θυγατρική της AvtoVaz.

Την απόφαση για άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας στο εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα, έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του γαλλικού ομίλου, λόγω της συνέχισης του Πολέμου στην Ουκρανία. Το Renault Group είναι η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία με την μεγαλύτερη εξάρτηση από την αγορά της Ρωσίας, καθώς κατέχει το 67,61% των μετοχών της AvtoVAZ. Στην τελευταία ανήκει η Lada, πρώτη σε πωλήσεις μάρκα οχημάτων στη χώρα με μερίδιο άνω του 20%!

Το Renault Group πούλησε άνω των 482.000 οχημάτων στη Ρωσία το 2021, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο δυτικό κατασκευαστή. Χαρακτηριστικό της έκθεσης του γαλλικού ομίλου στη Ρωσία είναι το γεγονός ότι αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Renault, μετά από την Γαλλία!

Σχετικά με το μερίδιο στην AvtoVaz, «το Renault Group αξιολογεί τις διαθέσιμες εναλλακτικές, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση, ενώ ενεργεί με υπευθυνότητα απέναντι στους 45.000 υπαλλήλους της στη Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Lada

Λόγω της εξάρτησής του από την αγορά της Ρωσίας, το Renault Group περίμενε αρκετό διάστημα προκειμένου να πάρει οριστικές αποφάσεις, ελπίζοντας στην αποκλιμάκωση της κρίσης μέσω της διπλωματίας και – κατά συνέπεια – στη χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβάλει ΕΕ και ΗΠΑ στη Μόσχα.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, το Renault Group ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί το λειτουργικό περιθώριο για το 2022 από το 4% στο 3% αλλά τη ρευστότητά της, τις λεγόμενες ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow). Το πρωί της Πέμπτης 24/3 η μετοχή της Renault υποχωρούσε περαιτέρω στο χρηματιστήριο του Παρισιού κατά 1,5%.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!