Με το κινητό στο πρατήριο: Βήμα – βήμα η διαδικασία για τα 13,2 ευρώ τον μήνα

Με το κινητό στο πρατήριο: Βήμα – βήμα η διαδικασία για τα 13,2 ευρώ τον μήνα
Πώς θα δηλώνουμε το αυτοκίνητό μας στην ειδική πλατφόρμα και πώς θα παίρνουμε την έκπτωση των 22 λεπτών ανά λίτρο στο βενζινάδικο.

Εντός των επομένων εβδομάδων και σε κάθε περίπτωση έως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα ανέβει στο gov.gr η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξασφάλιση της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα. Η επιδότηση αφορά τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο), για έως 60 λίτρα καυσίμου το μήνα, για ένα όχημα ανά φυσικό πρόσωπο και ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως δήλωσε κατά την πρωινή εξειδίκευση των μέτρων ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, θα εκδοθεί για τον Απρίλιο ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass. Για όσους δεν έχουν smartphone, το ποσό της επιδότησης θα κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ποια είναι τα ποσά της επιδότησης

Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Αν δηλαδή η τιμή στην αντλία είναι 2,05 ευρώ, ο οδηγός θα πληρώνει 1,83 ευρώ το λίτρο.

Για πολίτες με κύρια κατοικία σε νησί η επιδότηση ανέρχεται σε 27 λεπτά το λίτρο. Αν δηλαδή η τιμή στην αντλία είναι 2,15 ευρώ, ο οδηγός θα πληρώνει 1,88 ευρώ το λίτρο.

Άρα η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται σε 13,2 ευρώ για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα 16,2 ευρώ για τους κατοίκους των νησιών (39,6 και 48,6 ευρώ το τρίμηνο, αντίστοιχα).

Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ το τρίμηνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε 35 ευρώ στη νησιωτική.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, υπολογίζεται ότι 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα διαθέτουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώσει μόνο ένα όχημα και κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί μόνο από ένα φυσικό πρόσωπο.

Ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι είτε ο μοναδικός ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης του οχήματος. Για τα οχήματα leasing, θα πρέπει να υπάρχει σε ισχύ συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.

Δεν μπορεί δηλαδή να πάρει κάποιος την επιδότηση για αυτοκίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης (rent a car).

Το όχημα θα πρέπει να βρίσκεται σε κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει να μην έχουν κατατεθεί οι πινακίδες του, να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας και να έχει σε ισχύ ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

τιμές καυσίμων

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Στη σχετική πλατφόρμα που θα ανέβει στο gov.gr, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει τα στοιχεία του οχήματος για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση.

Αφού γίνει η εγγραφή θα κατεβάζει τη σχετική εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο και όταν επισκέπτεται το πρατήριο καυσίμων θα σκανάρεται το QR code. Όσοι δεν διαθέτουν έξυπνο κινητό, το ποσό της επιδότησης θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχουν δηλώσει.

Όταν συμπληρωθούν τα 60 λίτρα τον μήνα Απρίλιο, δεν θα είναι δυνατή η επιδότηση για επιπλέον καύσιμο. Ο οδηγός θα μπορεί να λάβει επιδότηση ξανά από την 1η Μαΐου. Το ίδιο ισχύει και για τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι επιδοτείται επιπλέον η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης στην πηγή (το πρατήριο δηλαδή) με 12 λεπτά το λίτρο, ώστε με το ΦΠΑ το όφελος να φθάνει τα 15 λεπτά το λίτρο.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ταξί θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ για τις αυξήσεις στα καύσιμα, για τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!