Στον ελληνικό αθλητισμό υπάρχουν χιλιάδες Ιακωβίδηδες και ελάχιστοι Τσιτσιπάδες

Δήμος Μπουλούκος Δήμος Μπουλούκος
Στον ελληνικό αθλητισμό υπάρχουν χιλιάδες Ιακωβίδηδες και ελάχιστοι Τσιτσιπάδες

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος σχολιάζει στο Gazzetta τον σάλο που προκάλεσαν τα δάκρυα του Θοδωρή Ιακωβίδη, σε μία Ελλάδα που αδιαφορεί για τον αθλητισμό και τον θυμάται κάθε τέσσερα χρόνια!

Και ξαφνικά όλοι ανακαλύψαμε ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στον ελληνικό αθλητισμό. Τόσο χρόνια, τόσες φωνές, τόσες διαμαρτυρίες, τόσες συνεντεύξεις αθλητών που ζητούσαν βοήθεια και, δεν έγινε τίποτα!

Κι αρκούσε μόνο η κατάθεση ψυχής από ένα σπουδαίο παλικάρι, τον Θοδωρή Ιακωβίδη, για να αλλάξει μονομιάς την προσοχή της κοινής γνώμης και να αντιληφθεί το πρόβλημα. Αυτό που ζήτησε ξεκάθαρα ο πρωταθλητής της άρσης βαρών και όχι μόνο για τον εαυτό του, είναι μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία στο άθλημα του! Αυτό μόνο και τίποτα άλλο. Ούτε εράνους, ούτε χρήματα για βιοπορισμό, ούτε φιλανθρωπίες, ούτε τίποτα από όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν.

Στην εφήμερη και επιφανειακή επικαιρότητα των Social Media ο Ιακωβίδης έγινε viral. Από τους ίδιους που παλιότερα μπορεί να έλεγαν ότι εδώ δεν έχουμε λεφτά για συντάξεις και μισθούς, στον αθλητισμό θα δίνουμε!

Θα προσπαθήσω λοιπόν να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα, για να αντιληφθούν όσοι δεν γνωρίζουν, τι πραγματικά συμβαίνει στον ελληνικό αθλητισμό. Η εποχή των παχέων αγελάδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά, ενώ από τότε κόπηκαν – από το κράτος φυσικά – κι όλα τα προνόμια στους Ολυμπιονίκες, τα οποία για να μην ξεχνιόμαστε, πολλοί τότε τα χαρακτήριζαν υπερβολικά και άνευ σοβαρού λόγου και αιτίας. Το 2010 σταμάτησε και το κονδύλι της Ολυμπιακής προετοιμασίας που έδινε η Πολιτεία για ενόψει κάθε Ολυμπιάδας.

Από τότε λοιπόν ο ελληνικός αθλητισμός πορεύεται μόνος του, με αποκλειστικό χρηματοδότη τους γονείς που πληρώνουν από την τσέπη τους, για να αθληθούν τα παιδιά τους. Αρα ο Θοδωρής Ιακωβίδης δεν είναι ένας, αλλά υπάρχουν χιλιάδες ακόμα σε όλη τη χώρα. Δεν μπορεί, σίγουρα θα ξέρετε κάποιον που προσπαθεί να συνδυάσει εργασία με αθλητισμό και παλεύει μόνος του, επιχειρώντας να συνδυάσει τις προπονήσεις με την εργασία.

Η Τελτσίδου για παράδειγμα, που πριν από λίγες ημέρες αναδείχθηκε 7η Ολυμπιονίκης στο τζούντο, νομίζει κανείς ότι εισπράττει περισσότερα από τα 250 ευρώ που δίνει η Ομοσπονδία άρσης βαρών στον Ιακωβίδη; Ο εμποδιστής Κώστας Δουβαλίδης που συμμετέχει για 4η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πιστεύει κανείς ότι είναι σε καλύτερη μοίρα; Τα ίδια και για πολλούς ακόμα αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας που έχουν ταξιδέψει στο Τόκιο και δεν ανήκουν στην κατηγορία του Στέφανου Τσιτσιπά, που και αυτός για να φτάσει εκεί που έφτασε, μόχθησε πολύ ενώ έκανε και πάρα πολλά έξοδα.

Ευτυχώς από το 2012 και μετά που εφάρμοσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το πρόγραμμα Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Ρίο και το Τόκιο και αρκετοί χορηγοί υποστήριξαν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν αρκετούς αθλητές. Είναι η ίδια Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που δέχθηκε εντελώς άδικα κάποιες «αδέσποτες βολές» λόγω Ιακωβίδη, παρότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει δώσει σε αθλητές και Ομοσπονδίες 1,7 εκατομμύρια ευρώ που έχει συλλέξει από χορηγούς, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι να βρεθούν χρήματα για τον Ιακωβίδη, αλλά να γίνει μια συνολική συζήτηση για το τι αθλητισμό θέλουμε και πως τον θέλουμε. Αν επιθυμούμε διακρίσεις και μετάλλια, τότε πρέπει να αλλάξουμε πολιτική. Αν όχι, ας συνεχίσουμε με όσους κάνουν χόμπι ή με όσους έχουν λύσει από τόσο μικρή ηλικία το βιοποριστικό πρόβλημα.

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο και πρέπει να βρει λύση πρώτα η Πολιτεία και μετά οι άνθρωποι του αθλητισμού…

Υ. Γ. Μακάρι όλοι που εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στον Θοδωρή Ιακωβίδη να συνεχίσουν να στηρίζουν τον ελληνικό αθλητισμό και μετά το παροδικό ξέσπασμα τους μέσω των Social Media. Να τους δούμε και σε κανένα γήπεδο τις κρύες ημέρες του χειμώνα, να τους βρούμε ενεργούς σε κάποιο σωματείο ή να βοηθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος