H ζωή του Μάρκου Ντούνη

H ζωή του Μάρκου Ντούνη

bet365

Πήγε στη Νέα Σμύρνη για τον Κώστα και τον Χάρη. Οκτώ χρόνια μετά θα τους λέει ιστορίες από μια άλλη παρέα! Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Μάρκο Ντούνη.

Μ έρα εκπαίδευσης… Εκείνη που του άλλαξε τη ζωή, έστω κι αν στην αρχή ήταν παιχνίδι. Σε ηλικία 14 ετών, όταν οι περισσότερες ποδοσφαιρικές ιστορίες έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται, ο Μάρκος Ντούνης έκανε την αρχή. Τη δεύτερη αρχή, αφού είχε παίξει και πιο πριν σε ομάδα, αλλά τα είχε παρατήσει! Επισκέφτηκε τον Πανιώνιο και ζήτησε να τον δεχτούν στην ομάδα, έστω κι αν έμοιαζε… πρωτάρης για την ηλικία του. Ο Δημήτρης Κουζηνός, προπονητής του εφηβικού τμήματος, τον δέχτηκε και χάρισε στον Πανιώνιο ένα σπουδαίο ταλέντο.

Α δυναμία… Ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος. Ο τεχνικός του Πανιωνίου είναι ο άνθρωπος που έχει σταθεί δίπλα στον Μάρκο Ντούνη περισσότερο από τον καθένα και ο νεαρός άσος έψαχνε μια αφορμή για να του ανταποδώσει το καλό. Τη βρήκε όταν σκόραρε για πρώτη φορά στη σεζόν, πέρυσι στον αγώνα με τον Πλατανιά. Ο Ντούνης σκόραρε στο 73’, αντικαταστάθηκε και αποθεώθηκε στο 74’, ενώ είχε και μια ασίστ στο ίδιο ματς. Αμέσως μετά το γκολ έτρεξε στον πάγκο και αγκάλιασε τον συνεργάτη, τότε, του Δημήτρη Ελευθερόπουλου.

«Είναι από τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει περισσότερο απ' όλους στον Πανιώνιο και η παρουσία μου στην ομάδα οφείλεται σε εκείνον», τόνισε, ενώ για το παρθενικό του γκολ πρόσθεσε: «Είναι απίστευτο το συναίσθημα. Περίμενα καιρό αυτό το γκολ για να μου δώσει ακόμα καλύτερη ψυχολογία για τη συνέχεια».

Ρ ήξη… Λίγο έλειψε στη σύντομη καριέρα του, να έρθει σε ρήξη με τον άνθρωπο που τον πίστευε περισσότερο απ’ τον καθέναν. Το νεαρό της ηλικίας του σε συνδυασμό ίσως με την απότομη αλλαγή που έφερε στην καθημερινότητα του η Super League, είχαν ως αποτέλεσμα να υποπέσει δύο φορές στην περασμένη σεζόν σε πειθαρχικό παράπτωμα. Την πρώτη τη γλίτωσε με επίπληξη, στη δεύτερη τιμωρήθηκε με πρόστιμο και έδειξε μετανιωμένος. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για το πειθαρχικό παράπτωμά μου από τον κόσμο της ομάδας, τη διοίκηση, τον προπονητή μου και τους συμπαίκτες μου. Δίνω το λόγο μου πως δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Αν τον αθετήσω, τότε η διοίκηση θα είναι απολύτως δικαιολογημένη σε όποια απόφαση κι αν πάρει».

Κ αταγωγή… Από τη Βόρειο Ήπειρο και ένα χωριό που το επώνυμό του απαντάται από πολλά χρόνια πίσω, κατάγεται ο Μάρκος Ντούνης. Ο 21χρονος μέσος γεννήθηκε στους Δρυμάδες Χειμάρρας, ένα χωριό που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ο δός Ιωάννου Χρυσοστόμου 1… Δυο-τρία στενά κάτω απ’ την πλατεία σύχναζαν οι φίλοι του Μάρκου Ντούνη. Έτσι αποφάσισε και εκείνος να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Όχι από όνειρο, όχι από απωθημένο, όχι από ταλέντο. Εξαιτίας της παρέας του… «Ξεκίνησα, επειδή τα παιδιά, οι φίλοι μου, ο Κώστας και ο Χάρης, πήγαιναν σ' αυτή την ομάδα και τελικά αυτή την ομάδα την αγάπησα αρκετά. Με πίστεψε όπως και εγώ πίστεψα σ’ αυτή».

Σ υμβόλαιο… Το πρώτο που είχε υπογράψει με τον Πανιώνιο επεκτάθηκε και αναπροσαρμόστηκε τον προηγούμενο Μάρτιο κι αφού ήταν εμφανές πως ο Μάρκος Ντούνης προέκυψε «λίρα εκατό» για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ο 21χρονος μέσος υπέγραψε μέχρι το 2016 και δήλωνε πανευτυχής. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για τη συμφωνία μου με τον Πανιώνιο για τα επόμενα τρία χρόνια και θα προσπαθήσω να τιμήσω τη φανέλα της ομάδας μου. Μέσα από την προσπάθειά μου, πίστεψαν κάποιοι άνθρωποι σε μένα και η ομάδα μου έδωσε αυτό το δικαίωμα, να παίξω ποδόσφαιρο στον Πανιώνιο και να αναδειχθώ μέσα από αυτήν. Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσω να τιμήσω τη φανέλα της ομάδας μου».

...

Ν τεμπούτο… Παρότι όλοι στέκονται στην περυσινή του πρώτη εμφάνιση, η πρεμιέρα του Μάρκου Ντούνη στη Super League έγινε στις 17 Δεκεμβρίου του 2011. Ο Άκης Μάντζιος τον πέρασε στο παιχνίδι με την Ξάνθη στα Πηγάδια στο 83’ της αναμέτρησης στη θέση του Φανούρη Γουνδουλάκη. Μέσα στην ίδια σεζόν, ο 20χρονος τότε μέσος έπαιξε σε δύο ακόμα ματς, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Τ αξίδι… Στις 27 Αυγούστου του 2012 θα ξεκινούσε η πορεία που θα τον έφερνε στο προσκήνιο. Ο Μάρκος Ντούνης στο παιχνίδι που θα ολοκλήρωνε την 1η αγωνιστική της Super League και στο οποίο ο Πανιώνιος θα κέρδιζε τον Άρη με 1-0, ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός στην ενδεκάδα! «Φυσικά και είχα άγχος. Όμως όσο περνούσε η ώρα το απέβαλλα και σκεφτόμουν μόνο το πως θα εφαρμόσω τις εντολές των προπονητών μου. Σιγά-σιγά άρχισα να ακούω και τον κόσμο στην εξέδρα, ο οποίος και με βοήθησε αφάνταστα με την υποστήριξή του. Όλα πήγαν καλά». Ήταν μόνο η αρχή… Στην πρώτη του γεμάτη σεζόν θα είχε 24 συμμετοχές, οι 15 ως βασικός, πέντε γκολ και τρεις ασίστ.

Ο ικονομικά… Τα λεφτά που εισπράττει από τον Πανιώνιο δεν είναι πολλά. Η συνέπεια με την οποία τα εισπράττει δεν είναι δεδομένη, αφού οι κυανέρυθροι έχουν αρκετά οικονομικά προβλήματα τον τελευταίο καιρό. Η στάση του Μάρκου Ντούνη, ωστόσο, απέναντι στην κατάσταση μαρτυρά ωριμότητα και προτεραιότητες που έχουν τεθεί σωστά για την ηλικία του. «Στην καθημερινότητα σίγουρα το σκέφτεσαι. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο και μία μέρα πριν δεν σκέφτεσαι τίποτα. Στην ηλικία μας δεν μπορείς να σκέφτεσαι από τώρα τα πολλά χρήματα. Αν αξίζεις, θα τα πάρεις στην πορεία»

Υ μνος… Μοιάζει να είναι ο παίκτης του προπονητή! Εκτός από τον Κωνσταντίνο Παναγόπουλο, ο Μάρκος Ντούνης είχε εξαιρετική σχέση και με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, για τον οποίο είχε μιλήσει πέρυσι με τα καλύτερα λόγια. «Νιώθεις ότι μπορείς να μιλήσεις μαζί του. Μπορεί να έχεις ένα πρόβλημα εκτός ποδοσφαίρου και να νιώθεις ότι μπορείς να το πεις σε αυτόν και όχι σε κάποιον άλλο που ενδεχομένως να είναι πιο κοντά σου στην καθημερινότητα».

Ν τόρος… Έγινε πέρυσι για το όνομά του. Παρότι υπήρχαν άλλοι παίκτες του Πανιωνίου που είχαν… μεταγραφική προτεραιότητα, ο Μάρκος Ντούνης ξεχώριζε κάθε αγωνιστική και περισσότερο, ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του Τύπου. Ήταν τέτοια η απότομη αλλαγή που ούτε ο ίδιος το περίμενε και το πίστευε. «Από το πουθενά, όταν στα 14 χρόνια μου αποφάσισα να ενταχθώ στο σύλλογο και αυτό είναι κυριολεκτικό, έφτασα να ακούσω από τον προπονητή μου ότι θα αγωνιστώ βασικός σε παιχνίδι του Πανιωνίου και μάλιστα στη Νέα Σμύρνη. Ειλικρινά εκείνη τη στιγμή πέρασαν από μπροστά μου όλα όσα έχω ζήσει αυτά τα χρόνια. Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο μόνο και μόνο για να μην χάσω τους φίλους μου και για να έχω κάτι να περνάω την ώρα μου και η ομάδα που με εμπιστεύτηκε, μου έδωσε και τη δυνατότητα να αγωνιστώ μπροστά στον κόσμο της ως επαγγελματίας. Αυτό είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια. Δικαιώθηκαν οι κόποι μου και οι προσπάθειές μου, αλλά νομίζω ότι δικαίωσα και ανθρώπους που με στήριξαν, όπως τους εκάστοτε προπονητές μου».

Η ττα… Ένα μάθημα που έπρεπε να πάρει, ένα ποδόσφαιρο που έπρεπε να γνωρίσει. Σε μια βραδιά που η λέξη ή-ρωας θα μπορούσε να υπάρχει στην ακροστιχίδα του, ήρθε η απογοήτευση, οι αποδοκιμασίες, ο κόσμος που έχει μάθει να καταξιώνει και να απαξιώνει με ένα αποτέλεσμα. Στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, εκείνη που σκόραρε δύο γκολ σε οκτώ λεπτά (στο 13’ και στο 21’) απέναντι στον Φωστήρα, ο Μάρκος Ντούνης δεν μπόρεσε να το χαρεί, αφού εντέλει ο Πανιώνιος δέχτηκε ένα γκολ και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του κυπέλλου Ελλάδας.

Σ τόχοι… Πριν καλά-καλά προλάβει να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα, κλήθηκε να σκεφτεί τι ονειρεύεται από το ποδόσφαιρο. Κάτι δύσκολο για ένα παιδί που δεν μεγάλωσε με αυτό το όνειρο. Ο Μάρκος Ντούνης που έχει μπει στα μπλοκάκια σκάουτερ από την Ιταλία, που θαυμάζει την Μπαρτσελόνα και τον Λιονέλ Μέσι, φτάνει με την άκρη του μυαλού του αρκετά μακριά… «Το όνειρο κάθε Έλληνα παίκτη είναι να παίξει στο εξωτερικό. Αυτό σε καταξιώνει». Κάθε πράγμα στον καιρό του και το επόμενο βήμα για τον 22χρονο μέσο είναι να βρει μια καινούργια, μεγαλύτερη παρέα. Την ΑΕΚ!

 

Τελευταία Νέα