Ο MVP Μάρκους Μπεργκ!

Ο MVP Μάρκους Μπεργκ!

bet365

«You bleed just to know you're alive». Ο Μάρκους Μπεργκ δεν μάτωσε, αλλά ήταν πιο ζωντανός από ποτέ. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την ιστορία του πολυτιμότερου παίκτη του Παναθηναϊκού.

Το μικρό σπίτι στο Τόρσμπι!

Καλώς ήρθατε στα «Lovely goals»… Το όνομα που επέλεξαν για την ακαδημία ποδοσφαίρου που λειτουργεί στη Σουηδία υπό το πρίσμα τους, μαρτυρά μια αγαπημένη οικογένεια. Παραπέμπει, δε, σε διαφημιστικές καταχωρήσεις στο διαδίκτυο, με χαλαρή μουσική που υπόσχονται γαλήνιες στιγμές σε ένα επίγειο παράδεισο. Όμοιο με εκείνο που μεγάλωσε τα όνειρα του Μάρκους Μπεργκ. Ένα μεγάλο σπίτι σκανδιναβικών προτύπων με άπλετο εξωτερικό χώρο για να παίζουν τα παιδιά και δύο γονείς αφοσιωμένοι στην ανατροφή τους. Ο Κένεθ Μπεργκ, που συμμετέχει στην ακαδημία των γιων του και η Ελίζαμπεθ Μουρ. Η πάντα στοργική μητέρα, που περίμενε τον Πάτρικ να γυρίσει από την Εθνική για να του φτιάξει το αγαπημένο του φαγητό και να φιλέψει με μια τάρτα φρούτων τους επισκέπτες.

Εκεί τριγύρω ήταν πάντα ο δαιμόνιος Τζόναταν, που έβαλε το μικρόβιο στον Πάτρικ και η χαϊδεμένη Τζούλια, η μικρή κόρη της οικογένειας, η οποία είναι πλέον 22 ετών. «Όταν δεν κάνω περισυλλογή με τον εαυτό μου, θέλω να μιλάω με τον αδελφό μου», παραδέχτηκε χρόνια μετά ο Μάρκους για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον Τζόναταν και η οποία ξεκίνησε απ’ όταν ο μεγάλος τον… παρέσυρε στο ποδόσφαιρο. «Εκείνος με έκανε να παίξω. Στην αρχή είχαμε προπονητή τον μπαμπά μας, όμως μόλις το πράγμα εξελίχθηκε λίγο, προτίμησε να μας γράψει σε μια ακαδημία. Χωρίς ποτέ να μας πιέσει, αλλά πάντα με υποστήριξη και κατανόηση».

Ο πατέρας της οικογένειας άργησε να αντιληφθεί το θησαυρό που είχε μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Κι αν ο Τζόναταν έκανε πρώτος το ξεπέταγμα και η καριέρα του έφθειρε στην πορεία, ο Μάρκους ακολούθησε μια αντίθετη διαδρομή. «Δεν είχα καταλάβει πόσο καλός είναι ο Μάρκους μέχρι πολύ πρόσφατα», έλεγε απολογητικά ο Κένεθ μετά το Euro του 2009 και εξηγούσε: «Μέχρι να πάει στην Γκρόνινγκεν δεν πίστευα ότι θα κάνει καριέρα. Τότε το συνειδητοποίησα και προφανώς τους τελευταίους έξι μήνες που ξεκάθαρα έχει κάνει βήματα προόδου».

Δεν πρέπει κανείς να αδικεί τον Κένεθ Μπεργκ για την αδυναμία να δει το ταλέντο του γιου του. Ο Μάρκους που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην IFK Velen, ακολούθησε τον αδελφό του στην Τόρσμπι, όπου αρχικά τοποθετήθηκε στη μεσαία γραμμή. Αργότερα, προωθήθηκε στην επίθεση και όταν – με τα πολλά – η Γκέτεμποργκ δέχτηκε να τον δοκιμάσει. «Έκανα πολλές ώρες ατομική προπόνηση. Έπαιξα σχεδόν μισό χρόνο στην ομάδα της Τόρσμπι πριν κατορθώσει ο αδελφός μου να κερδίσει ένα δοκιμαστικό για μένα στην Γκέτεμποργκ. Προφανώς τα πήγα καλά και μου πρόσφεραν συμβόλαιο».

Summer of ’09!

Ο Μάρκους μεγάλωνε… Εξελισσόταν. Μάθαινε. Έστω κι αν το είδωλό του διέφερε από τα περισσότερα των παιδιών της ηλικίας του και προκαλεί από ίντριγκα ως και παρεξηγήσεις. «Είναι ένας ποδοσφαιριστής πολύ υποτιμημένος. Μου άρεσε πολύ μέσα στο γήπεδο. Έπαιζε πάντα με πάθος στο παιχνίδι, ήταν λίγο τρελός εκτός γηπέδου αλλά μέσα σε αυτό μου άρεσε πολύ», λέει για τον Μάρκο Ντι Κάνιο, του οποίου η στάση και οι πολιτικές πεποιθήσεις ξεπερνούσαν τη φήμη του ως ποδοσφαιριστή. «Παράλληλα είμαι Λάτσιο και ειδικά όταν πήγε εκεί, ήταν η καλύτερη μου. Η Λάτσιο είχε μεγάλη ομάδα με σπουδαίους παίκτες όπως Βερόν, ο Σάλας, Ραβανέλι. Εκτός από την Λάτσιο μου άρεσε πολύ να παρακολουθώ η μεγάλη Άρσεναλ του Βενγκέρ με τον Ανρί και τον Βιεϊρά. Ήταν ομαδάρα».

Μετά από δύο χρόνια με την Γκέτεμποργκ, στα δύο εκ των οποίων έπαιξε μαζί με τον αδελφό του, το ντόμινο των εξελίξεων έφερε την πρώτη του μεταγραφή. Στις 9 Αυγούστου του 2007 η Γκρόνιγκεν θα πουλούσε έναντι 7,5 εκ. ευρώ τον Λουΐς Σουάρες στον Άγιαξ και θα έψαχνε για επιθετικό. Δύο μέρες μετά θα είχε την άνεση να προσφέρει περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων που είχε εισπράξει για τον 21χρονο τότε Σουηδό επιθετικό. Ο Μπεργκ μετακόμισε στην Ολλανδία και προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις της νέας του ομάδας. Εκεί που ο Σουάρες είχε βάλει δέκα γκολ σε 29 ματς, ο Μάρκους θα πετύχαινε 15 γκολ σε 25 παιχνίδια και η Γκρόνιγκεν θα τερμάτιζε στην έβδομη θέση του πρωταθλήματος.

Μια διαδρομή όμοια του προαναφερθέντος έμοιαζε να φαίνεται στον ορίζοντα. Μπαίνοντας στην επόμενη σεζόν, ο Μάρκους Μπεργκ ήταν ακόμα καλύτερος. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 είχε πετύχει 13 γκολ σε 15 ματς, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γκολ σε ένα εκτός έδρας αγώνα με τη Ρόντα. Τότε ήταν που τα δημοσιεύματα τον έκαναν να χάσει το μυαλό του. Ο Άγιαξ ήταν εκείνος που τώρα έψαχνε έναν αντικαταστάτη και πώς να ξοδέψει τα 20 εκ. ευρώ που είχε εισπράξει από τη Ρεάλ για τον Κλάας Γιαν Χούντελααρ. Η υπόθεση τράβηξε καιρό. Η Γκρόνιγκεν ζητούσε περίπου 15 εκ. ευρώ για να τον παραχωρήσει, αφού γνώριζε ότι ο «Αίαντας» είχε ρευστό και η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφήνοντας τον Σουηδό εκτεθειμένο.

«Πριν λίγο καιρό όλα έμοιαζαν φανταχτερά και τώρα είμαι στα σκατά. Πρέπει να ξεχάσω ό,τι έγινε και να συγκεντρωθώ στην ομάδα μου, να σκοράρω παραπάνω και να τη βοηθήσω», ομολογούσε εκείνο τον καιρό καθώς από τις 20 Δεκεμβρίου του πήρε σχεδόν 1,5 μήνα να βρει ξανά δίχτυα. Εντέλει, θα πετύχαινε ακόμα τέσσερα γκολ μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και θα έκλεινε στα 15 σε 31 ματς, πριν παίξει στο Euro U-21 του 2009. Και τότε ήταν που άλλαξε η ζωή του!

Η χώρα του ήταν διοργανώτρια και από το πρώτο παιχνίδι ο Μάρκους κάλεσε όλη την Ευρώπη να τον προσέξει! Στις 16 Ιουνίου και με αντίπαλο τη Λευκορωσία πέτυχε χατ-τρικ, ενώ μια εβδομάδα αργότερα κόντρα στη Σερβία πρόσθετε ακόμα δύο γκολ στο ενεργητικό του. Στον ημιτελικό με την Αγγλία ήταν ήρωας και μοιραίος, αφού πέτυχε δύο γκολ στην κανονική διάρκεια του αγώνα, όμως αστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Μπεργκ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά και καλύτερος παίκτης, αφήνοντας πίσω του ονόματα όπως ο Μεσούτ Οζίλ, ο Μάριο Μπαλοτέλι ή ο Τζέιμς Μίλνερ.

«Είναι σπουδαία τιμή να λαμβάνω αυτό το βραβείο. Το ποδόσφαιρο μετράει η νίκη και για να νικήσεις πρέπει να σκοράρεις. Όμως κάθε γκολ απαιτεί ομαδική προσπάθεια και γι’ αυτό θέλω να μοιραστώ το βραβείο με τους συμπαίκτες μου».

Το πρώτο του… λιμάνι!

Η ζωή για τον Μάρκους θα συνεχιζόταν κοντά στη λίμνη Άλστερ. Εκεί ήταν το σπίτι που αγόρασε πηγαίνοντας στο Αμβούργο και όντας, πλέον, οικονομικά αποκαταστημένος. Η μεταγραφή του ήταν ρεκόρ για την ιστορία της Γκρόνιγκεν κι έφτασε τα 10,5 εκ. ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τον Σουάρες που είχε πάει να αντικαταστήσει. «Όταν πήγα στο Αμβούργο βρισκόμουν στην καλύτερη φάση της καριέρας μου. Τίποτα δε θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Υπέγραψα σε μια ομάδα για πέντε χρόνια και είχα έναν προπονητή, τον Μπρούνο Λαμπάντια, που ήθελε να με «χτίσει» σταδιακά. Υπήρχε σχέδιο για μένα».

Το σχέδιο βρέθηκε σύντομα στο καλάθι αχρήστων. Ο Σουηδός επιθετικός εντάχθηκε καθυστερημένα στην προετοιμασία του Αμβούργου, αφού είχε ειδική άδεια, όμως μόλις προέκυψαν προβλήματα τραυματισμών αναγκάστηκε βίαια να εγκαταλείψει το ατομικό του πρόγραμμα και να μπει σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς. Τα… όμορφα ταλέντα, όμορφα καίγονται και ο Μάρκους βρέθηκε σύντομα έξω από τα νερά του. Ένιωθε αδύναμος να ακολουθήσει τους ρυθμούς του γερμανικού πρωταθλήματος και σε συνδυασμό με μια τροφική δηλητηρίαση, έμεινε πίσω.
Το γκολ στο ντεμπούτο του απέναντι στην Ντόρτμουντ μόλις 182 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο ματς ήταν αρκετό για να του δώσει μια θέση στα βιβλία – αφού ήταν το γρηγορότερο που πέτυχε παίκτης του Αμβούργου μετά την είσοδό του στο γήπεδο – αλλά όχι μια θέση στην ενδεκάδα. Κι αν μέχρι τον Γενάρη τα πράγματα ήταν υποφερτά, μετά έγιναν χειρότερα. Το Αμβούργο πρόσθεσε στην ήδη φορτωμένη επιθετική γραμμή, τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ και ο χρόνος του Μπεργκ μειώθηκε αισθητά.

«Σίγουρα δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για μένα, αλλά ήταν διδαχτική», έλεγε στο φινάλε της, όταν προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει και στο μυαλό του τι είχε πάει στραβά. «Για τη δική μου ψυχοσύνθεση όλα πρέπει να είναι καλά για να παίζω καλά. Πρέπει η προσωπική μου ζωή να είναι καλή, να νιώθω άνετα στην ομάδα και σημαντικός για τον προπονητή. Θα πρέπει να μου πει τι κάνω καλά και τι θέλει να διορθώσω», έλεγε και ουσιαστικά έριχνε την ευθύνη στον προπονητή του στο Αμβούργο. «Τον σέβομαι, όμως για κάποιο λόγο δεν ταιριάζαμε. Με το ζόρι μου μιλούσε και στην πραγματικότητα ποτέ δεν κατάλαβα τι άποψη είχε για μένα».

Ολλανδία και Ελλάδα!

Ο Μάρκους Μπεργκ αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω. Δέχτηκε να πάει δανεικός στην Αϊντχόβεν, προκειμένου να βρει τον εαυτό του, αλλά και να ξεπεράσει κάποιους τραυματισμούς που τον είχαν φέρει πίσω. Στην Ολλανδία είχε κάποιες καλές βραδιές, αφού τελείωσε τη σεζόν με οκτώ γκολ, αλλά και κάποιες που τον έκαναν τρέιλερ σε αθλητικές εκπομπές. Το γκολ που έχανε στο κενό τέρμα ήταν ενδεικτικό της κακής ψυχολογίας που είχε πλέον και η επιστροφή του ένα χρόνο μετά στο Αμβούργο μόνο κακό θα του έκανε.

«Ήταν δύσκολη χρονιά στην Ολλανδία, όμως παράλληλα ήταν σημαντική, μιας και για πρώτη φορά έπαιξα ως μοναδικός επιθετικός. Είχα συνηθίζει να παίζω σε σύστημα με δύο επιθετικούς. Για μένα, ωστόσο, εκείνο που μετρούσε είναι να επιστρέψω στο Αμβούργο. Εδώ έχω συμβόλαιο για άλλα τρία χρόνια κι εδώ θέλω να πετύχω κάτι». Δε θα το κατάφερνε. Κάτι οι τραυματισμοί, κάτι η κακή του κατάσταση έκαναν τον Μάρκους Μπεργκ να μοιάζει αγνώριστος και να ψάχνει διέξοδο από τον κακό του εαυτό. Αρχικά, φαινόταν ότι θα του την έδινε η Γκέτεμποργκ, μια ομάδα που αγαπάει και θέλει κάποτε να επιστρέψει σε εκείνη.

Στην πορεία εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός και ήταν αποφασισμένος. Ο Γιάννης Αναστασίου έκανε μεγάλη προσπάθεια για να τον πείσει και μετά από αρκετές παλινδρομήσεις, ο Σουηδός αποδέχτηκε την πρόταση του τριφυλλιού. Στην Ελλάδα βρήκε τον Εμίρ Μπαϊράμι με τον οποίο έχουν κολλήσει και αποτελούν τη σουηδική μαφία, ενώ σύντομα προστέθηκε στην παρέα ο Πράνιτς. Ο Μπεργκ υποκλίνεται στο ταλέντο του Τάσου Λαγού, στα ελληνικά φαγητά, αλλά και στην αγαπημένη του πίτσα, στον red 96,3 και στον Ζέκα που του μαθαίνει ελληνικά.

Μαζί του είναι και όλη η οικογένειά του. Η Τζοσεφίν που μπήκε στη ζωή του ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε. Γιατί οι κακές γλώσσες ήθελαν την καριέρα του να επηρεάζεται από το χωρισμό του με το μοντέλο του Playboy Pernilla Lundberg, που αρνήθηκε λόγω της καριέρας της να τον ακολουθήσει στο Αμβούργο. Η νυν γυναίκα του, την οποία είχε ερωτευτεί από την εφηβεία αλλά ήταν τότε πιασμένη, έγινε διαθέσιμη την κατάλληλη στιγμή και μαζί ξεκίνησαν την οικογένειά τους. Η Τζολί ήρθε στον κόσμο το 2011 και πριν μερικούς μήνες ήρθε και το δεύτερο παιδί τους. «Η Τζοσεφίν είναι πάντα δίπλα μου τα βράδια και παίρνει μακριά όλες τις σκέψεις. Χάρη σε εκείνη κοιμάμαι καλά».

Η εικόνα του Μάρκους Μπεργκ είναι αντισυμβατική με τους ποδοσφαιριστές, κάτι που γνωρίζει και ο ίδιος. «Λατρεύω τα γρήγορα αυτοκίνητα, αλλά είπαμε, είμαι οικογενειάρχης». Στο δεξί του μπράτσο, ωστόσο, υπάρχει που ταιριάζει με το προφίλ του δυναμικού ποδοσφαιριστή. Κάτι που τον χαρακτηρίζει. «Ματώνεις, απλά για να ξέρεις ότι ζεις». Και ο Μάρκους Μπεργκ είχε χθες ζωή να δώσει…

 

Τελευταία Νέα