Αυτόν τον Πελέ ποιος θα τον πάρει;

Μαριάννα Αξιοπούλου
Αυτόν τον Πελέ ποιος θα τον πάρει;

bet365

Η χάρη του μπορεί να μην είναι ισάξια του ονόματός του, αλλά για την Ελλάδα φτάνει και περισσεύει. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Βίτορ Ουγκό Γκόμες Πάσος. Τον Πελέ…

1. Το είδωλό του όταν ήταν παιδί αποτέλεσε ο Λουίς Φίγκο, που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά στην Πορτογαλία. Ωστόσο, πρότυπο για τον Βίτορ Ουγκό Γκόμες Πάσος ήταν ο Πατρίκ Βιεϊρά με τον οποίο και τον συνέκριναν όταν είχε πάρε τη μεταγραφή στην Ίντερ. Θα είχε, μάλιστα, την ευκαιρία να παίξει μαζί με τον Γάλλο μέσο στον ένα χρόνο που έμεινε στο Μιλάνο.

2. Ο γεννημένος στις 14 Σεπτεμβρίου του 1987 μέσος ξεκίνησε την καριέρα του στα παιδικά τμήματα της Μποαβίστα και της Σαλγκέιρος, απ’ όπου άρχισε να φτιάχνει το όνομά του. Από μικρός δήλωνε οπαδός των «δράκων» και, μάλιστα, είχε κυκλοφορήσει η φήμη – την οποία και ο ίδιος επιβεβαίωσε αργότερα – ότι μαζί με τον συμπαίκτη του Τζόελ είχαν κασκόλ της Πόρτο στο δωμάτιό τους στη Λισσαβώνα.

3. Οι δύο ποδοσφαιριστές ήταν αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στο σύλλογο της Λισσαβώνας και τη Σαλγκέιρος το 2005. Η πορτογαλική ομάδα που είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα κατήγγειλε ότι η Μπενφίκα πλησίασε και συμφώνησε με τους ποδοσφαιριστές εκμεταλλευόμενη την κατάσταση κι ενώ η Σαλγκέιρος ήταν σε διαπραγματεύσεις για να τους πουλήσει στην Μποαβίστα.

4. Αφού έκανε το ξεπέταγμα με τρία γκολ σε 38 ματς στην τελευταία χρονιά της Σαλγκέιρος στη δεύτερη κατηγορία, βρέθηκε ανήμπορος να κολυμπήσει στα βαθιά νερά της Λισσαβώνας. Πήγε κατευθείαν στη Β’ ομάδα και δεν έπεισε όχι απλά ώστε να προωθηθεί, αλλά και για να μείνει στην ομάδα. Τον Δεκέμβριο του 2005 έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στη Βιτόρια Γκιμαράες. Εκεί έμεινε 1,5 χρόνο και χωρίς να εντυπωσιάσει ήρθε η πρόταση σοκ!

5. Ανάμεσα στους Μανίς, Φραντσέσκο Κόκο, Ερνάν Κρέσπο, Κριστιάν Κίβου, Λουίς Χιμένεθ, Νέλσον Ρίβας, Νταβίντ Σουαζό και Ενρίκο Αλφίνσο υπήρχε και το όνομα ενός 20χρονου. Η Ίντερ απέκτησε τον Πελέ έναντι 1,5 εκ. ευρώ από την Γκιμαράες και το καλοκαίρι του 2007 ο νεαρός Πορτογάλος υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την ομάδα του Μιλάνου. «Ήταν ένα πολύ δυνατό συναίσθημα. Δεν ήμουν συνηθισμένος να βρίσκομαι με αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου κι ένιωσα πολύ περήφανος που ήμουν δίπλα τους. Έχω να κερδίσω και να μάθω πολλά απ’ όλους τους».

6. Ο Πελέ έκανε την ανατροπή… Όχι απλά άντεξε στο Μιλάνο, αλλά είδε και τον Ρομπέρτο Μαντσίνι να τον εμπιστεύεται ακόμα και με φανέλα βασικού. Στο φινάλε της σεζόν, το οποίο τον είχε βρει να στέφεται πρωταθλητής, είχε 22 συμμετοχές, οκτώ εκ των οποίων ως βασικός και δύο γκολ στο Κύπελλο Ιταλίας. Μέχρι και στο Champions League έπαιξε, αγωνιζόμενος ως αλλαγή για 15 λεπτά κόντρα στη Λίβερπουλ.

7. Στην Ιταλία είχε ακόμα μια επιτυχία! Η Ντέμπορα Σαλβαλάτζιο, μοντέλο, ηθοποιός και showgirl, ήταν η κατάκτηση του Πελέ εκτός γηπέδων!

8. Η αξία του εκτοξεύτηκε. Το ίδιο και τα… μπουκάλια στα γραφεία της Μπενφίκα, που είδαν έναν παίκτη που άφησαν ελεύθερο μέσα σε ένα χρόνο να αξίζει 6 εκ. ευρώ! Τόσα χρεώθηκε η Πόρτο στην συναλλαγή με την Ίντερ για τον Ρικάρντο Κουαρέσμα και την 1η Σεπτεμβρίου του 2008, ο Πελέ επέστρεφε στην πατρίδα του. «Είμαι οπαδός της Πόρτο. Πάντα ήμουν και είναι μεγάλη ικανοποίηση ότι θα παίξω σ’ αυτή την ομάδα. Αφήνω μια σπουδαία ομάδα, όπως η Ίντερ, για μια άλλη σπουδαία ομάδα. Την πρωταθλήτρια Πορτογαλίας».

9. Στις πρώτες συνεντεύξεις του στην Ιταλία μιλούσε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με τη γλώσσα, πόσο ωρίμασε στο Μιλάνο και πως έμαθε να κρατάει τα πόδια του στο έδαφος. Στο πρώτο του παιχνίδι στην Πορτογαλία, το οποίο άργησε λιγάκι, η Πόρτο ηττήθηκε από τη Ναβάλ και ο ίδιος κλώτσησε την κάμερα ενός φωτογράφου.

10. Το ντεμπούτο, το οποίο λέγαμε έγινε την 1η Νοεμβρίου του 2008, ενώ μέχρι τον Γενάρη ο Πελέ θα παίξει σε ένα ακόμα ματς πρωταθλήματος και δύο στο Champions League. Η επιμονή του Ζεσουάλντο Φερέιρα να μην τον χρησιμοποιεί γινόταν διαρκώς θέμα συζήτησης μέχρι που ο ίδιος αναγκάστηκε να τοποθετηθεί. «Έχει δυσκολίες στο να παίξει στην Πόρτο και πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά», τόνισε ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού στις 22 Ιανουαρίου και τέσσερις μέρες αργότερα, ο 21χρονος μέσος έφευγε για την Αγγλία.

11. «Ήταν πάντα φιλοδοξία για μένα να παίξω στην Αγγλία, να αγωνιστώ στην Premier League. Παρακολουθούσα το αγγλικό ποδόσφαιρο, πάντα με εντυπωσίαζε ο κόσμος. Η Αγγλία είναι το σπίτι του ποδοσφαίρου και είναι φανταστικό το γεγονός ότι μου δίνεται μια τέτοια ευκαιρία». Ακόμα μία, που θα έμενε ανεκμετάλλευτη. Μετά από έξι μήνες και καμία συμμετοχή επέστρεψε στην Πόρτο όπου άνηκε.

12. Μπροστά του είχε ακόμα μια πρόκληση. Η Πόρτο αποφάσισε εκ νέου να μην τον διατηρήσει στο ρόστερ της, όμως το ισπανικό πρωτάθλημα δεν του κακόπεφτε καθόλου. «Είμαι αποφασισμένος να τα καταφέρω στην Ισπανία και να γίνω καλύτερος», δήλωνε στην παρουσίασή του από τη Βαγιαδολίδ και η αλήθεια είναι ότι στην Primera Division θα προσαρμοστεί και θα έχει περισσότερες συμμετοχές. Έστω κι αν έπαιρνε εύκολα την κάρτα, έστω κι αν η ομάδα του στο φινάλε υποβιβάστηκε, έστω κι αν η σεζόν για τον ίδιο σημαδεύτηκε από ορισμένα κωμικοτραγικά γεγονότα.

13. Μέσα στον ένα χρόνο που έμεινε στην ισπανική ομάδα κατηγορήθηκε για μια σειρά από… αδικήματα! Ήταν ανάμεσα στους παίκτες που κατηγορήθηκαν ότι ξενυχτούσε μέχρι το πρωί σε μπαρ στη Σαλαμάνκα παραμονή του αγώνα με την Εσπανιόλ, τον οποίο δεν κέρδισε η Βαγιαδολίδ. Κατηγορήθηκε ότι κάπνιζε στα αποδυτήρια του «Σαν Μαμές» μετά την ήττα της ομάδας του από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Κατηγορήθηκε μέχρι και ότι ξεχάστηκε – επειδή κάπνιζε – στις τουαλέτες ενώ η ομάδα έκανε στάση σε οδικό ταξίδι και τον περίμεναν είκοσι λεπτά.

14. Η Βαγιαδολίδ του απαγόρευσε να προπονείται με την ομάδα και τον απέκλεισε για σχεδόν ένα μήνα, καλώντας τον παράλληλα σε απολογία. Εντελώς ξαφνικά και χωρίς επίσημη αιτιολόγηση στις 21 Απριλίου άρθηκε η τιμωρία του, αναβλήθηκε η απολογία και ο Πελέ έπαιξε βασικός και αναντικατάστατος στα εναπομείναντα παιχνίδια της σεζόν.

15. Το limit down της καριέρας του επισφραγίστηκε το καλοκαίρι του 2010. Δεν ήταν τόσο ότι θα πήγαινε στο τουρκικό πρωτάθλημα, ούτε καν ότι θα υπέγραφε στην ομάδα που είχε πάρει την 7η θέση στο πρωτάθλημα που μόλις είχε τελειώσει. Ήταν τα 430.000 ευρώ που κόστισε η μεταγραφή, δύο μόλις χρόνια μετά τα 6,5 εκ. ευρώ που ήταν η αξία του. Η Πόρτο κράτησε ένα 30% των δικαιωμάτων του, όμως στην Τουρκία ο Πελέ δεν επέδειξε διαφορετική συμπεριφορά.

16. Η υποδοχή του στο Εσκισεχίρ, βαθιά στην ανατολική Τουρκία, έμοιαζε με ήρωα αφού ήταν από τους πιο σημαντικούς παίκτες που είχαν ποτέ υπογράψει στην Εσκισεχίρσπορ. Η πρώτη του σεζόν ήταν γεμάτη με 26 αγώνες και δύο γκολ και παρότι η ομάδα του έμεινε σταθερή στην 7η θέση, κρίθηκε ως επιτυχημένη. Τη δεύτερη σεζόν έπαιξε μόλις σε έντεκα ματς πρωταθλήματος, με τους οπαδούς της ομάδας να τον κατηγορούν για ξενύχτια, ποτό και μη επαγγελματική συμπεριφορά, χαρακτηρίζοντάς τον πεταμένα λεφτά!

17. Από τις πιο περίεργες και ταυτόχρονα πιο έντονες στιγμές του στην Τουρκία ήταν ο αγώνας με τη Σίβασπορ τον Φεβρουάριο του 2011. Ο Πελέ είχε μπει ως αλλαγή στο παιχνίδι και λίγο πριν την εκπνοή του αγώνα τσακώθηκε με συμπαίκτη του για την εκτέλεση ενός φάουλ. Μόνο μπουνιές που δεν έπαιξαν, όπως μπορείτε να δείτε και στο link που ακολουθεί. Ο Πελέ, τελικά, κέρδισε τη… διαμάχη, εκτέλεσε το φάουλ, σκόραρε και χάρισε στην ομάδα του τη νίκη με 2-1!!!

http://www.milyonlarinsevgilisi.com/video/1035/insan-insana-bunu-yapmaz-ama-pele-yapti

18. Το καλοκαίρι ήταν ο Εργοτέλης που θα έκανε τη δική του μεγάλη κίνηση, αποκτώντας έναν ποδοσφαιριστή που κάποτε φαινόταν ότι θα έκανε μεγάλη καριέρα. Υπέγραψε στους Κρητικούς στις 13 Αυγούστου κι ενώ είχε δεχτεί νωρίτερα να δοκιμαστεί από τον Γιάννη Πετράκη. Έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στον Παναιτωλικό κι έπαιξε για 20 λεπτά… Έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως βασικός απέναντι στον Πλατανιά, αγώνα στον οποίο σκόραρε κιόλας. Πλέον, μπορεί να κάνει και κάτι που είχε χρόνια… Όνειρα!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα