Be like Mike…

Be like Mike…

Μαριάννα Αξιοπούλου
Be like Mike…
Το όνειρό του ήταν να παίξει στην ίδια ομάδα με το πρότυπό του, τον Μπατίστ. Τώρα, ο Βασίλης Καββαδάς πρέπει να τον αντιμετωπίσει. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον στόχο του Ολυμπιακού.

Ο μικρός γίγαντας!

Στο Μεγανήσι, το μεγαλύτερο από τα Πριγκιποννήσια, οι μόνιμοι κάτοικοι μετά βίας ξεπερνούν τους 1.000. Τα καλοκαίρια ο πληθυσμός ανεβαίνει κατακόρυφα, όμως και πάλι στα χωριά είναι τέτοια η κατάσταση που οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους… Έτσι κάπως θυμούνται όλοι ένα μεγαλόσωμο πιτσιρικά, που ξεχώριζε απ’ όλα τα παιδιά της ηλικίας του. Στο Βλυχό, απ’ όπου κατάγεται, πήγαινε κυρίως τα καλοκαίρια και περνούσε το χρόνο του στα ανοικτά του χωριού, άλλοτε παίζοντας με τους συνομήλικούς του (σ.σ. οι οποίοι ήταν μισοί σε μέγεθος) κι άλλοτε με τον πατέρα του, Νίκο Καββαδά-Παπά που τον συνόδευε για να τον βοηθάει.

Ο πιτσιρικάς με τα χρόνια θα δοκίμαζε την τύχη του στα σπορ… Όμως με ύψος 2μ.05, βάρος πάνω από 120 κιλά και νούμερο παπουτσιού 52, ακόμα κι αν ήθελε κάτι άλλο, δύσκολα θα μπορούσε να το κάνει. Στη γειτονιά που μεγάλωσε στην Αθήνα, θα ερχόταν η στιγμή που θα συναντούσε το μέλλον του. «Στην αρχή πήγαινα σε άλλα αθλήματα και μία μέρα ήρθα να δοκιμαστώ στο μπάσκετ του Ιωνικού σε ηλικία οχτώ ετών, μου άρεσε πολύ και το συνέχισα με πολλή αγάπη», θα πει και στα γήπεδα του Πλάτωνα – όπου ακόμα προπονείται μόνος του τα καλοκαίρια – ξεκίνησε να λαμβάνει τις βασικές γνώσεις για το μπάσκετ. Εκεί, ξεκίνησε και να ονειρεύεται…

«Όταν ήμουν στον Ιωνικό μόλις τελείωνα την προπόνηση στις ακαδημίες έτρεχα μέσα στο κλειστό για να δω την ανδρική που έπαιζε στην Α2. Ονειρευόμουν να παίξω και εγώ μαζί τους μία ημέρα», έλεγε σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του, όταν ακόμα δεν είχε ούτε ο ίδιος αντιληφθεί πόσο μεγάλα όνειρα μπορεί να κάνει. Αρκούταν να σκέφτεται εκείνους που στην πορεία του τον είχαν βοηθήσει, όπως τον Αντώνη Χατζηκυριάκο που ήταν ο πρώτος του προπονητής, τον Δημήτρη Μισιακό με τον οποίο δούλευε ατομικά, αλλά και τον Θοδωρή Μπολάτογλου, που ήταν πάντα δίπλα του και γνωρίζει καλά πως «χτίζεις» έναν παίκτη αγωνιστικά και ψυχολογικά.

Η εξέλιξη του Βασίλη Καββαδά δεν περνούσε απαρατήρητη… Γεννημένος στα τέλη του 1991 έγινε διεθνής με την Εθνική Εφήβων το 2009 και ήταν η σεζόν που θα άρχισε να γίνεται γνωστότερο το ταλέντο του. «Χωρίς προπόνηση δεν μπορείς να παίξεις. Μέσα από αυτή βελτιώνεσαι και γίνεσαι πιο σκληρός. Είναι το σκαλοπάτι για να πας παραπάνω. Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να δουλεύεις. Αν το παρατήσεις, θα σε παρατήσει», ήταν η φιλοσοφία του από μικρός, τότε που του… καταλογίζουν ότι υποστήριζε τον Ολυμπιακό. «Ήμουν Ιωνικός που ήταν και η ομάδα μου!», απαντούσε εκείνος, όμως το πρώτο του πρότυπο δεν ήταν το σύμβολο του Ιωνικού, ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Λογικό… Άλλες εποχές, άλλες θέσεις.

«Πρότυπο είναι ο Μάικ Μπατίστ», ξεκαθάριζε και έβλεπε ως κίνητρο το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να συνυπάρξει μαζί του. «Όπου και να ήταν ο Μπατίστ θα ήταν λόγος για να πάω, για να με διδάξει με την εμπειρία του».

Από τα βόρεια στα νότια…

Η ομάδα της καρδιάς του ζούσε μια δύσκολη στιγμή… Για μερικούς βαθμούς υποβιβαζόταν από τη Γ’ Εθνική στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ, όμως την ίδια στιγμή ο Βασίλης Καββαδάς έβλεπε μια νέα ευκαιρία μπροστά του. Το καλοκαίρι του 2010 το όνομά του θα ακουστεί στο μεταγραφικό παζάρι για τον Άρη, για τον ΠΑΟΚ, αλλά και για ομάδες της Α2. Ο Ιωνικός θα αποφασίσει στα μέσα Αυγούστου να τον παραχωρήσει στο Μαρούσι, ίσως όχι επειδή είχε την καλύτερη πρόταση, αλλά επειδή ο σύλλογος των βορείων προαστίων πληρούσε τις προϋποθέσεις.

«Σεβαστήκαμε την επιθυμία του αθλητή και της οικογένειάς του», θα αναφέρει σε ανακοίνωση η διοίκηση του Ιωνικού, αφού το βασικότερο για τον 19χρονο ήταν να μην απομακρυνθεί από το σπίτι του. «Στην εποχή που το χρήμα είναι το παν και οι ομάδες βασίζονται σε όσους ματώνουν, εμείς πήγαμε κόντρα στο ρεύμα. Διεκδικήσαμε ό,τι μας αναλογεί, αλλά με γνώμονα ότι πρέπει ο πρεσβευτής των ακαδημιών μας να πάει εκεί που επιθυμεί. Αλλιώς, μπάσκετ παίζουν και στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη που λέει ο λόγος». Ο Βασίλης θα σμίξει με τον Ζήση Σαρικόπουλο, τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον Μάριο Μπατή και άλλους που ήταν προγραμματισμένο να απαρτίσουν την ομάδα του Αμαρουσίου για τη σεζόν 2010-11.

«Χάρηκα πολύ μόλις ήρθε η πρόταση. Η διοίκηση του Ιωνικού δεν μου έβαλε κανένα εμπόδιο, αφού μου είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή, πως όπου ήθελα θα πήγαινα. Το Μαρούσι με ήθελε πολύ από την αρχή. Μίλησα με τον μάνατζερ μου, όλα πήγαν καλά και υπέγραψα την Πέμπτη το νέο μου συμβόλαιο». Το συμβόλαιο δε θα τον δέσμευε ούτε για ένα μήνα. Τα οικονομικά προβλήματα έφεραν την υποχώρηση και στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Καββαδάς άφηνε τα βόρεια για να νότια. Εκεί, όπου είχε πάει ο Μπατής, εκεί όπου βρισκόταν πλέον ο Σαρικόπουλος, εκεί όπου λίγο καιρό μετά θα έβρισκε στέγη και ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

«Ο Πανιώνιος είναι οικογένεια, τέτοιο κλίμα δύσκολα συναντάς σε άλλη ομάδα. Ο Πανιώνιος ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα για να συνεχίσω την καριέρα μου μετά την αρχή στον Ιωνικό Νικαίας», αναγνωρίζει πλέον ο 22χρονος σέντερ που θα υπογράψει στην ομάδα της Νέας Σμύρνης στις 24 Σεπτεμβρίου, με τον Ιωνικό να κρατάει ένα ποσοστό 30% σε περίπτωση μεταπώλησης. Η πρώτη του σεζόν θα είναι τελείως αναγνωριστική… Θα κάνει ντεμπούτο στις 20 Νοεμβρίου του 2010, σε ένα νικηφόρο ματς του Πανιωνίου απέναντι στον ΠΑΟΚ, στο οποίο θα παίξει για 6.30 λεπτά και θα… γράψει στο στατιστικό τρεις πόντους και τέσσερα ριμπάουντ. Συνολικά θα παίξει σε εφτά ματς, γεμίζοντας μερικά λεπτά συμμετοχής και παίρνοντας τις πρώτες εικόνες από την Α1.

Το καλοκαίρι της ζωής του!

Τα πρώτα βήματα στο πιο ανταγωνιστικό επίπεδο, που έδωσαν ώθηση για να δουλέψει ακόμα περισσότερο. Το σώμα έμοιαζε να είναι αρκούντως – αν όχι υπερβολικά – γυμνασμένο, οπότε ο Βασίλης Καββαδάς ήθελε να βρει πλαστικότητα στις κινήσεις του και ευελιξία. Στο ξεκίνημα της δεύτερης σεζόν του στην Α1 έψαχνε για περισσότερο χρόνο συμμετοχής… Το ζητούσε! Ο Γιώργος Μπαρτζώκας άρχισε σταδιακά να τον εμπιστεύεται περισσότερο, έστω κι αν είχε επιλέξει να φέρει τον Άλεξ Στίβενσον για τη θέση του βασικού, ενώ υπήρχε και ο Ζήσης Σαρικόπουλος που βρισκόταν στην ίδια μοίρα. Η μοίρα του Καββαδά άλλαξε στις 20 Απριλίου του 2012 και ως συνήθως χρειάστηκε η δυστυχία κάποιου άλλου.

Ο Στίβενσον θα τραυματιστεί σοβαρά στον αγώνα με το Ρέθυμνο και ο νεαρός σέντερ θα πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στα πλέι οφ. Θα έχει εξαιρετικές εμφανίσεις απέναντι στον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του πρωταθλήματος και θα κλείσει με αποκορύφωμα 14 και 15 πόντους στα δύο τελευταία ματς με τον Κολοσσό σε 19 και 17 λεπτά συμμετοχής αντίστοιχα. «Η απώλεια του Στίβενσον ήταν σημαντική για την ομάδα μας, καθώς πρόκειται για έναν πολύ καλό παίκτη. Ο κόουτς με εμπιστεύτηκε και από την πλευρά μου προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Όλα έχουν να κάνουν με το πως μπαίνεις μέσα στο παρκέ και το πόσο συγκεντρωμένος και αποφασιστικός είσαι. Το άγχος είναι κακός σύμβουλος», θα πει για τις εμφανίσεις του και χωρίς να το ξέρει θα ξεκινήσει το καλοκαίρι που όλοι για εκείνον θα μιλάνε. Το καλοκαίρι της ζωής του!

Ο Ηλίας Ζούρος θα τον καλέσει στην Εθνική ομάδα και το ενδεχόμενο μεταγραφής του θα γίνει σίριαλ. Πρώτα θα ενδιαφερθεί ο Ολυμπιακός, μετά θα μπει στο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα αποχωρήσει λόγο του Νίκου Λώτσου. «Ο Καββαδάς ήταν ένας αθλητής που τον θέλαμε στον Παναθηναϊκό. Οι συνθήκες αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι διαφορετικές. Κάποτε σφαζόμασταν για τον Γιασικεβίτσιους στα 3.5 εκ. και τώρα για τον Καββαδά στις 250 χιλιάδες. Στον Παναθηναϊκό δεν ήρθε γιατί δεν άλλαξε μάνατζερ», θα αποκαλύψει ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για ένα σίριαλ που έληξε άδοξα για τον παίκτη.

Μετά την απόσυρση του Παναθηναϊκού, θα ακολουθήσει και εκείνη του Ολυμπιακού, που θα επιστρέψει ξανά μόνο για να αποχωρήσει εκ νέου. «Ο παίκτης θα μείνει στον Πανιώνιο ό,τι και να γίνει. Το μετέφερε μέσω του ατζέντη του στον Ολυμπιακό. Έχει κλείσει το θέμα. Μπορεί να έχει κάνει κακό στον παίκτη, αλλά τουλάχιστον δεν ακολούθησα την εύκολη λύση να τον πουλήσω», θα ξεκαθαρίσει ο Ηλίας Λιανός στις 10 Σεπτεμβρίου του 2012 και ο Βασίλης Καββαδάς, ο οποίος έχει συμβόλαιο ως το 2014, θα ξεκινήσει για την πιο ώριμη σεζόν του στην Α1.

«Θα σου πω τι νιώθω με όλο αυτό τον ντόρο. Νιώθω ωραία! Είναι καλό να ασχολούνται μαζί σου για καλό σκοπό. Σε ανεβάζει… Ειδικά σε τόσο μικρή ηλικία», θα πει σε συνέντευξή του και θα μιλήσει για τη σεζόν που τον περιμένει. «Ο Πανιώνιος έχει μία νεανική ομάδα, που πέρυσι βγήκαμε τρίτοι και το χαρήκαμε όλα τα παιδιά. Δεν θεωρώ ξενέρωμα να μείνω στον Πανιώνιο και όταν μπαίνω στο γήπεδο ξεχνάω τι συμβαίνει ή τι θα μπορούσε να συμβεί… Γυρίζοντας σπίτι μπορεί να κάνω κάποιες σκέψεις, αλλά όσο είμαι στο παρκέ όλα τα άλλα σβήνουν».

Η τρίτη του σεζόν έμοιαζε με πισωγύρισμα, αφού ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμούς. Έπεσε ο μέσος όρος συμμετοχής του, έπεσαν οι πόντοι, έπεσαν τα ριμπάουντ και το καλοκαίρι έμοιαζε πως θα κυλήσει χωρίς μεταγραφικά σενάρια, τουλάχιστον όχι στην ένταση που υπήρχαν ένα χρόνο πριν. Κι έτσι ήταν… Μόνο που η αποχώρηση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη άλλαξε τα πάντα. Ο Αντρέα Τρινκιέρι τον κάλεσε στη θέση του και ο Βασίλης Καββαδάς με την αφοσίωση και την προσήλωσή του κατόρθωσε να φτάσει μέχρι το Ευρωμπάσκετ. Ο Ιταλός ήθελε να τον πάρει μαζί του στη Ρωσία, όμως για ακόμα μια φορά ο Έλληνας σέντερ θα έμενε στην πλατεία…

Μέχρι να επανέλθει εκείνο το σενάριο που ξυπνάει το νεανικό του απωθημένο.

- Όταν ήσουν μικρός και έβλεπες τον Μπατίστ από την τηλεόραση, περίμενες ποτέ ότι θα τον αντιμετωπίσεις;

«Η αλήθεια είναι πως όχι, αν και θα το ήθελα πολύ! Όμως, όλα στη ζωή κερδίζονται...». Και ο Βασίλης Καββαδάς φαίνεται ότι κερδίζει ένα one on one σε ντέρμπι αιωνίων!

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα