Άρης: Αυτό που κάνει δεν διδάσκεται, βγαίνει από την καρδιά των παικτών του!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Άρης: Αυτό που κάνει δεν διδάσκεται, βγαίνει από την καρδιά των παικτών του!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας προσπαθεί να εξηγήσει το «ανεξήγητο» της ολικής επαναφοράς του «αυτοκράτορα» στον προημιτελικό με τον ΠΑΟΚ και αναρωτιέται που θα βρει απόθεμα ενέργειας για να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στον πολύ πιο πλήρη Παναθηναϊκό στον ημιτελικό.

Ξεκινώντας το πρωί από την Αθήνα με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης, για ένα πράγμα ήμουν – και παραμένω – πεπεισμένος! Παρ’ ότι το Κύπελλο αποτελεί κατ’ εξοχήν θεσμό των εκπλήξεων και το format του Final 8 – που από πέρυσι αξιωθήκαμε να καθιερώσουμε και στην «ψωροκώσταινα» – κατά κάποιο τρόπο προσδίδει μεγαλύτερη πίεση στα φαβορί, φέτος δεν βλέπω πως μπορεί να «σπάσει» από κάποια ομάδα ο τελικός των «αιωνίων αντιπάλων»!

Και ο λόγος έχει να κάνει το ότι στην τρέχουσα σεζόν, δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός, που παραδοσιακά στηρίζει μεγάλο μέρος της δύναμής του στην άμυνα (1ος σε Ελλάδα και Ευρώπη)! Ένα σημαντικό κομμάτι της αγωνιστικής εκτόξευσης του Παναθηναϊκού, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συγκέντρωση με την οποία παίζουν και στην σκληράδα που βγάζουν οι παίκτες του «τριφυλλιού» στα μετόπισθεν (2ο χαμηλότερο μέσο παθητικό στην Basket League και 3ο στην Euroleague)!

Κατ’ αυτή την έννοια, αν σε κάποιο ζευγάρι έβλεπα ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό σε σχέση με την βαθμολογική θέση των δύο αντιπάλων στο πρωτάθλημα (4ος ο Άρης και 6ος ο ΠΑΟΚ), αυτό ήταν δεύτερο προημιτελικό ανάμεσα στους δύο μεγάλους της Θεσσαλονίκης!

Και οι λόγοι ήταν προφανείς και είχαν να κάνουν: Πρώτον, με την μεγάλη ενεργειακή επιβάρυνση των «κιτρινόμαυρων», που καλούνταν να παίξουν το 6ο απαιτητικό παιχνίδι μέσα σε 13 μέρες χωρίς έναν πολύ σημαντικό τους παίκτη (Γκάλινατ) υπό το βάρος του θεωρητικού φαβορί.

Και δεύτερον με τον «πληγωμένο εγωισμό» (από το πρόσφατο -14 στο "Nick Galis Hall")και το κίνητρο των παικτών του «δικεφάλου του Βορρά», που είχαν σχεδόν δύο μήνες (από το ματς του 1ου γύρου της Α1 Κατηγορίας με τον Άρη) να πετύχουν μία ηχηρή νίκη στις εγχώριες διοργανώσεις.

Άρης: Άγνωστο που βρήκε την ενέργεια για την ανατροπή!

Η ολοκλήρωση της βραδιάς έδειξε ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που λογάριασαν χωρίς το άστρο του Βασίλη Τολιόπουλου! Αλλά και χωρίς το «μέταλλο» που χαρακτηρίζει πνευματικά τους παίκτες του Γιάννη Καστρίτη, που είχαν σκοράρει μόλις 49 πόντους σε 34 λεπτά και βρήκαν την δύναμη να πετύχουν πάνω από τους μισούς στα τελευταία 5’52”, τρέχοντας ένα επιμέρους 27-10!

Και φυσικά δίχως την «καταστροφική» επίδραση που είχε για τον προπορευόμενο επί 39 λεπτά και κάτι, ΠΑΟΚ, η επιλογή να παίξει για ένα μεγάλο διάστημα της 4ης περιόδου με μόλις έναν χειριστή στην πεντάδα (Φρίντρικσον 6π., 5ρ., 7ασ. & 7λ. με 0/6 σουτ)! Με αποτέλεσμα να υποπέσει σε 5 λάθη στο τελευταίο δεκάλεπτο και να έχει επί το πλείστον κακές αποφάσεις στις κρίσιμες τελευταίες κατοχές.

Κι όμως, μέχρι να «υπογράψει» φαρδιά πλατιά ο 27χρονος διεθνής point guard (με 17π. στα τελευταία 5 λεπτά) το τελικό 76-74 και την πρόκριση-θρίλερ στον πρώτο ημιτελικό του Σαββατου (17/02, 18.00) απέναντι στον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Φώτη Τακιανού ήταν η απόλυτη κυρίαρχη του παιχνιδιού.

Είχε πολύ καλύτερη προσέγγιση αμυντικά και πολύ μεγαλύτερη διάθεση σε όλες τις προσωπικές μονομαχίες (συνολικά είχε 17 περισσότερα ριμπάουντ, ενώ μάζεψε 12 περισσότερα επιθετικά), ενώ οι πολύ πιο ορθολογικές αποφάσεις που είχε στο εκτελεστικό κομμάτι (66,7% στα δίποντα) της έδωσαν προβάδισμα 14 πόντων στο ημίχρονο και 15 στο 34ο λεπτό!

Η «τρικυμία» που χαρακτήρισε στο τελευταίο 6λεπτο τον ΠΑΟΚ (μοναδικός διασωθείς ο Πολωνός, Μίχαλ Μίχαλακ, που σκόραρε με 13 πόντους αλλά είχε 5/14 σουτ) σε συνδυασμό με την απίστευτη άρνηση της ήττας που εξέπεμψε ο Άρης και την αξιομημόνευτη ωριμότητα που έχει αποκτήσει ο Τολιόπουλος (24π. & 3ασ. με 5/10 τριπ.) στο παιχνίδι του, ήταν ένας συνδυασμός που εν μέρει στηρίχθηκε και σε «συνωμοσία δυνάμεων» για να φέρει τα πάνω κάτω και να χαρίσει την 6η νίκη του «αυτοκράτορα» σε ισάριθμα παιχνίδια τις τελευταίες 13 μέρες!

Δεν ξέρω που και πως θα βρουν, οι Θεσσαλονικείς, την έξτρα ενέργεια που απαιτεί η διασταύρωση με τον Παναθηναϊκό (χαρακτηριστική η ατάκα του Τολιόπουλου περί άδειου τανκ από βενζίνη!), το πρόσφατο «διπλό» μέσα στο ΟΑΚΑ, προσδίδει αυτομάτως έξτρα ενδιαφέρον στην αναμέτρηση από την στιγμή που το πρώτο «πράσινο» δείγμα στα «Δύο Αοράκια» δεν σκόρπισε τρόμο!

Και οι δύο έφυγαν με «κέρδος»!

Αν κάποιος ερχόταν ξαφνικά στην Ελλάδα τα δύο τελευταία 24ωρα, δεν είχε δει την προ τριών ημερών εύκολη νίκη (89-69) του Παναθηναϊκού στα Άνω Λιόσια και καθόταν να παρακολουθήσει τον πρώτο προημιτελικό του Final 8, έχοντας μείνει στην πρώτη αναμέτρηση-“θρίλερ” των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα (86-85 στις 20 Νοέμβρη στο ΟΑΚΑ), τότε ίσως να μην μπορούσε να αντιληφθεί το πως και το γιατί της όποιας ικανοποίησης μετά από αποκλεισμό για την «βασίλισσα»!

Αντίθετα, το ότι οι «πράσινοι» έπαιξαν όσο χρειαζόταν για να κάμψουν (79-72) την αντίσταση της «Ένωσης», χωρίς να φορτσάρουν και να έχουν απώλειες, ενόψει της συνέχειας που ακολουθεί σε 48 ώρες, κρίνεται επαρκές και αποδεκτό. Έστω κι αν η αγωνιστική εικόνα της 4ης περιόδου, δεν ήταν η αναμενόμενη για μία ομάδα επιπέδου Euroleague με πολύ υψηλούς στόχους.

Η ουσία είναι ότι οι «πράσινοι» αξιοποίησαν πλήρως το μεγάλο τους πλεονέκτημα στους ψηλούς και δεν άφησαν σε κανένα σημείο να τους ξεφύγει ο έλεγχος του παιχνιδιού. Η ΑΕΚ της 3ης χειρότερης άμυνα στην Basket League (μ.ο. 85,5π.), μπήκε στο ματς με την καλύτερη ανασταλτική προσέγγιση από τότε που ανέλαβε ο Ηλίας Ζούρος και όσο ανανέωνε τις επιθέσεις της και δεν υστερούσε κατά κράτος στα ριμπάουντ, ήταν κοντά στο σκορ.

Και μάλιστα προσπέρασε (22-23) στο 15ο λεπτό, αναγκάζοντας τον Αταμάν να εγκαταλείψει το rotation που είχε αρχίσει να εφαρμόζει από τα τέλη της 1ης περιόδου και να επαναφέρει τους βασικούς!

Μέχρι εκείνη την στιγμή, ο Παναθηναϊκός κρατιόταν όρθιος από το party που είχε στήσει μέσα στην «κιτρινόμαυρη» ρακέτα ο Ντίνος Μήτογλου (17π. & 3ρ. με 8/8 βολ. & 4/5 σουτ στο 1ο ημίχρονο)! Όταν στην εξίσωση, άρχισε να μπαίνει σιγά-σιγά ο Λεσόρ με τον Ναν, μοιραία η ψαλίδα άνοιξε.

Το +9 της ανάπαυλας ήταν πλήρως αντιπροσωπευτικό της απόδοσης των δύο ομάδων στο πρώτο 20λεπτο και το +16 (59-43 στο 29’), λίγο πριν το τέλος της 3ης περιόδου, έδειξε προς στιγμήν ότι η σεμνή τελετή έλαβε τέλος!

Λίγο η αμυντική χαλάρωση του «εξάστερου» (ο Σλούκας ήταν εμφανώς ανέτοιμος και οι Βιλντόζα και Παπαπέτρου απολύτως φυσιολογικά εκτός αγωνιστικού ρυθμού), όμως και λίγο η μεγάλη ποιότητα του επανακάμψαντα μετά από σχεδόν 2 μήνες, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (18π., 8ρ. & 4ασ. με 8/13 σουτ), εντελώς ξαφνικά προσέδωσε ενδιαφέρον στο ματσάκι.

Το σερί 0-12 έφερε την ΑΕΚ σε απόσταση δύο κατοχών με σχεδόν εννιά λεπτά για το τέλος (59-55) και κάπου εκεί ο Τούρκος πήρε τάιμ-άουτ με αποκλειστικό στόχο να διακόψει το momentum της αντιπάλου του! Και τα κατάφερε σχεδόν αμέσως, χωρίς η ομάδα του να δυσκολευτεί και σε αντίθεση με το τι δείχνει η τελική διαφορά των επτά πόντων.

Άλλωστε, ο «εξάστερος» είχε την σωματική και την ποιοτική υπεροχή για να «εξαργυρώνει» από την γραμμή των βολών (33 έναντι 18) το αναγκαστικά σκληρό παιχνίδι των «κιτρινόμαυρων»… Έστω κι αν τελικά η πενιχρή συνεισφορά του πάγκου του (5π.), ανάγκασε τον Αταμάν σε “overuse” των βασικών του (από το μίνιμουμ των 28 λεπτών έπαιξε ο Μήτογλου των 22 πόντων και των 9 ριμπάουντ, στο μάξιμουμ των 34 που έμεινε στο παρκέ ο Λεσόρ)!

Και αντίστοιχα η «Ένωση», με τον Νάιτ (4π., 2ρ., 2ασ. & 2λ. με 1/4 σουτ σε 17’) σταθερά κατώτερο των προσδοκιών της απόκτησής του, ήταν δύσκολο να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μία τιμητική ήττα, έχοντας ως πιο συνεπή επιθετικό πόλο, τον Λιθουανό forward, που έπαιξε για πρώτη φορά μετά την παραμονή Χριστουγέννων!

Με αυτά και με εκείνα, η ΑΕΚ επέστρεψε στην Αθήνα με ψυχολογία, η οποία δεν συνάδει σε ομάδα που μόλις γνώρισε την 9η ήττα σε 10 παιχνίδια στο 2024 (σε Ελλάδα και Ευρώπη), αλλά αντίθετα της επιτρέπει να «χτίσει» στην καλή δουλειά που έκανε στην άμυνα.

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε το ζητούμενο που ήταν η πρόκριση στους “4”, χωρίς παράπλευρες απώλειες, αλλά πλέον οφείλει να είναι πολύ πιο προσεκτικός και σοβαρός απέναντι στον Άρη, για να έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο, στο ματς που θα κρίνει την επιστροφή του στον τελικό μετά από το 2022 (στο ίδιο γήπεδο).

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!