ΑΕΚ: What a season! (pics & vids)

ΑΕΚ: What a season! (pics & vids)

Κάτια Πετροπούλου
ΑΕΚ: What a season! (pics & vids)

bet365

Μια χρονιά - σταθμός στην ιστορία της ΑΕΚ, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και τις καρδιές όλων! Μεγάλες νίκες, κατάκτηση δύο τροπαίων, μια ταινία - κληρονομιά και αισιοδοξία για το μέλλον. Το 2019 πλησιάζει και το gazzetta.gr θυμάται την τρομερή, απερίγραπτη και ξεχωριστή σεζόν της «Βασίλισσας».

Πώς μπορείς να χωρέσεις χιλιάδες συναισθήματα μέσα σε δέκα μόνο στιγμές;

Η ΑΕΚ είχε τα σκαμπανεβάσματά της, αλλά λες και το ήθελε ο Θεός και δεν γινόταν να μην γράψει ιστορία στην συμπλήρωση των 50 χρόνων από το έπος του Καλλιμάρμαρου το '68!

Στεναχώριες και προβληματισμοί έγιναν... σκόνη κι έδωσαν την θέση τους σε δάκρυα χαράς κι επιβράβευση κόπων, με την κατάκτηση δύο τροπαίων.

Το gazzetta.gr κάνει την ανασκόπηση του ιστορικού και εκρηκτικού έτους της ΑΕΚ μέσα από ένα απολαυστικό ΤΟΡ 10!

10. Αήττητη εκτός έδρας στην Ευρώπη

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει να ηττηθεί η ΑΕΚ στο Basketball Champions League! Από τις 17/01/2018 και το παιχνίδι με την Ρόσα Ράντομ στην Πολωνία (63-69), η «Βασίλισσα» έχει δείξει ότι δεν... καταλαβαίνει από έδρες. Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Νίμπουρκ δις, Στρασμπούρ, Ντιζόν, Άντβερπ και Χάποελ Ιερουσαλήμ, μία μία υπέστησαν ήττες «σπίτι» τους, με αντίπαλο την κάτοχο του θεσμού, ΑΕΚ. Αν νικήσουν οι «κιτρινόμαυροι» και την Μπάμπεργκ του Νίκου Ζήση (08/01/19), αλλά και την Φουενλαμπράδα (23/01/19), τότε θα έχουν έναν γεμάτο χρόνο... κυριαρχίας στο εξωτερικό.

9. Γήπεδο Άνω Λιοσίων

Το «σπίτι» που θα στεγάσει την μπασκετική ΑΕΚ, αλλά και τις Ακαδημίες της, έχει εξελιχθεί σε... Κυπριακό, αλλά σύντομα αναμένεται λύση. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως η «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ και η Πολιτεία έχουν συμφωνήσει για το Κλειστό Πάλης στα Άνω Λιόσια και οι ελπίδες των «κιτρινόμαυρων» οπαδών, αλλά και των ανθρώπων της Κυπελλούχου Ελλάδος και Ευρώπης, να δουν την ομάδα τους στο «δικό της» σπίτι αναπτερώθηκαν. Τι πιο όμορφο, λοιπόν, από να έρθει ένα τέτοιο «δώρο» στην ΑΕΚ;

8. Ταινία «1968»

Μια ταινία - κληρονομιά, η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από το έπος του '68. Το docu-fiction αριστούργημα του Τάσου Μπουλμέτη και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα απέσπασε τις καλύτερες κριτικές κι έφτασε μέχρι και το εξωτερικό, που διακρίθηκε με πολλά βραβεία. Ένα όραμα του Μάκη Αγγελόπουλου που έγινε πραγματικότητα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι! Αν δεν την έχετε δει, κάντε το αμέσως. Είναι ένας τρόπος για να έρθει κάποιος πιο κοντά στην ομάδα της καρδιάς του και να θυμηθεί πως υπάρχει ρομαντισμός στον αθλητισμό.

7. Νίκες με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Η... αιώνια απορία «θα μπει η ΑΕΚ "σφήνα" στο "δίπολο" Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού» πήρε μια απάντηση. Η «Βασίλισσα» νίκησε μετά από 13 χρόνια τους Πειραιώτες στο πρωτάθλημα και μετά από 17 τους «πράσινους» στο Κύπελλο, τους οποίους και απέκλεισε στα ημιτελικά. Στη συνέχεια, ακολούθησε ακόμα μια νίκη επί του Ολυμπιακού στον Τελικό Κυπέλλου, αλλά και επί του Παναθηναϊκού στην preseason με το τρίποντο του πρώην «πράσινου» Ματσιούλις.

6. Τρίποντο Ντούσαν Σάκοτα με Μπαϊρόιτ

Κάθε αγώνας και... καρδιοχτύπι στο Basketball Champions League! Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς και στο τελευταίο ματς των ομίλων. Ο αρχηγός Ντούσαν Σάκοτα δεν εγκαταλείπει ποτέ την ομάδα του και με τρίποντό του έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ (83-81)! Άπαντες στο ΟΑΚΑ περίμεναν το αποτέλεσμα του Βενέτσια - Εστουδιάντες, για να δουν αν θα πανηγυρίσουν... ελεύθερα, καθώς η πρόκριση της «Βασίλισσας» εξαρτιόταν από το άλλο αποτέλεσμα. Ο ελληνικής καταγωγής Μάικ Μπράμος «δούλεψε» για την ΑΕΚ, «ξέρανε» τους Ισπανούς (92-91) κι έστειλε τους παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα, αλλά κι ένα ολόκληρο γήπεδο, στα... ουράνια!

5. Τρίποντο Κέβιν Πάντερ στη Νίμπουρκ

Αυτό κι αν ήταν χιτσκοκικό και γκρανκινιολικό φινάλε από τον «Πάντερ Πάντα από Παντού»! Η τσέχικη ομάδα είχε νικήσει στο πρώτο ματς των «16» στο ΟΑΚΑ με 98-88. Συνεπώς, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν δύσκολο έργο στη ρεβάνς της Τσεχίας. Ποιος είπε, όμως, ότι ήταν ακατόρθωτο; Οι φιλοξενούμενοι δεν εγκατέλειψαν στιγμή και ήρθε το «λαχείο» της ΑΕΚ, ο Κέβιν Πάντερ, για να... μπουμπουνίσει τρίποντο στη λήξη και να δώσει την πρόκριση στους «8»! Απερίγραπτα συναισθήματα!

4. Ο «οιωνός» της κούπας

Την ημέρα συμπλήρωσης 50 ετών από το έπος του 1968, η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση στο Final 4 του BCL! Το τρίποντο με ταμπλό του Κέβιν Πάντερ έκανε το 83-83 με την Στρασμπούρ και οι «κιτρινόμαυροι» πέρασαν στην τελική φάση, αφού είχαν νικήσει με 78-69 στο ΟΑΚΑ. Στο πρώτο ματς των «8» μάλιστα, η ΑΕΚ «έσπασε» το ρεκόρ προσέλευσης κόσμου που είχε κόντρα στην Γαλατάσαραϊ τη σεζόν 2015-16, αφού 12.000 οπαδοί στήριξαν την ομάδα στον αγώνα με τους Γάλλους!

3. Μεταγραφή Μπάνκι, παραμονή Χάντερ και άφιξη Ματσιούλις

Μετά από μια σεζόν επιτυχιών και υπερβάσεων, ήταν λογικό ο πήχης να ανέβει και ο Μάκης Αγγελόπουλος ήταν αποφασισμένος να κάνει κινήσεις που θα πάνε την ομάδα σε άλλο επίπεδο. Αυτό το κατάφερε με την μεταγραφή της χρονιάς για την ΑΕΚ, η οποία αφορούσε το θέμα του προπονητή. Ο Ντράγκαν Σάκοτα, που συνέχισε το έργο του Σωτήρη Μανωλόπουλου και οδήγησε την ομάδα σε δύο επιτυχίες, πέρασε στη θέση του Τεχνικού Διευθυντή, και ο πρόεδρος της ΑΕΚ, χρησιμοποιώντας όλα του τα... χαρτιά και μιλώντας ιταλικά, κέρδισε τον Λούκα Μπάνκι και τον έφερε στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο. Όλοι έχουν να λένε για τη νοοτροπία του 53χρονου κόουτς, το... σκέρτσο του και τον επικοινωνιακό χαρακτήρα του. Ο Ιταλός έφερε άλλον... αέρα και πειθαρχία κι έχει κερδίσει το σεβασμό ακόμα και του πιο δύσπιστου. Για να μην αναφέρουμε και τις απολαυστικές ατάκες που λέει κάθε φορά, είτε σε συνεντεύξεις, είτε off the record!

Λίγες ημέρες μετά την άφιξη του Ιταλού, ανακοινώθηκε και η παραμονή του Βινς Χάντερ, που έμελλε να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή της ΑΕΚ. Ο Αμερικανός σέντερ είναι η πιο βελτιωμένη εκδοχή του φέτος και διανύει σίγουρα την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Είναι ο κορυφαίος της ΑΕΚ στην Ευρώπη (1ος σκόρερ-17.6π., 1ος ριμπάουντερ-7.8ρ., 1ος μπλοκέρ-1.1τ.), ενώ παρά τον τραυματισμό του στο ματς με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, επέστρεψε νωρίτερα από ότι αναμενόταν κι έκανε και ρεκόρ καριέρας στην Basket League κόντρα στον Πανιώνιο. Ένας MVP κρύβεται ανάμεσά μας!

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ κρατούσαν καλά φυλαγμένη ακόμα μια έκπληξη για τον πιο απαιτητικό οπαδό.
Έχετε ακούσει την ατάκα του Νίκου Ρίζου «τρελάθηκε το αφεντικό» στην ταινία «Η αρχόντισσα κι ο αλήτης»; Ε, το... αφεντικό τρελάθηκε κι έντυσε τον Γιόνας Ματσιούλις στα κιτρινόμαυρα! Η αγάπη του κόσμου για τον Λιθουανό καθολική και η απόκτησή του ήταν μια... τονωτική ένεση, τόσο εντός, όσο κι εκτός παρκέ. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον ίδιο...

2. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος

Λίγο πριν την κορυφή, η θέση ανήκει φυσικά στο Κύπελλο Ελλάδος! Η ΑΕΚ είχε να δει τρόπαιο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος 2001 και κατάφερε να αλλάξει την μοίρα της στην Κρήτη. Αφού απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά, ήρθε η σειρά του Ολυμπιακού στον Τελικό. Συγκεντρωμένοι, σοβαροί και με την... αύρα του «1968», οι «κιτρινόμαυροι» πανηγύρισαν την κούπα στα «Δύο Αοράκια», μπροστά σε παιδάκια και αθλητές Ακαδημιών. Κι αυτή, ήταν μόνο η αρχή...

1. Final 4 στο ΟΑΚΑ και η ΑΕΚ στην κορυφή της Ευρώπης!

Μετά το 2007 και το Final 4 της Euroleague που διοργανώθηκε στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ κατάφερε να φέρει ξανά μια τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην Αθήνα, με το Final 4 του BCL! Η ΚΑΕ και ο Μάκης Αγγελόπουλος μπορεί να έβαλαν το χέρι «βαθιά» στην τσέπη για να γίνει μια άρτια και άψογη διοργάνωση, αλλά το αποτέλεσμα τους αντάμειψε όλους και με το παραπάνω!

Αφού ξεπεράστηκε το «εμπόδιο» της Μούρθια στον ημιτελικό, ήρθε η σειρά του φαβορί, της Μονακό. Με το ΟΑΚΑ ασφυκτικά γεμάτο και περισσότερους από 16.000 κόσμου να τραγουδούν για την «Βασίλισσά» τους, η δεύτερη κούπα ήταν αδύνατον να χαθεί!

Τι να πει κανείς γι' αυτή την πανέμορφη βραδιά; Αξέχαστη σε όλους όσοι την έζησαν, είτε από κοντά, είτε με αγωνία από την τηλεόραση. Η ΑΕΚ στο πιο ψηλό σκαλί της Ευρώπης!

Εικόνες και στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό όλων!

Bonus: Το ωραίο αφιέρωμα της ΕΡΤ για την ευρωπαϊκή σεζόν της ΑΕΚ, με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές να μιλούν στην εκπομπή «SportsDoc».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα