O... σώζων εαυτόν σωθήτω και η μάχη της 4άδας!

O... σώζων εαυτόν σωθήτω και η μάχη της 4άδας!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στα πιο ενδιαφέροντα «στοιχήματα» της Α1 Κατηγορίας, λίγες μέρες πριν η Basket League «κατεβάσει τα ρολά» - ελέω Euroleague - για σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Με την μάχη της πρωτιάς να έχει ξεκαθαρίσει για πρώτη φορά από τον 1ο γύρο, το καθιερωμένο απολογιστικό σημείωμα της 22ης αγωνιστικής (ρεκόρ σε εκτός έδρας νίκες), δεν μπορεί να αφορά παρά ελάχιστα τους δύο «αιώνιους» αντιπάλους, που εδώ και καιρό χρησιμοποιούν τους αγώνες πρωταθλήματος ως δυνατά τεστ προετοιμασίας, για τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Πόσω μάλλον τώρα, λοιπόν, που η αντίστροφη μέτρηση για τις μάχες των playoffs πλησιάζει προς το τέλος της και Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, βάζουν τις τελευταίες πινελιές για τα μεγάλα ραντεβού με την Ρεάλ και την Ζαλγκίρις αντίστοιχα.

Στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», ο Παναθηναϊκός (22-0) που προηγήθηκε ακόμη και με +36, κράτησε για 13η φορά (σε 22 αγώνες) τον αντίπαλό τους κάτω από τους 70 πόντους κι έχοντας επτά παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Βουγιούκας 17π. & 9ρ. με 5/7 διπ. & 7/7 βολ., Λεκαβίτσιους 15π. & 3κλ. με 5/5 σουτ), νίκησε με 103-69 τους Cretan Kings, εξασφάλισε την πρωτιά και χρειάζεται άλλες τέσσερις νίκες, για να καταγράψει το απόλυτο (26/26) και να γράψει ιστορία. Απ' όλα τα στατιστικά επιτεύγματα της ημέρας, ο Τσάβι Πασκουάλ κράτησε το 88,9% στις βολές (24/27). Οι «πράσινοι» βλέπετε έχουν το χειρότερο ποσοστό της Euroleague (67,9%), από την γραμμή της... φιλανθρωπίας!

Η σπουδαία εμφάνιση του Στεφαν Μούντι (32π. & 3ασ. με 4/7 τριπ.) δεν ήταν αρκετή για να «τραβήξει» το Ρέθυμνο (8-14), που μετά την 1η περίοδο, κατέθεσε τα όπλα και με σχεδόν υποδιπλάσιες ασίστ (8) από λάθη (15), δεν μπορούσε να αποφύγει την πιο βαριά εντός έδρας ήττα (69-103). Η ομάδα του Νίκου Βετούλα, θεωρητικά πάντα, βρίσκεται ακόμη στο παιχνίδι της 8άδας (υπερτερεί στην ισοβαθμία με τον όγδοο Κολοσσό), ωστόσο, κατ' αρχήν, θα πρέπει να εξασφαλίσει και μαθηματικά την παραμονή της (θέλει τουλάχιστον δύο νίκες για να 100% σίγουρη) και στη συνέχεια να ονειρεύεται τα playoffs.

Στο Λαύριο, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος «είδε» με ικανοποίηση τους Παπανικολάου και ΜακΛιν να επιστρέφουν στο παρκέ, αλλά όλοι στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο «πάγωσαν» βλέποντας τον Γιάνις Στρέλνιεκς να τραυματίζεται στη μέση (αμφίβολος για τα δύο πρώτα ματς με Ζαλγκίρις) και να πηγαίνει κατευθείαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις! Μέχρι το 31ο λεπτό, πάντως, ο Ολυμπιακός (18-4) ήταν κάτι περισσότερο από σοβαρός για ένα τόσο αδιάφορο ματς, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου (19π. & 14ρ.) να είναι «χάρμα οφθαλμών», σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ σε ριμπάουντ και ranking, ενώ το τελικό 84-68, του χάρισε την 8η σερί νίκη του στο πρωτάθλημα.

Παρά τα μόλις 5 λάθη τους, οι Λαυριώτες (Μουρ 13π. & 3ασ.) σούταραν με πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας για εντός έδρας παιχνίδι (60,8% στις βολές και 39% στα σουτ) και γνώρισαν την 3η συνεχόμενη ήττα τους (68-84). Το Λαύριο (13-9) κατρακύλησε για πρώτη φορά στην 6η θέση της βαθμολογίας και ο Χρήστος Σερέλης, που άλλαξε δύο ξένους (Νουάμου και Μεχίντι αντικατέστησαν τους Λαμπ και Ρίτσαρντσον), είχε δικαιολογία για την «χαμηλή πτήση». Η είσοδος στην 4άδα δυσκολεύει για τα καλά πλέον κι αναγκαστικά «περνάει» από νίκες στην Πυλαία και την Πάτρα (για να έχει τις ισοβαθμίες με ΠΑΟΚ και Προμηθέα).

Κερδισμένος της 22ης αγωνιστικής, αναδείχτηκε ο Προμηθέας (14-8) που συνδύασε την επιστροφή των Φαγιέ (23π. & 7ρ. με 6/9 τριπ.) και Μιλόσεβιτς με τον πλέον ιδανικό τρόπο και πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση μακριά από την Πάτρα. Το 89-70 επί του Κολοσσού, τέσσερις στροφές πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου, έφερε την ομάδα του Μάκη Γιατρά στο +4 στις νίκες σε σχέση με τον περυσινό απολογισμό (10-16) κι ανέδειξε τις εντυπωσιακές δυνατότητες του Αμερικανού σέντερ, Οκτάβιους Έλις (21π. & 12ρ. με 9/9 διπ. Σε 26'), που αναδείχτηκε MVP της 22ης αγωνιστικής.

Πριν από δύο μήνες, ο Κολοσσός (9-13) στόχευε ανοιχτά στην 4η θέση, αλλά έκτοτε δεν έχει σταυρώσει νίκη (6 σερί ήττες) και πλέον κινδυνεύει να μείνει ακόμη και εκτός playoffs. Απέναντι στους γεμάτους και πολύ ποιοτικούς Πατρινούς, η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη δεν μπόρεσε να προβάλλει καμία αντίσταση (70-89), με την διαφορά να φτάνει ακόμη και στο -23 (στο 35'), παρ' ότι οι Ροδίτες (Χάρις 16π., 6ρ. & 3ασ.) ευστόχησαν σε 14 τρίποντα και είχαν 19 ασίστ και μονοψήφιο αριθμό λαθών (7).

Στο «Νίκος Γκάλης», ο ΠΑΟΚ (14-8) πιστοποίησε την σταθερή βελτίωση που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα στην άμυνα (μ.ο. 67π. στα 6 τελευταία ματς) και με το δίδυμο Γκος (19π. & 5ασ.)-Τζάκσον (16π. & 10ρ.) να δείχνει τον δρόμο, πέτυχε την 6η συνεχόμενη νίκη του (81-72) και την πρώτη εφετινή στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σημείο-κλειδί για την δίκαιη επικράτηση της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου ήταν η «εξαφάνιση» των δύο Αμερικανών «μπόμπερ» της «Ένωσης» (Χάρις και Πάντερ είχαν μαζί 0/10 τριπ.). Πλέον ο «δικέφαλος του Βορρά» κρατάει την τύχη στα χέρια του και με 3 νίκες θα είναι σίγουρα μέσα στην 4άδα!

Η ΑΕΚ (13-9) συμπλήρωσε τέσσερις αγώνες (ρεκόρ 1-3) στους οποίους παρουσιάζει αξιοσημείωτη αμυντική ολιγωρία (δέχεται κοντά στους 85 πόντους), με τη μόνη διαφορά, όμως, ότι η 2η εφετινή εντός έδρας ήττα της (72-81), προήλθε κατά κύριο λόγο από την υπερβολική εμμονή της στο τρίποντο (29 προσπάθειες), που συνδυάστηκε και από μνημειώδη αστοχία (17,2%). Η ήττα από τον ΠΑΟΚ που προηγήθηκε ακόμη και με +13 (56-69 στο 34'), την έριξε στην 5η θέση και ο Ντράγκαν Σάκοτα χαρακτήρισε τους παίκτες του «κοιμισμένους» και προανήγγειλε πρόστιμο!

Στο “Nick Galis Hall”, η Κύμη (11-11) συνέχισε την ξέφρενη πορεία που έχει μετά την 6η αγωνιστική και σύμφωνα με την οποία, μέσα 4,5 μήνες, μετράει 11 νίκες και μόλις 5 ήττες και έχει ξεπεράσει κατά τρία τα ροζ φύλλα αγώνα που πήρε στην περυσινή παρθενική της σεζόν στην Basket League. To 73-60 επί του Άρη στην Θεσσαλονίκη, χάρισε στην ομάδα του Γιάννη Καστρίτη την 5η εφετινή εκτός έδρας νίκη, αποτέλεσμα που την έφερε ακόμη πιο κοντά στα playoffs.Οι φιλοξενούμενοι που μάζεψαν 21 περισσότερα ριμπάουντ, δεν απειλήθηκαν σε κανένα σημείο του αγώνα, παρ' ότι τελείωσαν το ματς με υπερδιπλάσια λάθη (27) από ασίστ (13)!

Η 2η συνεχόμενη ήττα (60-73) του Άρη (7-15), έβαλε την ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου για τα καλά σε περιπέτειες και προκάλεσε λαϊκά δικαστήρια! Η απουσία των Αθηναίου και Μπελ μείωσαν δραματικά τις επιθετικές λύσεις των «κιτρινόμαυρων» και το 35,8% εντός πεδιάς και τα μόλις 17 ριμπάουντ, «μιλούν» από μόνα τους για την πολύ φτωχή απόδοση του «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ. Οι Θεσσαλονικείς ισοβαθμούν πλέον με τον Πανιώνιο και τον Κόροιβο στην προτελευταία θέση και χρειάζονται τουλάχιστον δύο νίκες στα τέσσερα εναπομείναντα ματς για να διασφαλίσουν την παραμονή τους.

Στην Αμαλιάδα, ο Κόροιβος (7-15) πέτυχε μία διπλής σημασίας νίκη (73-55) στην μάχη για την σωτηρία, υπό την έννοια ότι υπερκάλυψε το -4 του πρώτου αγώνα και ταυτόχρονα «έπιασε» τον Άρη και πλησίασε στον ένα βαθμό τον Γ.Σ. Λάρισας/Φάρο (8-14). Η ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου (ΝτεΚόζι 18π. & 9ρ.) βελτίωσε το ρεκόρ της σε 5-5 στα ματς που ξεπερνάει τους 70 πόντους και σε 4-0 στους αγώνες που δέχεται κάτω από το συγκεκριμένο φράγμα και πλέον «ψάχνει» ένα μεγάλο «διπλό» σε Πάτρα ή Χαλκίδα για να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου μπορεί να βρίσκεται μία νίκη πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και να υπερτερεί στην ισοβαθμία με τον Πανιώνιο, η βαριά ήττα της στην Αμαλιάδα, όμως, την έβαλε σε περιπέτειες καθώς έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών και δεν είναι διόλου απίθανο να μην ξανακάνει νίκη.

Στα Τρίκαλα (3-19), η ομώνυμη ομάδα παρουσιάστηκε πολύ ανταγωνιστική κι έβαλε δύσκολα στον Πανιώνιο (7-15), παρ' ότι έχει ήδη αποχαιρετήσει την Α1 Κατηγορία. Οι «κυανέρυθροι» (Μπρέϊζελτον 25π.) βρέθηκαν πίσω στο σκορ, αν και προηγούνταν ακόμη και με +16, αλλά στην 4η περίοδο «ξεμπλόκαραν» και πέτυχαν την πρώτη εφετινή εκτός έδρας νίκη τους (81-76) και την 4η στα τελευταία 6 ματς. Η ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου έχει αρκετά δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλος, αλλά τουλάχιστον κρατάει την τύχη στα χέρια της και η σωτηρία θα κριθεί στα δύο διαδοχικά παιχνίδια με Άρη και ΠΑΟΚ αντίστοιχα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!