Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Όποιος βάλει πάνω από 75 πόντους θα κερδίσει!

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Όποιος βάλει πάνω από 75 πόντους θα κερδίσει!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας «κάνει το ταμείο» της 20ης αγωνιστικής στην Stoiximan Basket League κι επιχειρεί μία πρώτη προσέγγιση στο επερχόμενο ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων» στην Euroleague, στο οποίο είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα των μπασκετόφιλων.

Σε αυτό το εβδομαδιαίο απολογιστικό blog των όσων συμβαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο στην Α1 Κατηγορία, το έχουμε γράψει κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές! Το εφετινό πρωτάθλημα είναι μακράν το πιο συναρπαστικό των τελευταίων ετών, έστω κι αν η σύνθεση της πρώτης δυάδας στην βαθμολογία, όχι απλά δεν έχει αλλάξει, αλλά δεν προβλέπεται και να αλλάξει λίαν συντόμως!

Ωστόσο, οι πολύ μικρές και ρευστές ισορροπίες ανάμεσα στην 3η και την 5η θέση, καθώς και οι συνεχείς εναλλαγές στην μάχη για την 6η θέση που φέτος οδηγεί στο πάνω bracket, η αλήθεια είναι ότι έχουν προσδώσει άγρια ομορφιά στην συνολική αγωνιστική δράση.

Εντάξει μπορεί να έχουν εκλείψει οι πολλές ήττες των «δύο μεγάλων» (εκτός των μεταξύ τους αγώνων), με τον Παναθηναϊκό να είναι η μοναδική ομάδα – εκ των δύο – που στραβοπάτησε (και μάλιστα εντός έδρας από τον Άρη), εντούτοις, δεν είναι λίγα τα παιχνίδια που είτε οι πρωταθλητές (από το Μαρούσι εντός), είτε οι «πράσινοι» (από το Περιστέρι εκτός και την ΑΕΚ εντός) κινδύνευσαν ή την γλίτωσαν στο τσακ!

Ολυμπιακός: Ανάγκασε το Λαύριο σε 5/28 σουτ στο 2ο μέρος και «ησύχασε»!

Ένα απ’ αυτά, τουλάχιστον για ένα ημίχρονο, ήταν το τελευταίο των «ερυθρολεύκων» στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», όπου το Λαύριο (7-13) εκμεταλλεύτηκε την κούραση και τα προβλήματά τους (παρατάχθηκαν στο παρκέ χωρίς Γουόκαπ, Λαρεντζάκη και Γουίλιαμς-Γκος και μετά σχεδόν 41 ώρες μετά το ματς-θρίλερ με την Βίρτους) και τους ανάγκασαν να παίξουν άμυνα για σεμινάριο στο 2ο μέρος!

Η ομάδα του Κώστα Μέξα, που δεν είχε τίποτε να χάσει, έπαιξε ελεύθερα, προηγήθηκε με 37-40 στο 19’ και διατήρησε την επαφή της με το σκορ μέχρι το ξεκίνημα του 2ου μέρους (46-44 στο 21’), οπότε και οι γηπεδούχοι πάτησαν γκάζι κι άρχισαν να ξεμακραίνουν!

Το τελικό 84-63, που αποτέλεσε την 18η νίκη του Ολυμπιακού (18-2) σε 22 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη μέσα στο 2024, είχε την αμυντική σφραγίδα από... ατσάλι που χαρακτηρίζει τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα (Πίτερς 20π. & 4ρ. με 4/7 τριπ.) και η οποία συνιστά το μεγαλύτερό τους «όπλο».

Σε αυτό «καταφεύγουν» όταν έρχονται τα δύσκολα και χάρη στην σπουδαία τους ανασταλτική ικανότητα, έχουν καταφέρει φέτος να πετύχουν μεγάλες ανατροπές. Κι αν το ότι οι Λαυριώτες (Θόρντον 13π. & 1κλ.) σκόραραν μόλις 21 πόντους στο δεύτερο 20λεπτο, δεν συνιστά υψηλού βαθμού δυσκολίας κατόρθωμα, δεν ισχύει το ίδιο για τους 5 στην 3η περίοδο και τους συνολικά 23, που δέχτηκαν από την Βίρτους στο 2ο ημίχρονο του αγώνα της περασμένης Πέμπτης (07/03)!

Βασικοί εκφραστές της, ο Μουστάφα Φαλ, ο Τόμας Γουόκαπ (κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το ντέρμπι) και ο Κώστας Παπανικολάου (19π., 4ρ. & 4ασ. με 4/4 τριπ.) που δείχνει να βρίσκεται σε πολύ καλό φεγγάρι.

Με το ματς της ερχόμενης Πέμπτης (14/03, 19.45) να έχει κομβική σημασία για την μάχη των play off αλλά και της 4άδας στην Euroleague και με τον εφετινό Παναθηναϊκό να έχει την απαιτούμενη αθλητικότητα και το μέγεθος για να βγάλει μεγάλη ένταση στην άμυνα (2ος σε Ελλάδα και Ευρώπη), εκτιμώ ότι ενδεχομένως να πάμε σε χαμηλό σκορ και ίσως η ομάδα που θα σκοράρει πάνω από 75 πόντους, να έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη.

Παναθηναϊκός: «Έκρυψε» το καλάθι του για 6,5 λεπτά και «καθάρισε»!

Σχεδόν στο ίδιο έργο θεατές, απλά με λιγότερη διάρκεια (γιατί δεν χρειάστηκε παραπάνω) ήταν όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα στο κλειστό «Γιάννης Μπουρούσης»! Η Καρδίτσα (6-14) έβαλε δύσκολα στους «πράσινους» για περίπου 18 λεπτά (31-32 στο 17’24”), αλλά μόλις οι παίκτες του Αταμάν ανέβασαν στα ύψη την αμυντική τους ένταση, κράτησαν τους γηπεδούχους χωρίς καλάθι μέχρι το 24ο λεπτό (2/6 βολ. & 0/5 σουτ με 3 λάθη σε 6’34”) και με ένα σερί 2-19, εκτόξευσαν την διαφορά κοντά στο «εικοσάρικο» (33-51)!

Την μεγαλύτερη διαφορά στο παρκέ έκανε ο Ματίας Λεσόρ (16π. & 8ρ.), που με το “”physicality” που έβγαλε σε άμυνα κι επίθεση, δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στον πρωτοεμφανιζόμενο Νεοζηλανδό σέντερ, Σαμ Μενέγκα, που απέκτησαν οι Θεσσαλοί και ο οποίος ήρθε με 3ετή προϋπηρεσία στο Ντέιβιντσον (το κολέγιο του Στεφ Κάρι), αλλά απέναντι στον θηριώδη Γάλλο σέντερ από την Μαρτινίκα βρήκε τον μπελά του!

Γενικά, ο Παναθηναϊκός (18-1) έκανε συντήρηση δυνάμεων με τους Σλούκα και Ναν να κινούνται σε ρηχά νερά (είχαν μαζί 7π. με 3/14 σουτ), τους Μήτογλου (15π. & 7ρ. με 6/9 σουτ σε 17’) και Γκραντ (8π., 7ασ. & 2κλ. με 2/2 τριπ. σε 22’) να βρίσκουν ρυθμό χωρίς να παίξουν πολύ και τους Καλαϊτζάκη (12π. & 2κλ. με 4/6 σουτ σε 14’) και Μπαλτσερόφσκι (9π., 3ρ. & 3κοψ. με 4/4 σουτ σε 18’) να αρπάζουν την ευκαιρία από τα μαλλιά!

To τελικό 87-64 αποτέλεσε την 17η νίκη του σε 22 αγώνες στο νέο έτος για το «τριφύλλι», που μπορεί να έχασε το Κύπελλο, ωστόσο, απέχει μόλις μία νίκη για την πρωτιά στην κανονική περίοδο και «κατεβαίνει» στο ΣΕΦ για το ντέρμπι, με τον «αέρα» της 3ης θέσης στην Euroleague, του διπλασιασμού των ευρωπαϊκών νικών σε σχέση με πέρυσι (18 έναντι 9), της 2ης καλύτερης άμυνας (μ.ο. 75,8π.) και των περισσότερων κλεψιμάτων στην διοργάνωση.

Με τις δύο ομάδες να δέχονται από 74,6 έως 75,8 πόντους ανά παιχνίδι, όλα δείχνουν ότι όποια σκοράρει περισσότερους θα έχει τον πρώτο λόγο!

Οι γηπεδούχοι (ΜακΚάλουμ 13π., 4ρ., 7ασ. & 2κλ. με 4/6 σουτ), που είχαν εξαιρετική πρώτη περίοδο κι ένα καλό διάστημα στις αρχές του 4ου δεκαλέπτου, δεν περίμεναν κάτι από το συγκεκριμένο ματς και ο στόχος τους είναι κλείσουν νικηφόρα την κανονική περίοδο με νίκη επί του ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική.

Με τον στόχο της παραμονής να έχει επιτευχθεί, το μεγαλύτερο ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν οι Καρδιτσιώτες είναι τα απόνερα της επικείμενης απόφασης του προέδρου Γιάννη Μπουρούση, να αποχωρήσει από την διοίκηση της ΚΑΕ, όπως αποκάλυψε το Gazzetta.

Το “effect” της ήττας από τον Ολυμπιακό και το σχεδόν μόνιμο “under 70”!

Η εντός έδρας «ανώμαλη προσγείωση» (67-85) της προηγούμενης Δευτέρας (04/03) από τους πρωταθλητές, που έπαιξαν χωρίς τρία guard και με τον Γουόκαπ να αποχωρεί τραυματίας στο 8ο λεπτό, βοήθησε το Περιστέρι (13-7) να επανακτήσει την συγκέντρωση που έχασε κατά την διάρκεια της διακοπής και τα αποτελέσματα φάνηκαν στα δύο επόμενα ματς.

Μετά την δύσκολη νίκη (76-73) επί της Καρσίγιακα, που διατήρησε ζωντανό τον δύσκολο στόχο της πρόκρισης στους “8” του BCL, η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη επέστρεψε από την Πάτρα με ένα επαγγελματικό «διπλό» (74-63) επί του Απόλλωνα (3-17) και παρέμεινε μόνη της στην 3η της βαθμολογίας.

Το κέρδος για τους «κυανοκίτρινους» (Τόμπσον 14π., 8ρ. & 2κοψ. με 6/8 σουτ σε 18’), πέραν της επιστροφής στις νίκες για την Basket League, είναι ότι κανένας από τους βασικούς δεν χρειάστηκε περισσότερο από 22 λεπτά και να επιβαρυνθεί παραπάνω, από την άποψη ότι ήταν το 3ο παιχνίδι τους μέσα σε πέντε μέρες, ενώ ακολουθεί ίσως η πιο κρίσιμη ευρωπαϊκή αναμέτρηση με την Χάποελ Ιερουσαλήμ στην Ουγγαρία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο 41χρονος τεχνικός που ξεκούρασε τον Ράγκλαντ (έπαιξε μόλις 2’13”), είχε την ευκαιρία να δώσει αρκετό χρόνο σε Χουγκάζ (9π. & 6ρ. με 4/7 σουτ σε 21’) και Ζούγρη (4π., 3ρ. & 1κοψ. σε 9’) και να μείνει ικανοποιημένος από την ενέργεια των παικτών του στην άμυνα (8η φορά που ο αντίπαλος δεν περνάει τους 70 πόντους) και την δημιουργία (20 ασίστ).

Η ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου (Όσμπορν 18π., 9ρ. & 5κλ.) έμεινε για τρίτο σερί εντός έδρας ματς κάτω από τους 65 πόντους (έχει σκοράρει πάνω 70 σε μόλις 5 από τα 20 εφετινά της παιχνίδια) και με 37,9% εντός πεδιάς στα δικά της καλάθια, δεν θα μπορούσε να περιμένει τίποτε περισσότερο από μία αξιοπρεπή ήττα!

Την 6η διαδοχική και την 9η στα τελευταία 10 ματς, η οποία δεν της επιτρέπει να ελπίζει πλέον ούτε σε ένα θαύμα στην μάχη της παραμονής. Από την άποψη ότι για να αποφύγει τον υποβιβασμό (αν χάσει από το Λαύριο εκτός και τον Ολυμπιακό εντός), στους 5 αγώνες του 3ου γύρου, θα πρέπει να κάνει μίνιμουμ τέσσερις νίκες και είτε η Καρδίτσα, είτε το Μαρούσι να μην κάνει καμία!

Προμηθέας: Έργο Παπαθεοδώρου – ΑΕΚ: Τα περυσινά «γραμμάτια και το ρόστερ χωρίς ίχνος αμυντικής προσέγγισης

Στο άδειο, λόγω τιμωρίας, κλειστό των Άνω Λιοσίων, τέθηκαν αντιμέτωπες δύο ομάδες που ξεκίνησαν την σεζόν με αρκετές ομοιότητες (και οι δύο στήθηκαν από την αρχή με καινούριο προπονητή), αλλά με σαφή διαφορά στο budget (της «Ένωσης» είναι σίγουρα υπερδιπλάσιο) και στην βασική στόχευση ειδικότερα στην Ευρώπη, αλλά η εξέλιξή της έχει αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

Νικητής (91-87) αναδείχτηκε ο Προμηθέας (12-8), που έκανε φέτος το 3/3 απέναντι στην ΑΕΚ (8-12) και η αξία της επιτυχίας του αποτυπώνεται αποκλειστικά στην αντίδραση των τελευταίων λεπτών! Οπότε και το καθαρό μυαλό, η ορθολογική τεχνική καθοδήγηση και το ατομικό ταλέντο του Χάντερ Χέιλ (21π. & 5ασ.), του απέφεραν ένα σημαντικό «διπλό» χωρίς να έχει ιδιαίτερα καλή απόδοση!

Σε ένα ματς, το οποίο αν και αρχικά φαινόταν να το «καθαρίζει» (προηγήθηκε με 41-55 στο 25ο λεπτό), ξέφυγε από τον έλεγχό του και μάλιστα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει χαθεί (οι γηπεδούχοι πέρασαν μπροστά 3 λεπτά πριν το τέλος), αν ο προπονητής του δεν είχε «μπολιάσει» ολόκληρη αυτή την φουρνιά των νέων παικτών που πήγαν φέτος στην Πάτρα με τη νοοτροπία του νικητή και των υψηλών στόχων. Πάντα στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού...

Ο λόγος για τον Ηλία Παπαθεοδώρου, του οποίου το εφετινό εγχείρημα μόνο βατό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Από την άποψη ότι ούτε μεγάλο βάθος έχει το ρόστερ του, ούτε μεγάλη εμπειρία και τεράστια ποιότητα οι παίκτες του, ούτε η πόλη έχει αεροδρόμιο για να διευκολύνονται οι συνεχείς μετακινήσεις της αποστολής για τις εγχώριες και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.

Παρ’ αυτά, όμως, οι Πατρινοί όχι μόνο παρουσιάζουν μία μίνιμουμ σταθερότητα και έναν αξιοσέβαστο χαρακτήρα στην αγωνιστική τους εικόνα, αλλά καταφέρνουν να είναι και υπέρ το δέον αποτελεσματικοί (μακράν η ομάδα με τα λιγότερα λάθη στην Α1 Κατηγορία), κρατώντας στα χέρια τους την είσοδο στην 4άδα του πρωταθλήματος και την πρόκριση στα προημιτελικά του Basket Champions League.

Στην αντίπερα όχθη του ποταμού, βρίσκεται η «βασίλισσα» που στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, έστησε μία ομάδα με στόχο να διεκδικήσει το τρόπαιο στο BCL και ταυτόχρονα να βάλει δύσκολα στους δύο μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ.

Ο τρίτος μήνας του 2024, έχει βρει τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν αλλάξει το μισό από το καινούριο ρόστερ που έφτιαξαν και τον προπονητή (Τζουάν Πλάθα) που επέλεξε όλους τους παίκτες ανεξαιρέτως και την ομάδα, να αγνοεί την εντός έδρας νίκη από τις 9 του περασμένου Δεκεμβρίου και στα τελευταία έξι παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη (παίζει χωρίς φιλάθλους λόγω της περυσινής τιμωρίας).

Με ρεκόρ 2-6 επί των ημερών του (2-11 στο νέο έτος), ο μεγάλος άτυχος της υπόθεσης είναι ο Ηλίας Ζούρος, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί ένα σύνολο παικτών, που πέραν του ότι δεν έχει αποκτήσει ποτέ χημεία», δεν έχει την παραμικρή σχέση με την άμυνα! Και αυτά είναι αυτά που φαίνονται με γυμνό μάτι!

Η δε ανασταλτική αδυναμία της ΑΕΚ είναι τόσο «χτυπητή», που ασχέτως με το αν έχει την 2η χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα (μ.ο. 85,7π.), είναι ίσως πρωτοφανές το γεγονός ότι για πρώτη φορά μία ομάδα έχει μεγαλύτερο παθητικό μετά την αλλαγή προπονητή (μ.ο. 90,8π.).

Δηλαδή οι παίκτες της είναι τόσο αδιάφοροι και ανίκανοι στα μετόπισθεν, που ούτε η αντίδραση που συνήθως βγάζουν με την έλευση ενός νέου coach, στάθηκε ικανή για να παρουσιάσουν μία μίνιμουμ βελτίωση.

Η τελευταία περίοδος του αγώνα με τον Προμηθέα, ήταν άκρως ενδεικτική με τον «δικέφαλο του Νότου» (Μόργκαν 16π. & 7ρ. με 6/6 σουτ, Κουζέλογλου 15π. & 3ρ. με 6/8 σουτ) να δέχεται 31 πόντους, παρουσιάζοντας τρομακτική αδυναμία στα μαρκαρίσματα ένας εναντίον ενός, την οποία και εκμεταλλεύτηκε απόλυτα ο Χέιλ, που σκόραρε τους 11 από τους 21 πόντους, είτε με βολές, είτε με drive!

Πλέον και μετά τη νίκη του Κολοσσού επί του ΠΑΟΚ, η «Ένωση» κινδυνεύει να μείνει και εκτός πρώτης 6άδας και να διεκδικήσει από το κάτω bracket, την είσοδό της στα play off!

Μαρούσι: Αήττητο στην Θεσσαλονίκη – Άρης: Αναμενόμενο «σβήσιμο»!

Στο “Nick Galis Hall”, η χειρότερη αμυντική ομάδα του πρωταθλήματος (μ.ο. 87,1π.) απέδειξε για δεύτερο σερί παιχνίδι υπό τις οδηγίες του Νίκου Βετούλα ότι μπορεί να παίξει άμυνα και συνδύασε το πρώτο εφετινό νικηφόρο σερί (2/2), με την καλύτερη αμυντική εβδομάδα της σεζόν (μ.ο. 70,0π.).

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η θητεία του 50χρονου Πατρινού τεχνικού στα βόρεια προάστια άρχισε με ήττα (σαν νίκη) στις λεπτομέρειες στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό, αυτομάτως γίνεται αντιληπτό, ότι πέραν της μαθηματικής εξασφάλισης της σωτηρίας τους, με το «διπλό» (73-67) επί του Άρη (11-9), οι νεοφώτιστοι (2/2 φέτος στην Θεσσαλονίκη) μπήκαν για τα καλά στο και στο κόλπο της 6ης θεσης!

Για την ακρίβεια κρατούν την τύχη στα χέρια τους και με νίκη επί της ΑΕΚ την επόμενη εβδομάδα και επί του Κολοσσού στην Ρόδο την τελευταία αγωνιστική, δύσκολα θα την χάσουν!

Η μεγάλη διαφορά στην αγωνιστική εικόνα των «κιτρινόμαυρων» (Ραντούλιτσα 19π., 12ρ. & 3ασ.), παντως, στηρίζεται στην πολύ βελτιωμένη αμυντική και επιθετική ισορροπία που τους χάρισε το κοντό σχήμα με Κόζι (10π., 3ρ. & 2κλ.) και Νικολαϊδη (10π., 4ρ. & 5ασ.) ταυτόχρονα στην πεντάδα, για αλλαγές στο μαρκάρισμα του Τολιόπουλου. Το συγκεκριμένο σχήμα, που οδήγησε στον περιορισμό του ρόλου του Μπρίσκοου, σε συνδυασμό με τους Γούνταρντ (10π., 15ρ. & 3κοψ.) και Τζούστον (10π., 7ρ., 5ασ., 2κλ. & 2κοψ.) στις θέσεις του small και του power forward αντίστοιχα, «μάτσαρε» το "physicality" των γηπεδούχων.

Η παραπάνω προσαρμογή προσέδωσε στους φιλοξενούμενους καλύτερη κυκλοφορία στην επίθεση και μεγαλύτερη αθλητικότητα και στις δύο πλευρές του γηπέδου, βοηθώντας τους να ελέγξουν απόλυτα τα ριμπάουντ και να είναι πιο αποτελεσματικοί στην άμυνα.

Στο απέναντι στρατόπεδο, μετά από ενάμιση μήνα στα «κόκκινα», με τεράστια επιβάρυνση των βασικών παικτών και χωρίς τις υπηρεσίες του τραυματία πρώτου σκόρερ της ομάδας, Ρομπέρτο Γκάλινατ (μ.ο. 15,3π.), ο «αυτοκράτωρ» ήταν θέμα χρόνου να «αδειάσει» πνευματικά και να μείνει από δυνάμεις σωματικά. Ειδικότερα, μετά την βαριά ήττα (67-95) στην Ρίγα από την Προμετέι, η οποία έβαλε τέλος στο ευρωπαϊκό ταξίδι της εφετινής χρονιάς.

Το φυσιολογικό «κάψιμο» των παικτών του Γιάννη Καστρίτη (Τολιόπουλος 18π., 6ασ. & 4κλ. με 1/10 τριπ.) είχε αρχίσει να διαφαίνεται από την προηγούμενη εβδομάδα και το πρώτο ματς μετά την διακοπή (ήττα στην Πάτρα από τον Προμηθέα), ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Θεσσαλονικείς σουτάρουν με 38,5% εντός πεδιάς (77/200 σουτ) και 21,7% στα τρίποντα (18/83) στα τρία τελευταία παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Άρης, πλέον, χρειάζεται ένα μικρό θαύμα για να μπει στην 4άδα (δικό του 2/2 και 0/2 είτε από το Περιστέρι, είτε από τον Προμηθέα), αν και όπως υπογράμμισε ο προπονητής του, ο οργανισμός ασχολείται με την συνεχή βελτίωση της δικής του προσπάθειας και δεν κοιτάει πιο μακριά από το επόμενο ματς!

Κολοσσός: Πάει για 6άδα με χειρότερο ρεκόρ από πέρυσι!

Στην Ρόδο, ο Κολοσσός (8-12) μπορεί να μην προλαβαίνει να φτάσει τον περυσινό του απολογισμό (11-11), που του χάρισε την 7η θέση στην κανονική περίοδο, ωστόσο το εκπληκτικό εντός έδρας σερί που τρέχει (5/5) σε συνδυασμό με το πιο ποιοτικό ρόστερ που έχει φέτος και τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του εφετινού πρωταθλήματος, δεν αποκλείεται να τον βάλει στην 6άδα και να του χαρίσει την είσοδο στα play off μία ώρα αρχύτερα.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Κούρο Σεγκούρα (Γκάουντλοκ 24π., 3ρ. & 4ας. με 3/5 τριπ. σε 29’) συμπλήρωσε 3,5 μήνες αήττητη στο κλειστό της Καλλιθέας, σκοράροντας κατά μέσο όρο 97,6 πόντους με τον Ισπανό τεχνικό να βρίσκει την ιδανική «χημεία» και ομοιογένεια στο βασικό του rotation και να παίρνει από τους παίκτες του πολύ υψηλό ποσοστό των δυνατοτήτων.

Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι οι νησιώτες δεν είχαν ποτέ τόσους μαζεμένους ποιοτικούς ξενους παίκτες (Μπράϊκοβιτς 16π. & 5ρ. με 6/8 σουτ, Πόλεϊ 15π., 12ρ. & 2κοψ., Περάντες 13π., 6ρ. & 4ασ.) μαζί με χρήσιμους Έλληνες ρολίστες (Κολοβέρος, Πετρόπουλος, Καμαριανός και Μπιλλής), δηλαδή ένα αξιόπιστο σύνολο που τους έχει οδηγήσει σε νίκες επί όλων των αντιπάλων από την 3η θέση και κάτω, πλην του Άρη.

Το τελικό 95-79, με το οποίο ο Κολοσσός υπερκάλυψε το -12 του πρώτου αγώνα, φέρνει πλέον την ομάδα του «σμαραγδένιου νησιού» σε τροχιά εξάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα νικήσει το Μαρούσι την τελευταία αγωνιστική και δεν θα προκύψει πολλαπλή ισοβαθμία στην οποία θα βρίσκονται μαζί η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ (η «Ένωση» θα επωφεληθεί από το 2/2 απέναντι στον «δικέφαλο του Βορρά»).

Αν εξαιρέσει το πολύ καλό πρώτο μέρος στην επίθεση, η ομάδα του Στάθη Νερατζάκη (Φρίντρικσον 20π., 5ασ. & 5λ.) δεν μπόρεσε να παρουσιάσει την παραμικρή βελτίωση στο ανασταλτικό κομμάτι και με μέσο παθητικό 94,5 πόντων στα δύο παιχνίδια της μετά Τακιανού εποχής, ο ΠΑΟΚ (8-12) δύσκολα θα τερματίσει ψηλότερα από την 8η θέση.


@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!