Ολυμπιακοί Αγώνες 2020:Ο «ιπτάμενος» Τεντόγλου, η «τορπίλη» Ντούσκος και η γαλανόλευκη άνθιση!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020:Ο «ιπτάμενος» Τεντόγλου, η «τορπίλη» Ντούσκος και η γαλανόλευκη άνθιση!

Αδιαμφισβήτητα το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες «σημάδεψαν» τον ελληνικό αθλητισμό. Κυρίως με ευχάριστα πράγματα, αλλά και με σημαντικές στιγμές εκτός δράσης από τους Ελληνες αθλητές, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους και με την στάση τους, εκτός των επιτυχιών τους.

Ηταν μια ιδιαίτερη διοργάνωση λόγω της πανδημίας, η πρώτη που είδαμε σε άδειες εξέδρες, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή συζητιόνταν το ενδεχόμενο να ματαιωθεί και πάλι, όπως έγινε το 2020.

Ηταν όμως και μια διοργάνωση που έφερε και τέσσερα ελληνικά μετάλλια, αρκετά πανελλήνια ρεκόρ, αλλά και ένα παγκόσμιο ρεκόρ από ελληνικής πλευράς.

Υπήρχαν βέβαια και αρνητικά περιστατικά όπως η ακύρωση της συμμετοχής της συγχρονισμένης κολύμβησης λόγω covid, αλλά και ορισμένες συμμετοχές που δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες που υπήρχαν.

image

Τα ελληνικά μετάλλια

Η Ελληνική αποστολή πήγε με την φιλοδοξία να κατακτήσει τουλάχιστον πέντε μετάλλια. Πήρε τελικά τέσσερα, με το ένα από αυτά να είναι για πολλούς (τους… μη γνωρίζοντες τουλάχιστον) εντελώς απρόσμενο. Πρόκειται για το χρυσό μετάλλιο του Στέφανου Ντούσκου στην κωπηλασία, το πρώτο που ήρθε για την Ελλάδα, με τον Ηπειρώτη πρωταθλητή να κάνει στον ημιτελικό και τον τελικό εκπληκτικές κούρσες και να ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου σημειώνοντας Ολυμπιακό ρεκόρ (6:40.45).

Το δεύτερο μετάλλιο ήταν κι αυτό χρυσό. Και ήρθε με τον πιο συναρπαστικό τρόπο. Με… buzzer beater. Ο Μίλτος Τεντόγλου βρισκόταν εκτός μεταλλίων μέχρι το τελευταίο του άλμα. Πριν επιχειρήσει ήταν στην 5η θέση. Με τον τσαμπουκά του, προσγειώνεται στα 8,41μ. όσο είχε και ο προπορευόμενος -και φαβορί για το χρυσό- Κουβανός Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία. Ο Τεντόγλου του «έκλεψε» το χρυσό καθώς το δεύτερο καλύτερό του άλμα ήταν στα 8,15μ. και του Κουβανού στα 8,09μ. Ο Ετσεβαρία επέλεξε να μην κάνει το πέμπτο άλμα νιώθοντας ήδη… νικητής αφού δεν έβλεπε κανέναν ως εκείνη την στιγμή να τον πλησιάσει και μετά τον Τεντόγλου επιχείρησε ένα τελευταίο άλμα, έχοντας πρόβλημα τραυματισμού, με αποτέλεσμα να βγει άκυρος και να πάρει το χρυσό ο Ελληνας πρωταθλητής.

Την ίδια ημέρα, στις 2 Αυγούστου, περιμέναμε ένα ακόμη χρυσό από τον Λευτέρη Πετρούνια. Ο πρωταθλητής των κρίκων έχοντας ξεπεράσει τραυματισμούς, χειρουργεία και θεραπείες, κατάφερε να προκριθεί τελευταία στιγμή στο Τόκιο και να ανέβει στο βάθρο, έστω κι αν αυτή τη φορά δεν ήταν στο ψηλότερο σκαλί, αλλά στο τρίτο. Πήρε το χάλκινο με το πρόγραμμά του που του χάρισε 15.200 βαθμούς, ενώ στα προκριματικά είχε συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία. Δύο Κινέζοι, οι Λιου Γιανγκ και Γιου Χάο, ήταν οι μόνοι που τον ξεπέρασαν.

Το τελευταίο μετάλλιο, ήταν και το τελευταίο χρονικά για όλη την διοργάνωση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έκλειναν με τον τελικό στο πόλο ανδρών, εκεί όπου η Ελλάδα ήταν παρούσα, κόντρα στην Σερβία. Η υπέρβαση είχε γίνει ήδη από τα παιδιά του Θοδωρή Βλάχου που κατέκτησαν το πρώτο μετάλλιο για την ομάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον τελικό οι Σέρβοι ήταν ανώτεροι και επικράτησαν με σκορ 13-10. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στους ομίλους είχε 4 νίκες (Ν. Αφρική, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ουγγαρία) και μία ισοπαλία (Ιταλία), ενώ στα προημιτελικά διέλυσε με 10-4 το Μαυροβούνιο και στα ημιτελικά κέρδισε ξανά τους Ούγγρους με 9-6. Η Ουγγαρία επικράτησε στον μικρό τελικό της Ισπανίας 9-5.

image

​​​​​​​Η υπόλοιπη ελληνική παρουσία

Όπως σε κάθε ολυμπιάδα, την παράσταση έκλεψαν στίβος και κολύμβηση. Ήταν και για τα ελληνικά χρώματα οι καλύτερες παρουσίες, μαζί με την σκοποβολή, την κωπηλασία και την ιστιοπλοϊα άλλωστε.

Σε ολόκληρη την αποστολή δύο αθλητές έφτασαν μια ανάσα από το μετάλλιο, κατακτώντας τελικά την 4η θέση. Και οι δύο ήταν στο επί κοντώ… Η Κατερίνα Στεφανίδη (4,80μ.) και ο Εμμανουήλ Καραλής (5,80μ.) «άγγιξαν» το βάθρο, αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς τα μετάλλια κρίθηκαν στα 4,85. και 5,87μ. αντίστοιχα.
Στο επί κοντώ είχαμε και μία 8η θέση με την Νικόλ Κυριακοπούλου, ενώ στην ίδια θέση τερμάτισε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο βάδην, στην μεγαλύτερη επιτυχία που είχαμε στο αγώνισμα μετά το χρυσό της Τσουμελέκα το 2004 στην Αθήνα.

Ένα… σκαλί πιο πίσω βρέθηκε στην ανοιχτή θάλασσα ο Αλκης Κυνηγάκης ο οποίος τερμάτισε 5ος, δίνοντας μάχη μέχρι τα τελευταία μέτρα για ένα μετάλλιο.
Στην ίδια θέση τερμάτισε ο Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο, χάνοντας στις λεπτομέρειες το βάθρο.

Παρομοίως και το πλήρωμα των Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου, που ήταν 5ες στον τελικό της δικώπου. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στον ημιτελικό σημείωσαν παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 6:48.70. Το ρεκόρ έσπασε λίγο μετά από το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας, ωστόσο κατοχυρώθηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ κανονικά αυτό που κατάφεραν τα δύο κορίτσια. Καλή παρουσία είχε και η Αννέτα Κυρίδου που κατετάγη 10η, συμμετέχοντας στον μικρό τελικό του σκιφ.

Από εκεί και πέρα, η Αννα Κορακάκη μπορεί να μην πήρε μετάλλιο στο Τόκιο αυτή τη φορά, ωστόσο κατάφερε και πάλι να είναι παρούσα και στους δύο τελικούς. Τόσο στα 10μ. όσο και στα 25μ. η ολυμπιονίκης του 2016 κατετάγη 6η, κλείνοντας θετικά την διοργάνωση στην οποία πήγε έχοντας μόλις τρεις αγώνες νωρίτερα, αφού προηγήθηκε απραξία 11 μηνών λόγω κορονοϊού.

Η Ελλάδα είχε και δύο έβδομες θέσεις. Μία με την Τελτσίδου στα 70κ. του τζούντο, η οποία έδωσε συγκλονιστικές μάχες και στα νοκ άουτ και στα ρεπεσάζ για να ανέβει στο βάθρο, ενώ η άλλη ήταν με την Φανή Τζέλη στα -57κ. του τάε κβον ντο.

Στην ιστιοπλοΐα είχαμε επίσης εξαιρετικές παρουσίες και δύο συμμετοχές σε κούρσα μεταλλίων. Οι Μάντης και Καγιαλής, στην τελευταία κούρσα τους ως δίδυμο, τερμάτισαν 8οι, ενώ στην 9η θέση ήταν η Βασιλεία Καραχάλιου στα laser radial. Μια ανάσα από την κούρσα μεταλλίων έφτασε ο Κοκκαλάνης στα rsx (11ος), ενώ 12ος ήταν ο Μιτάκης στα Finn.

Στα αξιοσημείωτα και η παρουσία των Τσιτσιπά και Σάκκαρη στα προημιτελικά του διπλού (έχασαν από τους Αυστραλούς Πιρς/Μπάρτι), ενώ στο απλό αποκλείστηκαν από Ουμπέρ και Σβιτόλινα αντίστοιχα, στην φάση των «16».

Τέλος, ιστορική ήταν η παρουσία της Ευαγγελίας Ψάρρα στην τοξοβολία καθώς έφτασε τις 6 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Κασούμη (σκοποβολή) και Μπουντούρη (ιστιοπλοϊα). Τα πήγε μάλιστα ιδιαίτερα καλά, καθώς έφτασε ως την φάση των «32», χάνοντας στην τελευταία βολή το εισιτήριο για τις «16».

Ο covid χτύπησε την συγχρονισμένη κολύμβηση

Δυστυχώς η ελληνική παρουσία είχε και μια άσχημη στιγμή. Μιλάμε για τα απανωτά κρούσματα κορονοϊού στην ομάδα της συγχρονισμένης κολύμβησης, που ουσιαστικά πήγε, αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ. Το ντουέτο των Πλατανιώτη και Παπάζογλου αγωνίστηκε στον προκριματικό, αλλά πριν την δεύτερη ημέρα, η Πλατανιώτη βρέθηκε θετική στον covid, όπως και άλλα τρία μέλη που θα συμμετείχαν στο ομαδικό. Το ομαδικό δεν αγωνίστηκε ποτέ τελικά καθώς αποχώρησε από το Ολυμπιακό Χωριό και μπήκε καραντίνα.

image

Τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέραν της ελληνικής συμμετοχής, είχαν και πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν από το εξωτερικό είτε για τις επιτυχίες τους, είτε για τις… αποτυχίες ή για εξωαγωνιστικούς λόγους.

Αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα στο Τόκιο ήταν η Σιμόν Μπάιλς. Η κορυφαία Αμερικανίδα αθλήτρια της γυμναστικής, αποφάσισε να αποσυρθεί σχεδόν από όλους τους τελικούς που θα συμμετείχε, για λόγους ψυχικής υγείας, καθώς ακόμη μέσα της βασανιζόταν για τα όσα είχαν εκτιλυχθεί στις δικαστικές αίθουσες με την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης από τον Λάρι Νασάρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας.

Η γυμναστική απασχόλησε και για ένα άλλο αρνητικό γεγονός. Την… βαθμολογία των κριτών στο ατομικό της ρυθμικής, εκεί όπου αδίκησαν ξεκάθαρα την Ρωσίδα Ντίνα Αβέρινα, δίνοντας το χρυσό στην Ισραηνική Λινόι Ασράμ. Η απόφαση των κριτών ξεσήκωσε θύελλα στην Ρωσία καθώς μέχρι και ο υπουργός Εξωτερικών έκανε επίθεση στην παγκόσμια ομοσπονδία.

Ένα ακόμη θέμα με αρνητικές εξελίξεις, ήταν από τα κεντρικά στο Τόκιο. Η σπρίντερ της Λευκορωσίας, Κρουτσίνα Τσιμανούσκαγια, έκανε κριτική κατά των ομοσπονδιακών προπονητών της και στην διάρκεια παραμονής της στο Ολυμπιακό Χωριό, την άρπαξαν και πήγαν να την βάλουν στο αεροπλάνο για να την γυρίσουν με τη βία στην Λευκορωσία. Εκεί, με την κατάσταση έκρυθμη και την ίδια να έχει κάνει κριτική κατά της κυβέρνησης, κατάφερε να ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία και να γλιτώσει. Τελικά, με την συνδρομή της ΔΟΕ, κατάφερε να πάει στην Πολωνία όπου και πήρε άσυλο.

Ο στίβος «σημάδεψε» και για τρομερές επιδόσεις και εκπλήξεις όμως το Τόκιο.Στα 400μ. με εμπόδια έγιναν οι κούρσες του αιώνα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, καθώς έγιναν δύο παγκόσμια ρεκόρ (Βάρχολμ στους άνδρες με 45.94 και ΜακΛάφιν στις γυναίκες με 51.46), ενώ όσοι ανέβηκαν στο βάθρο με τις επιδόσεις τους μπήκαν στο top5 όλων των εποχών.

Παγκόσμιο ρεκόρ είχαμε και στο τριπλούν από την Ρόχας με 15,67μ., με την αθλήτρια από τη Βενεζουέλα να καταρρίπτει το 15,50μ. της Κράβετς.

Άλλη μεγάλη στιγμή ήταν το νταμπλ της Χασάν σε 5.000μ. και 10.000μ. , με την αθλήτρια από την Ολλανδία να χάνει το τρεμπλ καθώς πήρε το χάλκινο στα 1.500μ.
Άλλη ιδιαίτερη στιγμή ήταν η ανέλπιστη νίκη του Ιταλού Μαρσέλ Τζέικομπς στα 100 μέτρα (9.80) ένας αθλητής που με την νίκη του άρχισε να δέχεται επιθέσεις καθώς αμφισβητείται έντονα η «καθαρότητά» του. Οι Αμερικανοί έπαθαν μεγάλο στραπάτσο καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν πήραν ούτε ένα χρυσό μετάλλιο σε 100μ., 200μ., 400μ. και 4Χ100μ. και στους άνδρες, αλλά και στις γυναίκες!

Ιστορική στιγμή ήταν και το χρυσό μετάλλιο της 4Χ00μ. των ΗΠΑ στις γυναίκες, καθώς με αυτό το μετάλλιο η Αλισον Φίλιξ έφτασε τα 11 και έγινε η πιο πετυχημένη αθλήτρια στίβου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεπερνώντας τον Καρλ Λιούις (10).

Η απόλυτη στιγμή ήρθε στον τελικό του ύψους όπου οι Ταμπέρι και Μπαρσίμ είχαν μείνει να αγωνίζονται για το χρυσό. Η πρώτη θέση βρέθηκε σε... αδιέξοδο και ο κριτής τους είπε τους κανονισμούς για το μπαράζ. Τότε, σε μία κίνηση που δεν περίμενε κανείς, ο Μπαρσίμ ρώτησε αν μπορούν να το αποφύγουν και να μοιραστούν το χρυσό, με τον κριτή να λέει «ναι» και τον Ταμπέρι να πέφτει στην αγκαλιά του συναθλητή του, στην κορυφαία fair play στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην κολύμβηση ο Αμερικανός Κάλεμπ Ντρέσελ με τα 5 χρυσά που κατέκτησε (50μ., 100μ. ελεύθερο, 100μ. πεταλούδα, 4Χ100. Ελεύθερο, 4Χ100μ. μικτής) ήταν ο πρωταγωνιστής στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες τρεις αθλήτριες από την Αυστραλία σάρωσαν τα μετάλλια. Η Εμμα ΜακΚίον, η αδερφή της Κέιλι και η Αριάρν Τίτμους, κατέκτησαν συνολικά 8 χρυσά μετάλλια, 1 αργυρό και δύο χάλκινα, μονοπωλώντας τον πίνακα μεταλλίων μαζί με τις ΗΠΑ.

Μιας και ο λόγος για τις ΗΠΑ, στο μπάσκετ για άλλη μια φορά ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου, κερδίζοντας στον τελικό την Γαλλία στους άνδρες με 87-82 (οι Γάλλοι τους είχαν κερδίσει στην πρεμιέρα των ομίλων) και την Ιαπωνία στις γυναίκες (90-75) με τις Τοράσι και Μπερντ να γράφουν ιστορία κατακτώντας το 5ο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Στο ποδόσφαιρο, η Βραζιλία με τον Ντάνι Αλβες στη σύνθεσή της, πήρε το χρυσό κερδίζοντας την Ισπανία στον τελικό 2-1.

Στα αξιοσημείωτα ο αποκλεισμός του Τζόκοβιτς από τον Ζβέρεφ (πήρε το χρυσό στη συνέχεια) στα ημιτελικά του απλού, με τον Σέρβο να χάνει την ευκαιρία να κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο.

Ακόμη, στους αρνητικούς πρωταγωνιστές ήταν η προπονήτρια του Μοντέρνου Πεντάθλου Κ. Ράισνερ από την Γερμανία, η οποία γρονθοκόπησε το άλογο που είχε η Ανίκα Σλέου, με αποτέλεσμα το άλογο σοκαρισμένο να μην κάνει τα άλματά του και την αθλήτρια δακρυσμένη να χάνει το χρυσό μετάλλιο μέσα από τα χέρια της. Η προπονήτρια εκδιώχθηκε από την εθνική της ομάδα την ίδια μέρα.

Η Ολυμπιάδα στο Τόκιο, ήταν και η Ολυμπιάδα των... πιτσιρικάδων. Στο πινγκ πονγκ αγωνίστηκε η νεαρότερη αθλήτρια στην ιστορία της διοργάνωσης (σε οποιοδήποτε ολυμπιακό άθλημα), η Χεντ Ζάζα από τη Συρία, η οποία πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σε ηλικία 12 ετών. Την ίδια ώρα, στο σκέιτμπορντ των γυναικών κυριάρχησαν μία 15χρονη και μία 16χρονη από την Ιαπωνία.

Τέλος, στα αξιοσημείωτα η απόφαση δύο αθλητών να μην κατέβουν να αγωνιστούν στο τζούντο, ως διαμαρτυρία για την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Στην κατηγορία τους υπήρχε αθλητής από το Ισραήλ και αρνήθηκαν να αγωνιστούν μαζί του, με αποτέλεσμα ένας εκ των δύο, ο Αλγερινός Νουρίν, να αποκλειστεί για 10 χρόνια από τους αγώνες!

image

Αυστηρά μέτρα και άδεια γήπεδα

Οι εικόνες με τις άδειες εξέδρες στο Τόκιο ήταν ένα πλήγμα για την διοργάνωση, αλλά και για τους ίδιους τους αθλητές. Οι Ιάπωνες ήταν τόσο αυστηροί που τηρούνταν κατά γράμμα τα μέτρα και οι αθλητές περιορίζονταν εντός του Ολυμπιακού Χωριού. Οσοι… την κοπάνησαν, βρέθηκαν να πληρώνουν πρόστιμα και να απομακρύνονται από το Χωριό.

Με το πρωτόκολλο να τηρείται στο έπακρο, δεν ήταν λίγοι οι αθλητές που αγανάκτησαν, ωστόσο δεν είχαν και πολλά περιθώρια. Η καραντίνα ήταν υποχρεωτική και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα κατά την αποχώρησή τους καθώς σε πολλές χώρες έφτασαν να μπαίνουν σε καραντίνα από 10 μέρες έως και 3 μήνες!

image

​​​​​​​Η ανθρώπινη πλευρά των αθλητών

Εκτός του αγωνιστικού σκέλους, υπήρξαν στιγμές που συγκίνησαν ή προκάλεσαν θετικά συναισθήματα. Και μάλιστα από τους Ελληνες αθλητές, υπήρχαν αρκετά παραδείγματα.

Όπως η στάση των παικτών της εθνικής πόλο που μετά το αργυρό μετάλλιο… απολογήθηκαν για την χαρά τους που συνέπεσε με τις καταστροφικές πυρκαγιές που αντιμετώπιζε τις ίδιες ημέρες η χώρα.

Όπως το ξέσπασμα του Θοδωρή Ιακωβίδη στην κάμερα μετά το τέλος της προσπάθειάς του στην άρση βαρών, όπου δήλωσε πως δεν άντεχε άλλο την κατάσταση που επικρατούσε και τα παρατούσε (αργότερα ήρθε η στήριξη και τον έπεισαν να συνεχίσει).

Όπως τα δάκρυα της Ντουντουνάκη που έκανε συγκλονιστική εμφάνιση στα 100μ. πεταλούδας, αλλά για εκατοστά έμεινε 9η και για μία θέση εκτός τελικού.

Όπως επίσης η απόφαση της Μπάιλς για λόγους ψυχικής υγείας να βάλει στην άκρη τα μετάλλια που διεκδικούσε σε πέντε τελικούς

Όπως επίσης την κίνηση μιας εθελόντριας να πληρώσει το ταξί στον Τζαμαϊκανό Πάρτσμεντ, που πήρε λάθος λεωφορείο και θα έχανε την συμμετοχή του στον τελικό των 110μ. με εμπόδια. Η εθελόντρια τον έσωσε και πρόλαβε την κούρσα, κερδίζοντας και το χρυσό! Αργότερα την βρήκε ξανά, της έδωσε τα χρήματα πίσω και φωτογραφήθηκε μαζί της με το μετάλλιο. Η νεαρή εθελόντρια έγινε πρέσβειρα των εθελοντών στους Ολυμπιακούς του 2024…