Ο απόλυτος οδηγός της Τσικνοπέμπτης

Ο απόλυτος οδηγός της Τσικνοπέμπτης

Gazzetta team

Η φετινή Τσικνοπέμπτη είναι πιο ιδιαίτερη από ποτέ. Με μία ακόμα καραντίνα να βρίσκεται στα ντουζένια της και την εστίαση να είναι κλειστή σε όλη τη χώρα, η ανάγκη να βγάλουμε τον ψήστη που κρύβουμε μέσα μας προκειμένου να καταφέρουμε να τσικνήσουμε κρίνεται επιτακτική. Για αυτό το λόγο, μελετώντας τις επιλογές του efood σε supermarket delivery, κρεοπωλεία, κάβες και ζαχαροπλαστεία δημιουργήσαμε ένα οδηγό-λίστα με όλα όσα θα χρειαστείς για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και μπορείς να αποκτήσεις online.

Από κρέατα, λαχανικά και σάλτσες μέχρι μπαχαρικά, ποτά και γλυκά. Δεν αρκεστήκαμε, όμως, σε αυτό. Καταγράψαμε μια σειρά από συμβουλές για ψήσιμο, δημιουργήσαμε ένα κουίζ προκειμένου να επιλέξεις το κρέας που σου ταιριάζει περισσότερο, ξεχωρίσαμε συνταγές για σάλτσες που θα κάνουν τη διαφορά στο τραπέζι, σαλάτες, ποτά, προτάσεις για vegan πιάτα, ενώ σου λέμε πού θα βρεις και μια σειρά από εναλλακτικές για το «σβήσιμο».

Ας αφήσουμε, όμως, τα λόγια και ας μπούμε στο ψητό.

image

Ι. ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

Το ψήσιμο αποτελεί μια μικρή ιεροτελεστία. Χρειάζεται τα ιερά σκεύη του (βλ. ψησταριά, τσιμπίδα, κάρβουνα, προσανάμματα), τον ιερέα (βλ. ψήστη), το αγαθό (βλ. κρέας) που θα θυσιαστεί για να δοθεί στους συμμετέχοντες στο τελετουργικό και τους πιστούς (βλ. καλεσμένους).

Μπορεί ο κάθε ιερέας-ψήστης να έχει την δική του άποψη (συνήθως μάλιστα ισχυρή) για το πώς πρέπει να τελέσει την τελετή-ψήσιμο, ωστόσο υπάρχει μια σειρά από άγραφους κανόνες που θα πρέπει να τηρεί όποιος θέλει να ψήσει γενικώς, πόσο μάλλον την Τσικνοπέμπτη που όλα πρέπει να γίνουν στην εντέλεια.

Αφού, λοιπόν, καθαρίσεις την ψησταριά και την τοποθετήσεις στο μπαλκόνι ή στον κήπο, εκτύπωσε τους παρακάτω κανόνες και σαν άλλες εντολές του Μωυσή (ακόμα και αν είναι πέντε) κόλλησέ τις σε ένα δέντρο/τοίχο απέναντί σου.

1. Ρίξε το κρέας στην ψησταριά όταν η φωτιά είναι έτοιμη. Πώς το καταλαβαίνεις αυτό; Ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσεις είναι να βάλεις την παλάμη σου δέκα εκατοστά πάνω από την σχάρα. Αν δεν αντέξεις να την κρατήσεις εκεί πάνω από δέκα δευτερόλεπτα, τότε τα κάρβουνα έχουν πιάσει τη σωστή θερμοκρασία.
2. Μαρίναρε συνεχώς το κρέας. Θεωρούμε δεδομένο πως έχει αφήσεις το κρέας να μαριναριστεί από το προηγούμενο βράδυ. Παρ΄όλα αυτά, επειδή η τσίκνα είναι πολύ δυνατή και μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση της μαρινάδας, θα πρέπει να μαρινάρεις το κρέας κάθε δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Έτσι και την τσίκνα θα περιορίσεις και το κρέας σου θα διατηρηθεί ζουμερό.
3. Καθάριζε συχνά την ψησταριά. Μετά από ένα δύο ψησίματα, η σχάρα θα αρχίζει να γεμίζει με κομμάτια κρέας και λίπη. Καθάριζε την κάθε φορά που βάζεις καινούργιο κρέας τόσο για να μην κολλάει όσο και για να μην ανακατέψεις τις γεύσεις.
4. Μην ρίξεις ποτέ νερό στην ψησταριά. Είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν αναφλέξεις κατά τη διάρκεια του ψησίματος από τα ζουμιά των κρεάτων. Για να τις περιορίσεις τήρησε όσο πιο πιστά γίνεται την προηγούμενη εντολή.
5. Έχε υπομονή. Όσο και να βιάζεσαι ή να νευριάζεις, το κρέας δεν πρόκειται να ψηθεί γρηγορότερα. Η υπομονή θα σε ανταμείψει με ένα λουκούλλειο γεύμα Τσικνοπέμπτης.

image

ΙΙ. ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ

Αφού, λοιπόν, έστησες την ψησταριά, καθάρισες τις σχάρες και έβαλες σε σημείο που μπορείς να βλέπεις τις παραπάνω εντολές, ας περάσουμε στην επόμενη αποστολή που πρέπει να φέρεις εις πέρας για να έχεις μια πετυχημένη Τσικνοπέμπτη: Στο τι είδους κρέας θα επιλέξεις και από πού θα το προμηθευτείς.

Αν σκέφτεσαι πως θα ήθελες ένα κρεοπωλείο-delivery για να σου λύσει τα χέρια, το efood έχει προνοήσει για σένα. Εκεί θα βρεις πολλά και διαφορετικά καταστήματα που θα καλύψουν τα γούστα και των πιο απαιτητικών.

Όσον αφορά το είδος του κρέατος που θα ψήσεις, δημιουργήσαμε το παρακάτω κουίζ για να σε βοηθήσουμε στην επιλογή σου.

(Spoiler Alert: Περιλαμβάνει και tips για μαρινάρισμα)

Loading...

image

ΙΙΙ. ΟΙ ΣΑΛΤΣΕΣ

Τι θα έλεγες να ξεφύγουμε λίγο από τα καθιερωμένα αυτή την Τσικνοπέμπτη; Δεν λέμε να αφήσεις εκτός γεύματος τις κλασικές αγαπημένες μας σάλτσες όπως είναι η κέτσαπ, η μουστάρδα και η μαγιονέζα, αλλά προτείνουμε στο φετινό τραπέζι να υπάρχει τουλάχιστον μία από τις τρεις παρακάτω homemade σάλτσες.

Έτσι, στα ψώνια του supermarket delivery που θα κάνεις μέσω efood μπορείς να προσθέσεις και τα υλικά της σάλτσας που προτιμάς, ώστε να τα παραλάβεις όλα μαζί στην πόρτα σου.

Αν τώρα ανάμεσα στους καλεσμένους βρεθεί κάποιος σούπερ παραδοσιακός που δεν του αρέσουν οι παρακάτω σάλτσες και δεν μπορεί να κάνει Τσικνοπέμπτη αν δεν υπάρχει στο τραπέζι μια αλοιφή όπως τυροκαυτερή ή ρώσικη, κανένα πρόβλημα. To efood market θα ικανοποιήσει την επιθυμία του μέσα σε 25 λεπτά.

image

IV. TA EXTRAS

Μπορεί το κρέας να είναι ο βασιλιάς της Τσικνοπέμπτης, αλλά το τραπέζι δεν γίνεται να περιλαμβάνει μόνο πιατέλες με λουκάνικα, μπριζόλες και μπιφτέκια. Πέρα από τις προαναφερθείσες σάλτσες, η κρεατίλα θα πρέπει να σπάει με δροσιστικές σαλάτες για διάλειμμα από τις υπερβολικές δόσεις πρωτεΐνης και ποτά που θα σας φέρουν πιο κοντά και θα σας βοηθήσουν να χωνεύετε γρήγορα ώστε να συνεχίσετε το τσιμπούσι μέχρι πρωίας. Ποια σαλάτα, όμως, και ποιο ποτό ταιριάζει με κάθε κρέας;

Πριν ξεκινήσουμε, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι παρακάτω προτάσεις δεν βασίζονται σε θεωρητική γευσιγνωσία που διδάχτηκε σε κάποια σχετική γαλλική σχολή, αλλά στην συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών των δημοσιογράφων του Gazzetta πάνω από εκατοντάδες τραπέζια Τσικνοπέμπτης.

Χωριάτικη: Φήμες λένε πως η πρώτη χωριάτικη ήταν αποτέλεσμα έμπνευσης κάποιου που κοίταγε επί ώρες μια χοιρινή μπριζόλα. Χοιρινή-χωριάτικη-τηγανιτές πατάτες αποτελούν το τέλειο διατροφικό combo πριν καν δημιουργηθεί η έννοια των combos.

Χόρτα: Τα χόρτα είναι για μερακλήδες και οι μερακλήδες έχουν αδυναμία σε ιδιαίτερα κρέατα. Είτε τα χόρτα είναι παντζάρια είτε ραδίκια συνδυάζονται έξοχα με προβατίνα και γουρνοπούλα.

Ceasar’s: Από κοτόπουλο μέχρι γαλοπούλα. Τώρα αν είσαι τόσο ψαγμένος που θες να την συνδυάσεις με ορτύκια ή κάποιο άλλο πτηνό που προέρχεται από κυνήγι, ποιοι είμαστε εμείς να σου φέρουμε αντίρρηση;

Λάχανο-καρότο: Η σαλάτα πασπαρτού. Ανάλογα με το πόσο λεπτοκομμένο είναι το λάχανο και το καρότο μπορεί να συνδυαστεί με μια ευρεία γκάμα κρεάτων. Από μπιφτέκια και λουκάνικα μέχρι μοσχαρίσιες μπριζόλες medium rare και πικάνια. Αν επιλέξεις τα δύο πρώτα κρέατα τότε το λάχανο και το καρότο πρέπει να ναι χοντροκομμένα. Τα άλλα δύο τρώγονται με ψιλοκομμένη σαλάτα και μπαλσάμικο αντί για ξύδι.

Όσον αφορά τα ποτά, τα οποία μπορείς να παραγγείλεις από διαφορετικές κάβες που θα βρεις στο efood, με δεκάδες ετικέτες κρασιών και ό,τι άλλο αλκοολούχο τραβάει η όρεξή σου, ο πολύ γενικός κανόνας λέει πως το λευκό κρασί συνδυάζεται με ψάρι και κοτόπουλο και το κόκκινο με κόκκινα κρέατα. Ποιος είναι, όμως, ο αρμόδιος να μας πει τι πάει με σπλινάντερο και τι με φρυγαδέλια; Για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις προτείνουμε τα εξής:

-Τα κρέατα που ταιριάζουν με χωριάτικη (για να δούμε! Θυμάσαι ποια είναι;) κατεβαίνουν καλύτερα με μπύρα.

-Τα κρέατα που πάνε με χόρτα ζητάνε το τσίπουρο ή την τσικουδιά τους.

-Τα κρέατα που συνοδεύονται από Ceasar θέλουν το κρασί ή το cocktails τους.

-Τα κρέατα που ταιριάζουν με σαλάτα λάχανο-καρότο χωρίζονται όπως προείπαμε σε δύο κατηγορίες. Για αυτά που τρώγονται με λεπτοκομμένη σαλάτα, για το ποτό τους ισχύει ό,τι και στην περίπτωση της Ceasar. Για αυτά με χοντροκομμένη, ισχύει ό,τι και στην περίπτωση της χωριάτικης.

image

V (for) VEGAN

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως είναι εντελώς τυχαίο το γεγονός πως η κατηγορία vegan συνέπεσε με το «V». Από εκεί και πέρα είτε είσαι vegan είτε όχι, υπάρχουν μια σειρά από πιάτα που μπορείς να φτιάξεις, με προϊόντα που θα βρεις στο efood, που ακόμα και στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης μπορούν να σταθούν επάξια σχεδόν πλάι σε κάθε κρεατικό.

Από φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και γύρο μανιταριών μέχρι τοματοκεφτέδες-κολοκυθοκεφτέδες και γεμιστά με τραχανά. Υπήρξαν μπόλικες εσωτερικές διαφωνίες για το ποιο από τα προαναφερθέντα και γενικώς τα vegan πιάτα μπορούν να παραβγούν τα κρέατα. Μόνο, όμως, ένα πιάτο, το οποίο μαγειρεύει συχνά πυκνά η μητέρα ενός συναδέλφου, συμφωνήσαμε (όσοι τουλάχιστον το έχουμε δοκιμάσει) πως όχι μόνο στέκεται ισάξια πλάι σε οποιοδήποτε κρεατικό, αλλά και πως όσο το τρώγαμε δεν καταλάβαμε πως δεν περιλάμβανε κρέας

Ο λόγος για τα σουτζουκάκια από φακές. Κρατήστε σαν φυλαχτό τη συνταγή τους (ναι, είναι λίγο μπελαλίδικη, αλλά αξίζει τον κόπο).

image

VI. ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΒΗΣΙΜΟ»

Δεν είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει στο τέλος κάθε γεύματος (τύπου) Τσικνοπέμπτης; Αυτό που οι συμμετέχοντες, έχουν φάει τόσο πολύ που δεν μπορούν να πάνε μέχρι την κουζίνα να φέρουν επιπλέον χαρτοπετσέτες ή ποτά, αλλά παρ΄όλα αυτά πάντα κάποιος θα προτείνει να φάνε κάτι ακόμα; Και αντί οι υπόλοιποι να του ζητήσουν να αποχωρήσει από τον χώρο ή έστω να αρνηθούν ευγενικά, πετάγεται ένας δεύτερος και λέει «πολύ καλή ιδέα. Ας φάμε ένα γλυκό για να χωνέψουμε» και την ίδια ώρα 1.000 διαιτολόγοι ανά τον πλανήτη σχίζουν τα πτυχία τους;​

Ναι είναι μαγικό! Κι επειδή είναι 100% βέβαιο πως θα συμβεί σε χιλιάδες τραπέζια ανά την χώρα και αυτή την Τσικνοπέμπτη και επειδή για να φτάσατε ως αυτό το σημείο του Longread σκοπεύετε να ψήσετε/μεγειρέψετε πολλά και διαφορετικά πράγματα, σας αξίζει το γλυκό να έρθει στο σπίτι σας έτοιμο και όχι με την μορφή συνταγής ή πρότασης. Από πάβλοβες και σουφλέ σοκολάτας με παγωτό μέχρι γαλακτομούρεκα και κανταΐφια. Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα τι γλυκό τραβάει η όρεξή σου, σκρόλαρε στις επιλογές ζαχαροπλαστείων -πίστεψέ μας θα βασανιστείς πολύ για να διαλέξεις- και σε λίγη ώρα θα αυτό το κάτι για το «σβήσιμο» θα είναι στην πόρτα σου.

Άντε και καλή μας χώνεψη!