Σωστό ή λάθος να έχουμε λιγότερη πίεση στα ελαστικά;

Gazzetta team
Σωστό ή λάθος να έχουμε λιγότερη πίεση στα ελαστικά;
Η χαμηλότερη πίεση στα ελαστικά προσφέρει –κατά την άποψη πολλών οδηγών- καλύτερη πρόσφυση στον δρόμο, όμως αυτό δεν ισχύει οπωσδήποτε και προκαλεί αρκετές αρνητικές επιπτώσεις, που μπορεί να γίνουν υπό συνθήκες επικίνδυνες.

Oι εταιρείες αυτοκινήτων υπογραμμίζουν με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι η ιδανική πίεση για τα ελαστικά κάθε μοντέλου τους. Μάλιστα αναφέρουν συνήθως και απαιτούμενες διαφορετικές πιέσεις όταν το αυτοκίνητο μεταφέρει δύο – τρεις επιβάτες χωρίς μεγάλες αποσκευές ή πλήρες φορτίο, οπότε τα ελαστικά καλούνται να «σηκώσουν» περισσότερο βάρος.

Ωστόσο, ορισμένοι οδηγοί δεν τηρούν τις υποδείξεις των κατασκευαστών αλλά επιλέγουν χαμηλότερες πιέσεις αέρα για τα ελαστικά του αυτοκινήτου τους θεωρώντας ότι έτσι «κρατάει» καλύτερα στον δρόμο. Τα πράγματα δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, όπως μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν σαφώς και τη συμπεριφορά των ελαστικών πάνω στο οδόστρωμα.

Στεγνός δρόμος

Σε στεγνό οδόστρωμα ελαττώνεται η απόσταση φρεναρίσματος, αν χαμηλώσουμε την πίεση του αέρα στα ελαστικά του αυτοκινήτου μας. Από την άλλη πλευρά το τιμόνι υστερεί σε ακρίβεια και το αυτοκίνητο αντιδρά λιγότερο άμεσα, ενώ σε υψηλές ταχύτητες γίνεται απρόβλεπτο.

Βρεγμένο οδόστρωμα

Δεν παίζουμε με τις πιέσεις των ελαστικών είτε με βροχή είτε σε στεγνό δρόμο.

Σε βρεγμένη άσφαλτο ισχύει για το φρενάρισμα ακριβώς το αντίθετο από ό,τι σε στεγνό οδόστρωμα, δηλαδή αυξάνεται η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος με χαμηλότερη πίεση ελαστικών σε σχέση με την κανονική. Αν όμως έχουμε βάλει περισσότερο αέρα από ό,τι συνιστά ο κατασκευαστής, τότε μειώνεται λίγο η απόσταση φρεναρίσματος σε βρεγμένο δρόμο. Να σημειώσουμε επίσης, ότι η χαμηλότερη πίεση ελαστικών αυξάνει σε αυτές τις συνθήκες την κατανάλωση καυσίμου.

Συμπέρασμα

Oι ενδείξεις της πίεσης είναι είτε στην τάπα του ρεζερβουάρ είτε στο κολονάκι του οδηγού.

Δεν έχει νόημα να παίζουμε με τις πιέσεις του αέρα των ελαστικών μας, μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο επικίνδυνο. Οι συστάσεις των κατασκευαστών αποτελούν ουσιαστικά τη χρυσή τομή για βρεγμένα και στεγνά οδοστρώματα και είναι σημαντικό να τηρούνται και να μην τις παρακάμπτουμε, καθώς δεν γίνεται να αλλάζουμε συνέχεια την πίεση των ελαστικών κάθε φορά που ξεκινά ή σταματά να βρέχει. Να υπενθυμίσουμε ότι τα αυτοκόλλητα με τις σχετικές ενδείξεις υπάρχουν συνήθως στο εσωτερικό της τάπας του ρεζερβουάρ ή στο μεσαίο κολονάκι της πόρτας του οδηγού.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!