Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο στα τροχαία ατυχήματα

Πέτρος Σηφαλάκης
Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο στα τροχαία ατυχήματα
Έρευνα του IIHS αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στους δρόμους και έχουν τον κίνδυνο να τραυματιστούν πιο σοβαρά από έναν άνδρα καθώς συχνά οδηγούν μικρά αυτοκίνητα.

Πλέον βρισκόμαστε στο 2021 και ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης παρέχει σαφώς περισσότερη ασφάλεια από ένα μικρομεσαίο δεκαετίας, ακόμη και από ένα μεγάλο σεντάν ή SUV 15 ετών. Τα μοντέλα των κατασκευαστών αριστεύουν σε ασφάλεια και βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο της ιστορίας των τεσσάρων τροχών σε ο,τι αφορά την τεχνολογία, την αντοχή των αμαξωμάτων και τα ηλεκτρονικά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται θανατηφόρα τροχαία στην άσφαλτο.

Το IIHS (Insurance Institute for Highway Safety - Αμερικανικό Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων) πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα αναλύοντας ατυχήματα που έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1998 έως και το 2015. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ένα ατύχημα, ωστόσο όταν αυτό συμβεί, οι γυναίκες έχουν από 20% έως 28% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με τους άνδρες.

Επίσης, ο κίνδυνος να τραυματιστούν σοβαρά βρίσκεται από 37% έως 73% περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες οδηγούς. Το IIHS δίνει εξήγηση σε αυτό και λέει ότι συμβαίνει επειδή οι γυναίκες συχνά οδηγούν μικρότερα και ελαφρύτερα αυτοκίνητα σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης, στις ΗΠΑ ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό των αυτοκινήτων στο δρόμο είναι τα τεράστια pick-up που ζυγίζουν πάνω από δύο τόνους, ένας δύσκολος... αντίπαλος για ένα μικρό αυτοκίνητο σε περίπτωση τροχαίου.

Ο IIHS λέει επίσης ότι οι γυναίκες τραυματίζονται και ευκολότερα καθώς έχουν πιο ευαίσθητο σκελετό από τους άνδρες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Τέλος να αναφέρουμε ότι η τάση της αγοράς στα τελευταία χρόνια έχει κάνει μόδα τα SUV μοντέλα, που τα έχουν αγαπήσει και οι γυναίκες για το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρουν αλλά και την πρακτικότητά τους. Συνεπώς μια ίδια έρευνα σε μερικά χρόνια από σήμερα ίσως δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Το διάστημα 1998-2015 που πήρε τα στοιχεία ο IIHS, τα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι γυναίκες ήταν πολύ διαφορετικά από σήμερα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!