Μεγάλη άνοδος 20,5% για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου

Gazzetta team
Μεγάλη άνοδος 20,5% για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου
Ύστερα από έξι μήνες βαθιάς ύφεσης, οι ταξινομήσεις καινούριων αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο 20,5% το Σεπτέμβριο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Το πρώτο θετικό πρόσημο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 έφερε ο Σεπτέμβριος, μαζί με την αισιοδοξία στην αγορά αυτοκινήτου. Μετά από ένα εξάμηνο με συνεχή αρνητικά ρεκόρ ταξινομήσεων, η αγορά αυτοκινήτου φαίνεται ότι ανακτά τη δυναμική της.

Όπως μπορούμε να δούμε και στον πίνακα που ακολουθεί, ο Σεπτέμβριος του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σηματοδότησε μια σημαντική αύξηση ταξινομήσεων νέων οχημάτων σε όλες τις κατηγορίες -επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και μοτοσικλέτες.

Ωστόσο στο πρώτο εννεάμηνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και το Σεπτέμβριο του 2020, η μείωση ταξινομήσεων είναι μεγάλη, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα στην κατηγορία των επιβατικών αυτοκινήτων, η μείωση έχει φτάσει το 35,3%, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί.

Όσον αφορά στα επιβατικά αυτοκίνητα, πρώτη μάρκα το Σεπτέμβριο παραμένει η Toyota, με μειωμένο όμως ποσοστό σε σχέση με αυτό του εννεαμήνου, ενώ ακολουθούν η Peugeot με ενισχυμένο ποσοστό και η Volkswagen. Έκπληξη αποτελεί η σημαντική άνοδος της Mercedes, κυρίως λόγω των εξαιρετικών ταξινομήσεων της νέας A-Class. Στο σχήμα που ακολουθεί, αποτυπώνονται οι 10 πρώτες σε ταξινομήσεις μάρκες επιβατικών αυτοκινήτων και τα ποσοστά τους.

Top 10 ταξινομήσεων αυτοκινήτων κατά μάρκα, Σεπτέμβριος 2020

Σε επίπεδο εννεαμήνου, οι Toyota, Peugeot και Volkswagen διατηρούν τη θέση τους στο top 3, από εκεί και κάτω όμως βλέπουμε διαφοροποιήσεις, με Ford και Renault να φεύγουν από το πλάνο του top 10 και αντίθετα σε αυτό να βρίσκονται οι Skoda και BMW, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στη σχηματική παράσταση που ακολουθεί.

Top 10 ταξινομήσεων αυτοκινήτων κατά μάρκα, Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2020

Οι ταξινομήσεις μοτοσικλετών διατηρούν τη δυναμική τους, με μικρή σχετικά μείωση στο σύνολο του 2020, όπως είδαμε παραπάνω. Πολλά ωστόσο έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά του δικύκλου, καθώς οι πιο εμπορικές μάρκες στην αγορά δεν είναι αυτές που ίσως πολλοί νομίζουν. Όπως μπορείτε να δείτε και στη σχηματική παράσταση στη συνέχεια, απόλυτη είναι η κυριαρχία της SYM, ενώ πασίγνωστες μάρκες με παγκόσμια παρουσία όπως οι Suzuki και Kawasaki δεν υπάρχουν πουθενά στο top 10 των ταξινομήσεων, τόσο του μηνός Σεπτεμβρίου όσο και του έτους.

Top 10 ταξινομήσεων μοτοσικλετών κατά μάρκα, Σεπτέμβριος 2020

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!