«Έφυγε» ο πρωταθλητής ταχύτητας και ράλι, EIΠΩΡΧ

Γιώργος Βαρίνος
«Έφυγε» ο πρωταθλητής ταχύτητας και ράλι, EIΠΩΡΧ
Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από την ζωή ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος, ένας εξαιρετικός επιστήμων, ένας σπάνιος επιχειρηματίας και πρωταθλητής ταχύτητας του 1968 και του πρωταθλήματος Ράλι το 1973.

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος με καταγωγή από το Σοποτό Καλαβρύτων, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, τελείωσε το Γυμνάσιο Αναβρύτων και σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το Technische Universität του Ντάρμσταντ. Εργάστηκε και ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης της «Χρωματουργίας Πειραιώς» γνωστότερης και σαν «ΧΡΩΠΕΙ», που εξελίχθηκε σαν κλάδος της χημικής βιομηχανίας ύστερα από την εργαστηριακή ανακάλυψη της ανιλίνης, παραγώγου του άνθρακα, υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών, οι οποίες υποκατέστησαν τα φυσικά χρώματα κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία. Εκτός από τρομερός οδηγός με το ψευδώνυμο ΕΙΠΩΡΧ (που είναι ανάποδα το ΧΡΩΠΕΙ) και Πρωταθλητής των αγώνων ταχύτητας του 1968 και του Πρωταθλήματος Ράλι του 1973, ήταν και εξαιρετικός επιχειρηματίας και ανέλαβε την διοίκηση της ΧΡΩΠΕΙ, το 1974.

Υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Σοφιανόπουλου, η εταιρία απέκτησε παγκόσμιες πατέντες για παυσίπονα όπως το πασίγνωστο τότε Algon κ.α. Ειδικεύτηκε στην αναπτυξιακή έρευνα και τεχνολογία, ενώ – μεταξύ άλλων – κατασκεύασε τα πρώτα ελληνικά όπλα, πολυβόλα και τουφέκια.

Είχε μάλιστα αρχίσει και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, αλλά για.. «διαφόρους λόγους» η παραγωγή σταμάτησε. Στα εργαστήρια της η ΧΡΩΠΕΙ συνέθεσε και το προωθητικό υγρό πυραύλων Υδραζίνη, ενώ στα ναυπηγεία Αυλίδος κατασκεύασε τορπιλακάτους, μια ακόμα προσπάθεια που σταμάτησε για …άγνωστους λόγους. Η ΧΡΩΠΕΙ για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έφερε σε πέρας υλικό υψηλοτάτης τεχνολογίας με άκρως απόρρητη σύμβαση, το οποίο χαρακτηρίστηκε εθνικό θέμα υψίστης ασφάλειας, αλλά ποτέ δεν προσκλήθηκε στις δοκιμές. Το 1972 απέδειξε ότι η σόγια ευδοκιμεί στη χώρα μας αλλά οι προσπάθειες για βιομηχανική εκμετάλλευση και πάλι ναυάγησαν…

Επίσης κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο παρασκευής πρωτεϊνούχων αλεύρων υψηλής περιεκτικότητας σε οξέα. Την τεχνολογία ζήτησε εκτός των άλλων κρατών και η Βουλγαρία με ανταλλαγή τεχνολογίας παραγωγής κιτρικού οξέος, αλλά το κράτος δεν επέτρεψε τη συνεργασία αυτή και διέταξε το κλείσιμο του εργοστασίου. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος, το 1977 κατάφερε να εξάγει το πρώτο ελληνικό πετρέλαιο στο Κερί Ζακύνθου και κατέληξε στα δικαστήρια κατηγορούμενος από την κρατική μηχανή, παρόλο που είχε πάρει δύο άδειες γι’ αυτό τον σκοπό… Κατόπιν όλων αυτών παραιτήθηκε από τη διοίκηση της ΧΡΩΠΕΙ (η εταιρεία στις αρχές του 1980 εντάσσεται στις προβληματικές επιχειρήσεις και κλείνει οριστικά λίγα χρόνια αργότερα) και ασχολήθηκε με την μελέτη του «ελληνικού προβλήματος», γράφοντας βιβλία και κάνοντας εκπομπές σε μικρής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Επίσης, το 1981 ίδρυσε το Κόμμα του Ελληνισμού, με το οποίο συμμετείχε ανεπιτυχώς σε εκλογικές αναμετρήσεις. Από το 1990 αφιερώθηκε στο ζήτημα των πανωτοκίων για τα οποία τελικά ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε μόλις το 1997 ότι είναι παράνομα.

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος ήταν παντρεμένος με την γνωστή ηθοποιό Τζένη Ρουσσέα, με την οποία χώρισαν χρόνια αργότερα έχοντας αποκτήσει μια κόρη, την Έλλη. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος ήταν ευφυής, εξαιρετικά μορφωμένος, πολυτάλαντος και πολυπράγμων, μα προ πάντων ήταν πατριώτης, ο οποίος δεν δίστασε να θυσιάσει τα προσωπικά του συμφέροντα, παλεύοντας για το καλό της πατρίδας, τουλάχιστον όπως αυτός το πίστευε.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!