Εννιαθέσιο και ηλεκτρικό το νέο Citroen e-Spacetourer (pics)

Πέτρος Σηφαλάκης
Εννιαθέσιο και ηλεκτρικό το νέο Citroen e-Spacetourer (pics)
Μια νέα, ηλεκτροκίνητη πρόταση προστέθηκε στην γκάμα του γαλλικού επιβατικού βαν, με μέγιστη αυτονομία 330 χιλιόμετρα και δυνατότητα επιλογής διάφορων αμαξωμάτων.

Ο όμιλος PSA δίνει μεγάλη βάση στην ηλεκτροκίνηση και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα, από την παρουσίαση πολλών μοντέλων με μπαταρίες. Το Citroen e-Spacetourer είναι το μεσαίο επιβατικό βαν της μάρκας το οποίο έγινε ηλεκτροκίνητο και διατίθεται σε δύο εκδόσεις, μια με σετ μπαταριών των 50 kW και άλλη μια με 75 kW. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με το γνωστό σύστημα που φοράνε αρκετά ηλεκτροκίνητα μοντέλα του ομίλου (Peugeot e-208, Opel Corsa-e κλπ), ενώ αμφότερες οι εκδόσεις χρησιμοποιούν έναν ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων και 260 Nm ροπής.

Έξυπνες λύσεις διαχείρισης της ενέργειας

Υπάρχουν τρία διαφορετικά προγράμματα οδήγησης, το Normal, το Eco και το Power, με το κάθε ένα από αυτά να έχουν σαφείς διαφορές μεταξύ τους. Για παράδειγμα στο Normal, η απόδοση του κινητήρα πέφτει στους 109 ίππους και στα 210 Nm ροπής, ενώ στο Eco ο οδηγός έχει στη διάθεσή του 82 ίππους και 180 Nm ροπής. Όπως καταλαβαίνουμε, η κορυφαία τιμή των 136 ίππων και 260 Nm έρχονται στην επιλογή Power.

Κοινό σημείο όλων των προγραμμάτων οδήγησης είναι η ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική ταχύτητα στα 130 χλμ./ώρα, προκειμένου η μπαταρία να μην «εξατμίζεται» στις υψηλές ταχύτητες. Στη συνέχεια ο οδηγός θα μπορεί να επιλέξει αν επιθυμεί υψηλό επίπεδο ανάκτησης ενέργειας. Στη ρύθμιση Enhanced το e-Spacetourer μπορεί να οδηγηθεί σχεδόν με ένα πεντάλ αφού στο «άσε» του γκαζιού, το αυτοκίνητο κόβει αρκετά, καθιστώντας το φρένο μόνο λύση ανάγκης. Στο Standard, είναι σχεδόν όπως και σε ένα μοντέλο με μοτέρ εσωτερικής καύσης.

Τρία διαφορετικά αμαξώματα, δυνατότητα fast charging

Στο κομμάτι της φόρτισης αν και δεν αναφέρεται ο χρόνος που διαρκεί η διαδικασία, η Citroen λέει ότι προσφέρει είτε έναν φορτιστή 7,4 kW ή έναν τριφασικό 11 kW που υποστηρίζει ακόμη και φόρτιση στα 100 kW. Στην τελευταία περίπτωση και μόνο αν βρεθεί αντίστοιχη παροχή ρεύματος, οι μπαταρίες γεμίζουν στο 80% από άδειες μέσα σε 30 λεπτά. Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν κοινά με τα «αδερφάκια» που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το αμάξωμα διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, την XS με μήκος στα 4,6 μέτρα, τη M με μήκος στα 4,95 μέτρα και την XL με μήκος στα 5,3 μέτρα. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών ανέρχεται στους εννέα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!