Η Google δοκίμαζε κρυφά ένα αυτόνομο αυτοκίνητο ήδη το 2009 (vid)

Πέτρος Σηφαλάκης
Η Google δοκίμαζε κρυφά ένα αυτόνομο αυτοκίνητο ήδη το 2009 (vid)
Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που η Google έβγαλε στους δρόμους ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, το οποίο κάλυψε πάνω από 1.500 χιλιόμετρα.

Ένα Toyota Prius που δεν απαιτούσε οδηγό στο τιμόνι για να κινηθεί, κυκλοφορούσε στους δρόμους της Καλιφόρνια το 2009. Η Google δούλευε μυστικά πάνω σε αυτό το πρότζεκτ και η είδηση δεν είχε κυκλοφορήσει μέχρι πολύ πρόσφατα, όπου αποφάσισαν να το βγάλουν στη δημοσιότητα. Οι ιδρυτές της Google έθεσαν μια αποστολή στους προγραμματιστές και τους μηχανικούς τους, να φτιάξουν ένα αυτοκίνητο που θα μπορεί να κινηθεί σε μεγάλη ποικιλία διαδρομών και με δυσκολίες γύρω του, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από τον οδηγό.

«Μυστικά» και χωρίς άδεια!

Να έχει την «αντίληψη» να αποφεύγει τους κινδύνους και να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη νέα εποχή που θα ερχόταν. Εν έτει 2009 λοιπόν, έφτιαξαν αυτό το ειδικά διαμορφωμένο Prius με τα υπερεξελιγμένα για την εποχή συστήματα, κάμερες και ραντάρ. Ο στόχος τους ήταν να καλύψουν 1.000 μίλια διαδρομών (1.609 χλμ) και να συλλέξουν δεδομένα για την αυτόνομη οδήγηση. Το πρότζεκτ δεν έγινε ποτέ γνωστό και στην πράξη, πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαιτούμενη ειδική άδεια, η οποία δόθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2012 στη Νεβάδα. Στην Καλιφόρνια, δόθηκε τον Σεπτέμβρη του 2014. Παρακάτω υπάρχει ένα βίντεο (το οποίο ακολουθείται από μια μεγάλη σειρά βίντεο) που δείχνουν αναλυτικά την πορεία αυτού του μυστικού πειράματος.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!