F1: Σαν σήμερα ο πρώτος αγώνας στην ιστορία

Gazzetta team
F1: Σαν σήμερα ο πρώτος αγώνας στην ιστορία
Η 13η Μαΐου είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή για τη Formula 1, καθώς πίσω στο 1950 διεξήχθη ο πρώτος επίσημος αγώνας στην ιστορία του σπορ.

Η μεταπολεμική εποχή έμελλε να φέρει τεράστιες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα στον τομέα του τότε μηχανοκίνητου αθλητισμού, είχαν ήδη ξεκινήσει να μπαίνουν τα θεμέλια από την αρχή του αιώνα. Διάσημοι αγώνες όπως οι 24H του Le Mans και τo Indianapolis 500 είχαν ήδη διεξαχθεί.

Όμως στις 13 Μαΐου είχαμε την διεξαγωγή του πρώτου επίσημου αγώνα της Formula 1. Οι μη πρωταθληματικοί αγώνες που είχαν διεξαχθεί, αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισμα, ώστε να δημιουργηθεί το κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στην Μ. Βρετανία και την πίστα του Silverstone. Το event αυτό προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον με τις κερκίδες να είναι κατάμεστες. Ο αριθμός των θεατών έφτασε συνολικά τις 150.000 την ημέρα του αγώνα, νούμερα που σήμερα αρκετές διοργανώσεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Παρόντες στο πρώτο Grand Prix ήταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ και η Βασίλισσα Ελίζαμπεθ.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Alfa Romeo ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια, κάνοντας το 1-2-3 στα τελικά αποτελέσματα. Ο Τζιουζέπε Φαρίνα με την Alfetta 158 έγραψε ιστορία όντας ο πρώτος νικητής στην F1, τερματίζοντας μπροστά από τους Λουίτζι Φατζόλι και Ρεγκ Παρνέλ. Ο Χουαν-Μανουέλ Φάντζιο θα μπορούσε να αποτελέσει το 1-2-3-4 για την Alfa Romeo, όμως εγκατέλειψε λίγους γύρους πριν από το τέλος.

Στην 4η θέση του αγώνα και δύο γύρους πιο πίσω ολοκλήρωσε η Talbot-Lago του Ιβές Ζιρό-Καμπαντούς. Παραδόξως, η Ferrari δεν συμμετείχε στον πρώτο αγώνα της F1, καθώς είχε διαφωνήσει για τη χρηματοδότηση των συμμετεχόντων.

Σήμερα το σπορ έχει αλλάξει εξ’ολοκλήρου, με την τεχνολογία στο απόγειο της, με τους αγώνες να έχουν ελάχιστα κοινά με τους τότε. Έχοντας συμπληρώσει 71 χρόνια ζωής, η F1 μετρά στο 2021, πάνω από 1000 αγώνες στην ιστορία της.

Image credit: Alfa Romeo

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!