20 χρόνια από τον πρώτο τίτλο του ‘’Σούμι’’ με τη Ferrari

Gazzetta team
20 χρόνια από τον πρώτο τίτλο του ‘’Σούμι’’ με τη Ferrari
Στις 8 Οκτωβρίου 2000 κατέκτησε ο Μίκαελ Σουμάχερ στη Σουζούκα της Ιαπωνίας τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο με τα χρώματα της Scuderia μετά από 21 ‘’πέτρινα’’ χρόνια για τη ‘’Scuderia’’ στο πρωτάθλημα οδηγών της Formula 1!

Ο Μίκαελ Σουμάχερ γιορτάζει σήμερα μία σημαδιακή επέτειο μία ημέρα πριν το επίσημο ντεμπούτο του γιου του, Μικ, με τα χρώματα της Alfa Romeo στον θαυμαστό κόσμο της Formula 1. Συγκεκριμένα πριν ακριβώς 20 χρόνια κατέκτησε ο Γερμανός πιλότος το πρώτo του πρωτάθλημα οδηγών με τη Ferrari βάζοντας τέλος με τη νίκη του στη Σουζούκα στις 8 Οκτωβρίου του 2000 σε 21 «πέτρινα χρόνια» της Scuderia! Ο Σούμι έχει χαρακτηρίσει αυτόν τον τίτλο ακόμη σημαντικότερο και από το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα με τη Benetton, αφού απετέλεσε την απαρχή μίας πολυετούς κυριαρχίας του ίδιου και της Ferrari η οποία απέφερε άλλους τέσσερις τίτλους το 2001, το 2002, το 2003 και το 2004.

Η πίεση για τον Μίκαελ Σουμάχερ ήταν τεράστια, αφού μεταγράφηκε στη Ferrari το 1996 και είχε μείνει έως το 2000 άτιτλος παρά τις υψηλές προσδοκίες, με τις οποίες τον υποδέχθηκαν στην ιταλική ομάδα. Το 1996 ήταν η Ferrari απλά πολύ αργή, το 1997 είχε χάσει ο Γερμανός τον τίτλο όταν εγκατέλειψε στη Χερέθ προσπαθώντας να θέσει εκτός αγώνα τον Βιλνέβ χτυπώντας το μονοθέσιο του Καναδού, το 1998 του έσβησε ο κινητήρας στην εκκίνηση του τελευταίου Γκραν Πρι της σεζόν στην Ιαπωνία και στη συνέχεια κλατάρισε ένα ελαστικό της Ferrari οπότε έμεινε πάλι με άδεια χέρια, ενώ το 1999 ναυάγησαν τα όνειρά του μετά από ένα κάταγμα στο πόδι του που τον άφησε για μεγάλο διάστημα εκτός αγώνων.

H πρωταθλήτρια Ferrari του 2000.

To 2000 είχε ξεκινήσει με το δεξί για τον Σουμάχερ, αφού νίκησε για πρώτη φορά στο εναρκτήριο Γκραν Πρι Αυστραλίας την ίδια στιγμή που εγκατέλειψαν λόγω μηχανικής βλάβης οι δύο άλλοι διεκδικητές του τίτλου, Μίκα Χάκινεν και Ντέιβιντ Κούλθαρ. Ο Κούλθαρ δήλωσε για εκείνη τη χρονιά ότι «το κλειδί ήταν ότι στη Ferrari είχαν κάνει τη Formula 1 τους πιο αξιόπιστη. Είχαν ένα πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο από τη McLaren και όλοι οι άλλοι είχαν αναξιόπιστα αυτοκίνητα. Δεν ήταν μόνον γρήγορο, αλλά επίσης αξιόπιστο».

H συνέχεια ήταν ιδανική για τον Σούμι με δύο νίκες στους επόμενους αγώνες στη Βραζιλία και στον Αγιο Μαρίνο, από εκεί και έπειτα άρχισε όμως να πέφτει η απόδοσή του και να ανεβαίνει σταδιακά η McLaren μαζί με τον Χάκινεν. Το πιο μεγάλο πλήγμα ήρθε όμως για τον Γερμανό και τη Scuderia στην τριάδα των Γκραν Πρι Γαλλίας, Αυστρίας και Γερμανίας όπου εγκατέλειψε και έμεινε άποντος. Στη Γαλλία εγκατέλειψε λόγω μηχανικού προβλήματος, ενώ στο Σπίλμπεργκ και στο Χόκενχαϊμ είχε δύο συγκρούσεις στην εκκίνηση και έμεινε πάλι εκτός αγώνα.

O Σούμι πήγε να σπάσει από τη χαρά του το τιμόνι του μονοθεσίου του.

Ακολούθησε ο θρίαμβος του Γερμανού στη Μόντσα με τον οποίο ισοφάρισε το ρεκόρ των 41 νικών του Σένα και αμέσως μετά νίκησε ο Σουμάχερ στην Ινδιανάπολη με ταυτόχρονη εγκατάλειψη του Χάκινεν λόγω βλάβης της McLaren του. Χάρη σε αυτά τα αποτελέσματα ο αγώνας στη Σουζούκα της Ιαπωνίας εξελίχθηκε σε Matchball για τον Μίκαελ Σουμάχερ σε περίπτωση νίκης του. Τελικά ο Γερμανός νίκησε στις 8 Οκτωβρίου του 2000 μετά από έναν στρατηγικά άψογο αγώνα χάρη στον ιδιοφυή Ρος Μπρον, άφησε δεύτερο τον Χάκινεν και πανηγύρισε έξαλλα το πρώτο του πρωτάθλημα στα κόκκινα! Μόλις πέρασε μάλιστα ο Σούμι πρώτος τη γραμμή τερματισμού, άρχισε να χτυπά με τόση δύναμη το τιμόνι της Ferrari του, ώστε οι άνθρωποι της Scuderia το άλλαξαν προληπτικά πριν τον επόμενο αγώνα φοβούμενοι ότι μπορεί να του είχε προκαλέσει κάποια ζημιά!

Παράσημο για τον επτά φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή της Formula 1 αποτελεί η δήλωση του Ντέιβιντ Κούλθαρ, ότι «δεν μπορείς να διανοηθείς ένα τέτοιο σερί πλέον σήμερα. Νίκησε, αλλά όχι με ένα τέτοιο πλεονέκτημα αυτοκινήτου, όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα με τη Mercedes».

Μακάρι να τον ξαναδούμε όρθιο και υγιή και να καμαρώνει τον γιο του να τρέχει στη Formula 1!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!