Εξι άγνωστα στοιχεία για τα Γκραν Πρι της Formula 1 με βροχή

Gazzetta team
Εξι άγνωστα στοιχεία για τα Γκραν Πρι της Formula 1 με βροχή
Το Σαββατοκύριακο αναμένεται βροχή στο Γκραν Πρι Βελγίου. Διόλου περίεργο, καθώς η πίστα του Σπα είναι σύμφωνα με τις στατιστικές εκείνη που έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα τα περισσότερα Γκραν Πρι της Formula 1 υπό βροχή.

Βροχή και Formula 1 συνθέτουν ένα απρόβλεπτο δίδυμο, στο οποίο χρωστάμε ορισμένα από τα ανατρεπτικότερα και πιο ενδιαφέροντα Γκραν Πρι στην ιστορία του αθλήματος. Αυτό το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να βιώσουμε πάλι ανάλογες καταστάσεις, αφού οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες στο Γκραν Πρι του Βελγίου. Κάτι που δεν ξενίζει, καθώς η πίστα του Σπα είναι εκείνη που έχει φιλοξενήσει τα περισσότερα Γκραν Πρι της Formula 1 που έγιναν υπό βροχή.

Διαβάστε έξι σχεδόν άγνωστα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους βροχερούς αγώνες στην ιστορία της Formula 1 από το 1950 έως τα τέλη του 2019!

Ποσοστό Γκραν Πρι υπό βροχή

Από το 1950 έως τα τέλη του 2019 πραγματοποιήθηκαν 1.018 επίσημα Γκραν Πρι που μετρούσαν στα πρωταθλήματα της Formula 1. Τα 139 από αυτά έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ως αγώνες υπό βροχή, δηλαδή το 13,7% του συνόλου ή περίπου δύο ανά αγωνιστική σεζόν.

Οι πιο βροχερές χρονιές

Το 1981 ήταν η χρονιά με τους περισσότερους αγώνες με βροχή στην ιστορία της Formula 1. Εκείνο το έτος περιελάμβανε το πρωτάθλημα της Formula 1 15 Γκραν Πρι και τα 6 από αυτά έγιναν με βροχή, δηλαδή το 40% του συνόλου των αγώνων.

Οι σεζόν της…ξηρασίας

Εντεκα χρονιές δεν είχαμε στη Formula 1 ούτε έναν αγώνα με βροχή! Το ρεκόρ…ξηρασίας κατέχει η τριετία 1957 έως 1959 όπου δεν έγινε επί τρεις συνεχόμενες αγωνιστικές σεζόν της F1 ούτε ένα Γκραν Πρι σε βρεγμένη πίστα.

Συνεχόμενα Γκραν Πρι με βροχή

Το έτος 1993 πέρασε στην ιστορία καθώς ξεκίνησε με τέσσερα Γκραν Πρι της Formula 1 με βροχή! Μεταξύ αυτών ξεχώρισε το Γκραν Πρι Ευρώπης στην πίστα του Ντόνινγκτον, όπου o Σένα έκανε κατά πολλούς ειδικούς τον καλύτερο πρώτο γύρο όλων των εποχών στην ιστορία της Formula 1, ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως «Ο Γύρος των Θεών». Δείτε στο σχετικό video, πώς ξεκίνησε ο Βραζιλιάνος τέταρτος, βρέθηκε πέμπτος αμέσως μετά την εκκίνηση και στο τέλος του πρώτου γύρου είχε προσπεράσει τους πάντες και είχε τεθεί επικεφαλής της κούρσας!

Πού βρέχει συχνότερα

Το Σπα του Βελγίου είναι η πίστα που τραβά περισσότερο από τις υπόλοιπες σαν μαγνήτης τη βροχή. Από τα 52 επίσημα Γκραν Πρι της Formula 1 που έχουν γίνει εκεί, έβρεχε στα 14. Στατιστικά υπάρχει μία πίστα με 100% των αγώνων της F1 υπό βροχή. Πρόκειται για το Ντόνινγκτον της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο φιλοξένησε ωστόσο μόνον μία και μοναδική φορά το 1993 το πρωτάθλημα της Formula 1 και έτυχε να βρέχει στον συγκεκριμένο αγώνα.

Oι θεοί της βροχής

Αρκετοί οδηγοί της Formula 1 πέρασαν στην ιστορία ως σπεσιαλίστες στη βροχή. Σύμφωνα με τις στατιστικές, τις περισσότερες νίκες με βροχή έχει κατακτήσει ο Μίκαελ Σουμάχερ με 17, ακολουθεί ο Σένα με 13 σε σύνολο 41 νικών και τρίτος είναι ο Λιούις Χάμιλτον με 12. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε βέβαια, ότι ο Βραζιλιάνος έχει τρέξει περίπου τους μισούς αγώνες από τους άλλους δύο σπουδαίους οδηγούς.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!