Ένας χρόνος χωρίς τον Νίκι Λάουντα (pics & vids) 

Ένας χρόνος χωρίς τον Νίκι Λάουντα (pics & vids) 
Δώδεκα μήνες συμπληρώθηκαν από τότε που η οικογένεια της Formula 1 έμεινε πιο φτωχή, χάνοντας μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που είδαμε ποτέ στην ιστορία των μηχανοκίνητων σπορ.

Στις 20 Μαΐου του 2019 η Formula 1 έχασε μια κορυφαία προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που έγραψε τη δική του ιστορία και που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο Νίκι Λάουντα έχει «φύγει» εδώ και ένα χρόνο, ύστερα από πολλές περιπέτειες με την υγεία του. Είχε υποβληθεί δύο φορές σε μεταμόσχευση νεφρού και τον Αύγουστο του 2018, δέχτηκε και μεταμόσχευση πνεύμονα. Οι καταστάσεις ήταν δύσκολες όμως ο Λάουντα κατάφερε να τις ξεπεράσει και να τις αφήσει πίσω του, έως τον Ιανουάριο του 2019 όπου μια γρίπη τον καθήλωσε και αποδείχθηκε, ότι ήταν η χαριστική βολή.

Τελικά στις 20 Μαΐου έφυγε από τη ζωή και ο κόσμος της Formula 1, αλλά και των μηχανοκίνητων σπορ γενικότερα, έπεσε σε βαρύ πένθος. Όλες οι ομάδες έσπευσαν να τιμήσουν τη μνήμη και το μεγαλείο του στο Γκραν Πρι του Μονακό και ο Λιούις Χάμιλτον, ήταν πιθανότατα εκείνος που πήρε την είδηση πιο βαριά από όλους στην F1, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που είχε μαζί του.

Άλλωστε, ο Αυστριακός έπαιξε ρόλο-κλειδί για τη μεταγραφή του στη Mercedes, από τη McLaren, το 2012. Ο Νίκι Λάουντα γεννήθηκε στη Βιέν

νη στις 22 Φεβρουαρίου του 1949, σε ευκατάστατη οικογένεια. Από μικρός είχε πάρει το μικρόβιο των μηχανοκίνητων σπορ και κυνήγησε μια λαμπρή καριέρα, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων, ειδικότερα των συγγενικών του προσώπων, που είχαν πολλές αντιρρήσεις σχετικά με την ενασχόλησή του με τους αγώνες.

Κατάφερε να μπει στη Formula 1 ύστερα από πολλές επιτυχίες στις μικρότερες κατηγορίες και έτρεχε από το 1971 έως το 1985, με μια ενδιάμεση «παύση» για τις σεζόν του 1980 και του 1981. Κατάφερε να κατακτήσει τρία παγκόσμια πρωταθλήματα, δύο με τη Ferrari (1975, 1977), ένα με τη McLaren (1984) και συνολικά, άλλαξε 5 ομάδες (March, BRM, Ferrari, Brabham και McLaren). Οι επιτυχίες του σίγουρα θα τον κρατήσουν για πάντα ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές της Formula 1.

Το σοκαριστικό συμβάν του 1976

Ωστόσο, στο άκουσμα του ονόματός του, αυτόματα σκεφτόμαστε το τρομακτικό συμβάν που έγινε στο Γκραν Πρι στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ, όπου κόντεψε να χάσει τη ζωή του. Έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου που οδηγούσε, χτύπησε στις μπαριέρες της «πράσινης κόλασης» και το αγωνιστικό τυλίχτηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να δεχτεί σοβαρά εγκαύματα. Τελικά, όχι μόνο κατάφερε να σωθεί, αλλά είχε τη δύναμη να συνεχίσει να αγωνίζεται, παρά την τραυματική του εμπειρία.

Στα βίντεο που ακολουθούν, μπορείτε να απολαύσετε το μεγαλείο του Νίκι Λάουντα. Φροντίστε να ανοίξετε το σύνδεσμο κατευθείαν στο YouTube, καθώς έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής σε εξωτερικά media players σελίδων, από τον επίσημο λογαριασμό της Formula 1.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!