ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
«Θα γίνει το Γκραν Πρι Αυστραλίας», λένε οι διοργανωτές του αγώνα!

«Θα γίνει το Γκραν Πρι Αυστραλίας», λένε οι διοργανωτές του αγώνα!

Ο Φέτελ έχει αναχωρήσει από τη Μελβούρνη με προορισμό την Ελβετία.

Το απόλυτο ρεζίλι για τη Formula 1. Ενώ οι πρώτοι οδηγοί έχουν αναχωρήσει από την Αυστραλία, οι διοργανωτές επιμένουν ότι ο αγώνας θα γίνει κανονικά προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα!

Χάος πριν το εναρκτήριο Γκραν Πρι της Formula 1 στη Μελβούρνη. Μετά από πολύωρη αναμονή για την επίσημη επιβεβαίωση της ακύρωσης του αγώνα, τελικά ανακοίνωσαν οι διοργανωτές όλως αιφνιδίως, ότι από τη δική τους πλευρά θα γίνει κανονικά το Γκραν Πρι Αυστραλίας. Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν ανακοινώσει όλα τα σημαντικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου FIA και οι ομάδες συμφώνησαν να ακυρωθεί ο αγώνας. Αρχικά το ανακοίνωσε το BBC και ακολούθησαν και άλλες πηγές ενημέρωσης, όπως τα γερμανικά ‘’auto motor und sport’’ και η ‘’Bild’’, αλλά και το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τους, στις συζητήσεις συμμετείχε ο πρόεδρος της FIA Ζαν Τοντ τηλεφωνικά από την Ευρώπη, ενώ τη Liberty Media εκπροσωπούσε ο Ρος Μπρον. Μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (μιλάμε βεβαίως για ώρα Αυστραλίας) θεωρείτο σίγουρο, ότι το Γκραν Πρι δεν πρόκειται να γίνει.

Κανείς δεν θέλει να πληρώσει

Και τότε ακολούθησε η βόμβα με τη μορφή μίας δήλωσης της διοργανώτριας Australian Grand Prix Corporation AGPC. Σύμφωνα με αυτήν οι πύλες του αυτοκινητοδρομίου θα άνοιγαν κανονικά για το κοινό το πρωί της Παρασκευής και θα γίνονταν όλες οι εκδηλώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Όλα αυτά γίνονται βεβαίως για τα χρήματα. Η Formula 1 δεν θέλει να ανακοινώσει εκείνη την ακύρωση του αγώνα, γιατί τότε δεν θα εισπράξει από την AGPC τα δικαιώματα συμμετοχής ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η τελευταία δεν το θέλει αυτό επίσης, γιατί τότε θα είναι εκείνη που θα πρέπει να πληρώσει για έναν αγώνα που δεν θα γίνει. Οι ομάδες δεν επιθυμούν με τη σειρά τους να δηλώσουν ότι αποχωρούν, γιατί θα θεωρηθούν υπαίτιες από τη Formula 1 και θα πληρώσουν τσουχτερές ρήτρες. Με άλλα λόγια, όποιο μέρος ανακοινώσει πρώτο επίσημα τη ματαίωση του αγώνα, θα χάσει πολλά χρήματα, αν και θα πρόκειται για τον ηθικό νικητή που θα δώσει ένα τέλος σε αυτό το αίσχος.

Κεκλεισμένων των θυρών

Εκπρόσωπος της FIA εξήγησε στον γνωστό δημοσιογράφο Μαρκ Χιουζ την κατάσταση: «Για να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε εμείς την ακύρωση, θα πρέπει να είναι λιγότερα από 12 τα αυτοκίνητα που θα δηλώσουν ότι θα συμμετάσχουν στο Γκραν Πρι. Αλλιώς δεν μπορεί να ακυρώσει η FIA τον αγώνα, γιατί υπάρχουν πολλές εμπορικές συμφωνίες, για τις οποίες θα σήμαινε ότι φέρουμε εμείς την ευθύνη».

Όλοι γνωρίζουν βεβαίως, ότι ο αγώνας δεν πρόκειται να γίνει τελικά. Εξάλλου μετά την αποχώρηση της McLaren φέρεται ότι υπάρχουν και άλλες ομάδες που δεν θέλουν να συμμετάσχουν. Μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί στα πιτ η Mercedes και η Ferrari, ενώ κάποιοι οδηγοί –μεταξύ των οποίων ο Φέτελ και ο Ράικονεν- βρίσκονται ήδη στο αεροπλάνο με προορισμό την Ελβετία.

Κερασάκι στην τούρτα είναι η απόφαση της περιφέρειας της Βικτόρια, στην οποία ανήκει η Μελβούρνη, να μην επιτρέψει την είσοδο θεατών στο Άλμπερτ Παρκ. Ακόμη δηλαδή και να γινόταν τελικά ο αγώνας, αυτό θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών!