Formula 1: Αλλάζει η κατανομή βαθμών μετά το «φιάσκο» του Σπα

Κώστας Μπιτσικώκος
Formula 1: Αλλάζει η κατανομή βαθμών μετά το «φιάσκο» του Σπα
Μόνο οι 5 πρώτοι οδηγοί θα βαθμολογούνται αν ολοκληρωθεί λιγότερο από το 25% της συνολικής απόστασης του αγώνα.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στις 29 Αυγούστου 2021 στο Grand Prix του Βελγίου είχαν «τραυματίσει» την εικόνα της Formula 1. Οι διοργανωτές είχαν τότε εξαντλήσει κάθε περιθώριο διεξαγωγής ενός υποτυπώδους αγώνα εντός του χρονικού ορίου των τριών ωρών. Τα μονοθέσια είχαν βγει τότε στην πίστα επί ένα δεκάλεπτο, πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, απλά και μόνο για να ολοκληρώσουν δύο γύρους και να δοθούν οι μισοί βαθμοί στους 10 πρώτους του grid. Ο Μαξ Φερστάπεν είχε λάβει 12,5 βαθμούς (αντί για 25), ο Τζορτζ Ράσελ 9 (αντί για 18) και ο Λιούις Χάμιλτον 7,5 (αντί για 15).

Η Κομισιόν Formula 1 που συνεδρίασε στο Λονδίνο, για πρώτη φορά εντός του 2022, ασχολήθηκε και με το θέμα της αλλαγής κανονισμών για τα Grand Prix που δεν συμπληρώνουν την προκαθορισμένη απόσταση (short races). Στη συνεδρίαση – παρουσία του νέου Προέδρου της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγιέμ – εγκρίθηκαν οι προτεινόμενες αλλαγές στους αθλητικούς κανονισμούς.

Συγκεκριμένα:

1) Δεν θα αποδίδονται βαθμοί αν δεν συμπληρωθούν τουλάχιστον δύο γύροι από τον επικεφαλής του αγώνα, χωρίς την παρουσία Αυτοκινήτου Ασφαλείας ή Εικονικού Αυτοκινήτου Ασφαλείας.

2) Αν ο πρωτοπόρος του αγώνα συμπληρώσει περισσότερους από δύο γύρους αλλά λιγότερο από το 25% του συνολικού μήκους του αγώνα, θα λαμβάνουν βαθμούς οι πέντε πρώτοι, ως εξής:

1ος – 6 βαθμούς
2ος – 4 βαθμούς
3ος – 3 βαθμούς
4ος – 2 βαθμούς
5ος – 1 βαθμό

3) Αν ο πρωτοπόρος του αγώνα συμπληρώσει από το 25% έως το 50% της συνολικής απόστασης του αγώνα, τότε θα βαθμολογούνται οι εννέα πρώτοι οδηγοί ως εξής:

1ος – 13 βαθμούς
2ος – 10 βαθμούς
3ος – 8 βαθμούς
4ος – 6 βαθμούς
5ος – 5 βαθμούς
6ος – 4 βαθμούς
7ος – 3 βαθμούς
8ος – 2 βαθμούς
9ος – 1 βαθμό

4) Αν ο πρωτοπόρος του αγώνα συμπληρώσει από το 50% έως το 75% της συνολικής απόστασης του αγώνα, τότε θα βαθμολογούνται οι 10 πρώτοι οδηγοί ως εξής:

1ος – 19 βαθμούς
2ος – 14 βαθμούς
3ος – 12 βαθμούς
4ος – 9 βαθμούς
5ος – 8 βαθμούς
6ος – 6 βαθμούς
7ος – 5 βαθμούς
8ος – 3 βαθμούς
9ος – 2 βαθμούς
10ος – 1 βαθμό

Η Κομισιόν της F1 έλαβε επίσης αποφάσεις για τους Αγώνες Σπριντ, ενώ δεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας για τα όσα συνέβησαν στο φινάλε της περσινής σεζόν, στο Άμπου Ντάμπι. Υπενθυμίζεται ότι για την οριστική εφαρμογή του νέου κανονισμού απαιτείται έγκριση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!