Formula 1: Φέτος θα δούμε το αντίκτυπο των budget caps

Formula 1: Φέτος θα δούμε το αντίκτυπο των budget caps
O περιορισμός των οικονομικών πόρων αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις ομάδες από το 2022.

Η Formula 1 ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη νέα αγωνιστική χρονιά σε λίγες εβδομάδες, με τις ομάδες να έχουν ήδη ξεκινήσει να ανακοινώνουν τις ημερομηνίες παρουσίασης των μονοθεσίων τους. Το 2022 θα δούμε τη νέα γενιά μονοθεσίων που έχουν σχεδιαστεί από λευκό χαρτί χάρη στις τεράστιες αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς.

Όμως δεν είναι η μοναδική αλλαγή στο σπορ. Από το 2021 εφαρμόστηκε το budget cap και οι ομάδες έχουν πλέον περιορισμό στα χρήματα που μπορούν να ξοδέψουν μέσα σε μία αγωνιστική χρονιά. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση στο χρόνο χρήσης της αεροδυναμικής σήραγγας για τις κορυφαίες ομάδες, έχει ως στόχο να φέρει τα μονοθέσια ακόμα πιο κοντά σε απόδοση μεταξύ τους.

Το 2021 οι ομάδες είχαν στη διάθεσή τους 145 εκατ. ευρώ να ξοδέψουν ενώ φέτος το ποσό αυτό θα μειώνεται κατά 5 εκατ. Σύμφωνα με τον αγωνιστικό διευθυντή της Ferrari, Λοράν Μεκίς, από εδώ και πέρα θα βλέπουμε λιγότερες αναβαθμίσεις από τις ομάδες.

Ferrari F1 2022

«Αν δούμε συγκριτικά με το 2019 ή το 2018 θα έχουμε λιγότερες αναβαθμίσεις. Σε αυτές τις σεζόν οι ομάδες είχαν από μία αναβάθμιση σε κάθε αγώνα ή σε κάθε δύο αγώνες. Από τη δική μας οπτική είναι πολύ δύσκολο να έχουμε πολλές αναβαθμίσεις με τα όρια στους προϋπολογισμούς που υπάρχουν. Πρέπει να έχουμε ορισμένους στόχους κατά τη διάρκεια μιας σεζόν, καθώς μαθαίνουμε συνεχώς όλο και περισσότερα και θα βρίσκουμε τρόπους να βελτιώνουμε τη λειτουργία μας. Όταν θα έχουμε ξεκαθαρίσει τους τομείς αεροδυναμικής και μηχανικής που πρέπει να εξελίξουμε, τότε το κάθε τμήμα θα αναλύσει το τι μπορεί να κάνει και τι όχι, πόσες αναβαθμίσεις δηλαδή μπορεί να φέρει σε μια σεζόν και μετά κάνεις τον προγραμματισμό σου», δήλωσε ο Μεκίς στο motorsport.com.

Οι κορυφαίες ομάδες της Formula 1 ήδη προσπαθούν να βρουν τρόπους να ασκήσουν πίεση στο σπορ ώστε να αυξηθεί το όριο του budget cap. Συγκριτικά με προηγούμενες σεζόν, ο προϋπολογισμός τους έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ οι μικρότερες ομάδες δεν θα φτάσουν κοντά στο όριο του budget cap φέτος.

Η νέα σεζόν της Formula 1 είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 18-20 Μαρτίου με το GP Μπαχρέιν στην πίστα του Σακχίρ.

Δείτε τους Πάνο Σεϊτανίδη και Κώστα Παστρίμα να αναλύουν τη σεζόν της Formula 1 για το 2021.

Image credit: Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!