Στους αγωνοδίκες ο Χόρνερ για τις καυστικές του δηλώσεις - Τη γλίτωσε με προειδοποίηση

Πάνος Σεϊτανίδης
Στους αγωνοδίκες ο Χόρνερ για τις καυστικές του δηλώσεις - Τη γλίτωσε με προειδοποίηση
Ο επικεφαλής της Red Bull Racing θα λογοδοτήσει για όσα είπε μετά την ποινή του Μαξ Φερστάπεν.

Μπορεί κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Κατάρ οι αγωνοδίκες να αποδείχθηκαν… θεατές αλλά δεν ίσχυε το ίδιο πριν τον αγώνα, δεν ισχύει το ίδιο και μετά από αυτόν. Πριν την εκκίνηση επέβαλαν ποινή 5 θέσεων στο grid για τον Μαξ Φερστάπεν επειδή αγνόησε διπλές κίτρινες σημαίες στο φινάλε των κατατακτήριων δοκιμών.

Ποινή που τον έριξε έβδομο στη σειρά εκκίνησης, περιορίζοντας σημαντικά τις ελπίδες του για νίκη. Πράγμα που έκανε έξαλλο τον επικεφαλής της Red Bull Racing, Κρίστιαν Χόρνερ.

Ο Βρετανός είπε: «Ο διευθυντής του αγώνα πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο όσων συμβαίνουν στην πίστα. Στο τέλος της ημέρας, είναι ο διαιτητής και ξαφνικά ένας κριτής αποφασίζει να βγάλει κίτρινες σημαίες. Πως μπορεί να δουλέψει αυτό. Πρέπει να έχουμε ενήλικες, να παίρνουν αποφάσεις ενηλίκων. Εδώ είχαμε έναν κριτή που έβγαλε από μόνος του μία σημαία, δίχως να έχει αυτή την οδηγία από τη FIA. Πρέπει να έχουν τον έλεγχο των κριτών. Είναι τόσο απλό γιατί αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για εμάς στη μάχη του πρωταθλήματος».

Max Verstappen

Τελικά ο Φερστάπεν τερμάτισε δεύτερος, πίσω από τον μεγάλο του αντίπαλο στη μάχη του τίτλου, Λούις Χάμιλτον. Μάλιστα ο Ολλανδός σημείωσε και τον ταχύτερο γύρο και έτσι ελαχιστοποίησε τη ζημιά, με τη διαφορά να είναι πλέον στους 8 βαθμούς.

Όμως το θέμα δεν τελείωσε εκεί αφού ο Χόρνερ κλήθηκε σε απολογία, για παραβίαση δύο άρθρων του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα:
- Το πρώτο είναι το άρθρο 12.2.1 (στ) που απαγορεύει «…δηλώσεις, πράξει ή γραπτά που αποτελούν ηθικό πλήγμα στη FIA, τα μέλη ή τα εκτελεστικά της στελέχη και γενικότερα το συμφέρον του μηχανοκίνητου αθλητισμού και τις αξίες που υπερασπίζεται η FIA».
- Το δεύτερο είναι το άρθρο 12.2.1 (ια) που αποτρέπει «…οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους αξιωματούχους ή τα μέλη της FIA, των διοργανωτών και του promoter».

Φυσικά τα παραπάνω δεν μπορούν να έχουν επιπτώσεις σε ομαδικό επίπεδο ή να επηρεάσουν τη δεύτερη θέση του Φερστάπεν. Το πιθανότερο είναι να προκύψει πρόστιμο για τον επικεφαλής της Red Bull Racing.

UPDATE: Λίγη ώρα μετά την κλήση του Χόρνερ, οι αγωνοδίκες εξέδωσαν την απόφασή τους, σύμφωνα με την οποία στον Βρετανό δόθηκε επίσημη προειδοποίηση. Οι αγωνοδίκες αποδέχθηκαν επίσης την πρόταση του Χόρνερ να ζητήσει συγγνώμη από τον συγκεκριμένο κριτή, να εξηγήσει στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν είχε πρόθεση να τον προσβάλει και να συμμετάσχει στο Διεθνές Πρόγραμμα Αγωνοδίκων της FIA του επόμενου έτους.

O Χόρνερ νωρίτερα, μιλώντας στο Sky F1, είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του: «Κάποια σχόλια έγιναν, νομίζω, στη συνέντευξή μας νωρίτερα όπου με ρωτήσατε για τους κριτές και .... Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι οι κριτές κάνουν υπέροχη, υπέροχη δουλειά. Είναι εθελοντές και κάνουν εξαιρετική δουλειά. Και η απογοήτευσή μου για αυτό που εξέφρασα νωρίτερα δεν απευθυνόταν στους κριτές, αλλά σε μια συγκεκριμένη περίσταση. Επομένως, αν κάποιο άτομο προσβλήθηκε, τότε προφανώς ζητώ συγγνώμη για αυτό. Αλλά εξακολουθεί να είναι απογοητευτικό να καταλήγουμε στην κατάσταση που είχαμε».

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!