GP ΗΠΑ QP: Εμφατική pole από τον Φερστάπεν

Κώστας Παστρίμας
GP ΗΠΑ QP: Εμφατική pole από τον Φερστάπεν
GP ΗΠΑ QP: Εμφατική pole από τον Φερστάπεν

Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν ταχύτερος στις κατατακτήριες δοκιμές του GP ΗΠΑ, παίρνοντας με τη Red Bull Racing μια πολύ σημαντική pole position. Ο μεγάλος του αντίπαλος στο πρωτάθλημα, ο Λούις Χάμιλτον της Mercedes πήρε τη 2η θέση και θα ξεκινήσει δίπλα στον Ολλανδό από την πρώτη σειρά της εκκίνησης. Ο Σέρχιο Πέρεζ θα εκκινήσει από την 3η θέση και δίπλα του στην 4η θέση θα έχει τον Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari και όχι τον Βάλτερι Μπότας, που σημείωσε τον 4ο χρόνο αλλά έχει ποινή 5 θέσεων και θα εκκινήσει 9ος.

Q1

Οι κατατακτήριες δοκιμές στο Circuit Of The Americas ξεκίνησαν με αρκετά καλό καιρό και τους οδηγούς να μη βιάζονται ιδιαίτερα να βγουν στην πίστα. Οι Red Bull ωστόσο ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους σχετικά νωρίς και γρήγορα ανέβηκαν στην κορυφή του πίνακα των χρόνων, με τον Φερστάπεν ελάχιστα ταχύτερο από τον Πέρεζ. Ο Ντάνιελ Ρικάρντο με τη McLaren σε κάποιο σημείο σημείωσε τον καλύτερο χρόνο στο Q1, αλλά λίγο αργότερα του τον πήρε ο Μαξ Φερτάπεν, έστω και για 5 εκατοστά του δευτερολέπτου. Τελικά όμως ήταν ο Λεκλέρ με τη Ferrari που σημείωσε τον καλύτερο χρόνο.

Σιγά-σιγά ωστόσο η πίστα γέμισε μονοθέσια και το ενδιαφέρον στράφηκε στις πίσω θέσεις και στους 5 οδηγούς που θα αποκλείονταν από τη συνέχεια. Τρεις από τους 20 οδηγούς, ωστόσο, ήξεραν από πριν ότι θα ξεκινήσουν από τις τελευταίες θέσεις, καθώς οι Αλόνσο, Φέτελ και Ράσελ έβαλαν νέες μονάδες ισχύος και πήραν ποινές. Όταν πια έπεσε η καρό σημαία, οι 5 οδηγοί που δεν συνέχισαν ήταν οι Στρολ, Λατίφι, Ράικονεν, Σουμάχερ και Μαζέπιν.

Q2

Στο δεύτερο μέρος των κατατακτηρίων οι περισσότεροι βγήκαν στην πίστα με τα μεσαία ελαστικά, για να ξεκινήσουν με αυτά τον αγώνα της Κυριακής. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Κάρλος Σάινθ, που βγήκε με τα μαλακά ελαστικά. Ο Μαξ Φερστάπεν έδωσε ένα δείγμα των προθέσεών του σημειώνοντας τον καλύτερο χρόνο, μπροστά από τους Χάμιλτον, Νόρις και Λεκλέρ. O Πέρεζ χρειάστηκε δύο προσπάθειες για να περάσει γιατί ο πρώτος χρόνος του διαγράφηκε λόγω παραβίασης των ορίων της πίστας.

Και σε αυτήν την περίοδο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα τελευταία λεπτά μεταφέρθηκε στις πιο πίσω θέσεις και στους 5 οδηγούς που δεν θα κατάφερναν να μπουν στην τελική 10άδα των κατατακτηρίων. Μετά από μια σύντομη μάχη για τη 10η θέση, οι πέντε που αποκλείστηκαν ήταν οι Οκόν, Φέτελ, Τζιοβινάτσι, Αλόνσο και Ράσελ.

Q3

Το τρίτο μέρος της περιόδου ξεκίνησε με όλο τον κόσμο να περιμένει με κομμένη την ανάσα τη μονομαχία των Φερστάπεν και Χάμιλτον για την pole και ταυτόχρονα να αναρωτιέται το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο Σέρχιο Πέρεζ, που ήταν πολύ γρήγορος όλο το 3ήμερο. Με τα μονοθέσια να βγαίνουν στην πίστα, οι απαντήσεις δεν θα αργούσαν να δοθούν.

Στην πρώτη γρήγορη προσπάθεια των οδηγών, με τον άνεμο να έχει δυναμώσει λίγο στην περιοχή της πίστας, ο Σέρχιο Πέρεζ σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, μόλις 19 χιλιοστά μπροστά από τον Φερσταπεν, με τους Μπότας και Χάμιλτον να ακολουθούν και τις Ferrari των Σάινθ και Λεκλέρ στην 5η και 6η θέση.

Οι οδηγοί γύρισαν στα γκαράζ τους για να βάλουν άλλο ένα σετ φρέσκων μαλακών ελαστικών και να βγουν ξανά για τη 2η και κρισιμότερη προσπάθειά τους. O Χάμιλτον έκανε μεγάλη προσπάθεια στο τέλος και βελτίωσε σημαντικά το χρόνο του αλλά ο Φερστάπεν βελτίωσε ακόμα περισσότερο το δικό του και πήρε την πολύ σημαντική αυτήν pole position, αφήνοντας το Βρετανό στη 2η θέση. Ο Πέρεζ τελικά πήρε την 3η θέση, μπροστά από τον Μπότας, που παρά τον 4ο χρόνο θα εκκινήσει 9ος λόγω ποινής. Ακολούθησαν οι Λεκλέρ, Σάινθ, Ρικάρντο, Νόρις, Γκασλί και Τσουνόντα.

Το GP ΗΠΑ αναμένεται πολύ συναρπαστικό, θα ξεκινήσει στις 22:00 ώρα Ελλάδας και θα μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξή του μέσα από το LIVE του Gazzetta.

Αποτελέσματα QP

qp

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!