Η Formula 1 θέλει νέους οδηγούς στις ελεύθερες δοκιμές το 2022

Η Formula 1 θέλει νέους οδηγούς στις ελεύθερες δοκιμές το 2022
Η Formula 1 θέλει να πείσει τις ομάδες να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά οδηγούς από τις ακαδημίες τους στις ελεύθερες δοκιμές, σε μια προσπάθεια ανάδειξης νέων ταλέντων. 

Τα τελευταία χρόνια η Formula 1 έχει μειώσει σημαντικά τις δοκιμές που πραγματοποιούνται μέσα στη σεζόν. Οι χειμερινές δοκιμές του 2022 είχαν διάρκεια μόλις 3 ημέρες, τις λιγότερες από κάθε άλλη σεζόν. Τα προηγούμενα χρόνια οι δοκιμές ήταν απεριόριστες για τις ομάδες, όμως συνεχόμενες προσπάθειες μείωσης του κόστους έχουν οδηγήσει στην ελαχιστοποίησή τους.

Πέρα από τα προβλήματα των οδηγών να κατανοήσουν τα προβλήματά τους, υπάρχει ανησυχία πως η συνεχή μείωση των δοκιμών θα αποτρέψει νέα ταλέντα από το να έρθουν στη Formula 1. O CEO της Formula 1, Στεφάνο Ντομενικάλι όμως επιθυμεί να το αλλάξει αυτό.

Στο πλαίσιο του GP Ιταλίας, ο Ντομενικάλι θέτει το θέμα της έλλειψης δοκιμών και τον προβληματισμό του για τους νέους οδηγούς. «Αυτό το τριήμερο έχουμε μόλις μία περίοδο ελεύθερων δοκιμών κι έπειτα πάμε κατευθείαν στις κατατακτήριες. Αυτό σε ωθεί να προετοιμαστείς διαφορετικά για τον αγώνα. Όταν ήμουν εγώ στο σπορ κάναμε 90.000 χλμ δοκιμών. Ήμασταν κάθε μέρα στην πίστα. Σήμερα οι οδηγοί διανύουν τις αποστάσεις αυτές στον προσομοιωτή ως αποτέλεσμα του περιορισμού των δοκιμών. Όμως ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί είναι η εξέλιξη των νέων οδηγών».

Μία από τις λύσεις που έχει σκεφθεί είναι η επιβολή στις ομάδες να χρησιμοποιούν οδηγό των ακαδημιών στις ελεύθερες δοκιμές. Σύμφωνα με τον Ντομενικάλι, αυτό εχει πολλά διαφορετικά αποτελέσματα. «Το ζήτημα των νέων οδηγών μάς απασχολεί ιδιαίτερα και σε μια εποχή περιορισμένων δοκιμών πρέπει να υπάρξουν έξυπνες ιδέες. Θέλουμε συγκεκριμένα να κάνουμε την παρουσία των νέων οδηγών υποχρεωτική. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη προετοιμασία για τις ομάδες, κάτι το οποίο είναι συναρπαστικό. Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα σε νεαρούς οδηγούς να δοκιμάσουν μονοθέσιο Formula 1 σε ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Η Formula 1 τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί μετά το τέλος της σεζόν δοκιμές για νέους οδηγούς. Όμως οι κανονισμοί είναι ιδιαίτερα ευέλικτοι, καθώς στις δοκιμές νέων οδηγών του 2020 συμμετείχε ο 2 φορές πρωταθλητής της Formula 1, Φερνάντο Αλόνσο, και ο πολύπειρος και συνάμα νικητής αγώνα Formula 1, Ρόμπερτ Κουμπίτσα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!