Κοινόχρηστοι supercharger από την Tesla στη Νορβηγία το 2022

Κώστας Παστρίμας
Κοινόχρηστοι supercharger από την Tesla στη Νορβηγία το 2022
Για πρώτη φορά η Tesla θα ανοίξει τους υπερφορτιστές της και σε άλλους κατασκευαστές

Οι supercharger της Tesla είναι ένα βασικό κομμάτι της λειτουργίας της και ταυτόχρονα η ύπαρξή τους έχει συμβάλλει πολύ στην παγκόσμια επιτυχία της. Πρόκειται για το πιο εκτεταμένο δίκτυο ταχυφορτιστών παγκοσμίως, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 25.000 supercharger σε περισσότερα από 2.700 σημεία στον πλανήτη. Έξι από αυτούς βρίσκονται στην Αθήνα και πολύ σύντομα, πριν από το τέλος του έτους, θα τοποθετηθούν κι άλλοι πάνω στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των supercharger

Τους φορτιστές αυτούς, όμως, μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν μόνο τα αυτοκίνητα της Tesla και αυτό είναι κάτι που συζητείται όλο και περισσότερο. Ο ίδιος ο Ίλον Μασκ έχει δηλώσει ότι πρόθεσή του είναι κάποια στιγμή στο μέλλον να επιτρέψει τη χρήση τους και από άλλους κατασκευαστές, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση, εφόσον συμφωνηθεί ο τρόπος που θα μοιράζεται το κόστος.

tesla

Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί αυτό, αλλά φαίνεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα έχει γίνει το πρώτο βήμα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα electrek.co, η Tesla έκανε αίτηση στο διοικητικό όργανο της επαρχίας Vestland στη Νορβηγία για τα οφέλη που προβλέπονται ώστε να εγκαταστήσει 5 supercharger στην περιοχή. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας όμως δίνει αυτά τα οφέλη μόνο για σταθμούς φόρτισης που είναι προσβάσιμοι σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στην αίτησή της η Tesla περιγράφει ότι οι σχετικοί σταθμοί θα είναι διαθέσιμοι στο κοινό από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Συζητήσεις και στη Γερμανία

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι το αν οι supercharger θα ανοίξουν για όλους μόνο στη Νορβηγία ή και τον υπόλοιπο κόσμο. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Αντρέας Σόιερ, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η κυβέρνηση της χώρας του βρίσκεται σε συζητήσεις με την Tesla για το ίδιο θέμα: «Βρίσκομαι σε επαφή με κατασκευαστές, όπως η Tesla, για να διασφαλίσω ότι οι υπάρχουσες υποδομές, για παράδειγμα οι Tesla Supercharger, θα ανοίξουν και για τους άλλους κατασκευαστές».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!